Ministerul Afacerilor Externe isi manifesta dezamagirea fata de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari fata de autoritatile romane, fata de poporul roman si fata de istoria sa si isi exprima ingrijorarea fata de retorica autoritatilor de la Budapesta care lanseaza in spatiul public mesaje care par a pune sub semnul intrebarii ordinea juridica cladita in Europa dupa razboaiele mondiale, a declarat, intr-un raspuns la solicitarea News.ro, purtatorul de cuvant al MAE, Paul Ciocoiu.

"Natiunea ungara ar trebui sa primeasca cel putin reparatii morale, daca nu materiale, pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii",a afirmat Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, intr-un discurs sustinut cu ocazia Zilei Coeziunii Nationale, marcata in aceeasi zi cu comemorarea semnarii Tratatului de la Trianon in 1920, care a consfintit noile frontiere ale statului ungar in urma Primului Razboi Mondial.

"Suntem familiarizati cu declaratiile recente ale sefului Oficiului Primului ministru ungar, ca de altfel si ale altor inalti oficiali ungari, ocazionate de ziua de 4 iunie, data semnarii, in 1920, a Tratatului de pace de la Trianon. Regretam aceste declaratii si ne manifestam dezamagirea fata de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari fata de autoritatile romane, fata de poporul roman si fata de istoria sa", a explicat Paul Ciocoiu.

Purtatorul de cuvant al MAE roman completeaza: "Ne exprimam, in egala masura, ingrijorarea fata de retorica autoritatilor de la Budapesta care lanseaza in spatiul public mesaje care par a pune sub semnul intrebarii ordinea juridica cladita in Europa ulterior razboaielor mondiale, garantie a stabilitatii si securitatii in plan regional".

"Istoria este de resortul istoricilor, existand in planul cooperarii academice bilaterale mecanisme pentru abordarea chestiunilor de aceasta natura in dorinta identificarii unor abordari reformatoare, conciliante. Refuzul autoritatilor de la Budapesta pentru calea dialogului si preferinta pentru declaratiile publice unilaterale, provocatoare, nu pot fi decat criticate, nefiind in masura sa contribuie la consolidarea increderii reciproce si nici la intarirea climatului de toleranta la nivelul celor doua societati", subliniaza Paul Ciocoiu.