Peste patru mii de militari din noua state, avand aproximativ cinci sute de mijloace tehnice, participa in aceasta perioada, la Cincu, judetul Brasov, la cel mai mare exercitiu NATO din 2017 - Noble Jump 2017, anunta news.ro. Primii care au sosit in baza de antrenament sunt britanicii, iar vineri seara au ajuns pe Aeroportul Sibiu 50 de militari din Norvegia care se indreapta si ei catre poligon.

Avionul militar care a transportat contingentul norvegian ce ia parte la Noble Jump 2017 a aterizat, vineri, dupa ora 20.00, pe Aeroportul Sibiu, iar militarii au inceput descarcarea echipamentului cu care vor participa la antrenament.

Contingentul norvegian este format din aproximativ 50 de militari, specializati in supraveghere, identificare si selectare a tintelor, avand rolul de a localiza sistemele de armament inamice si de a coordona atacurile la tinta. Norvegienii au sosit in Romania cu 15 vehicule militare si echipamente tehnico-tactice care au fost incarcate in camioane cu care vor fi transportate catre Centrul National de Instruire Intrunita "Getica" din localitatea Cincu, judetul Brasov. Convoiul militar va fi insotit de echipaje de Politie Rutiera.

Seful de stat major al exercitiului ¬Noble Jump 2017¬, colonelul Simon Lawrence, care a insotit contingentul norvegian, a declarat, pe Aeroportul Sibiu, ca acesta este cel mai mare exercitiu NATO din 2017. Planul exercitiului a fost stabilit la summit-ul din 2014, din Tara Galilor. In cadrul aceluiasi summit s-a decis infiintarea pe teritoriul Romaniei a doua comandamente: Unitatea de Integrare a Fortelor NATO si Comandamentul Multinational de Divizie.

"Sunt peste doua mii de militari din afara Romaniei si peste doua mii de militari romani, cu cinci sute de mijloace tehnice, din noua tari diferite care vor ajunge la Cincu. Suntem aici pentru a demonstrat capabilitatea de a disloca rapid forte de lupta intr-un anumit punct", a declarat col. Simon Lawrence.

Potrivit acestuia, primii care au ajuns la Cincu sunt militarii britanici, iar ceilalti vor ajunge in zilele urmatoare. Majoritatea militarilor vor ajunge mai intai pe aeroporturile din Bucuresti si Sibiu si apoi se vor deplasa pe sosele pana la Cincu.

Noble Jump 2017 este un exercitiu cu termen scurt de notificare, planificat si condus de Comandamentul Fortelor Intrunite de la Napoli. Exercitiul va testa capacitatile operationale ale elementelor Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat (VJTF) si nivelul de implementare a Planului de Actiune pentru Cresterea Capacitatii de Reactie a Aliantei (Readiness Action Plan - RAP), in Bulgaria si Romania.

Exercitiul se desfasoara in perioada 26 mai - 16 iunie si va utiliza in jur de 500 de mijloace tehnice.

Cea mai mare parte a trupelor straine vor sosi din unitati din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia si Spania.