Producatorul de energie Nuclearelectrica (SNN), care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca unitatea 1 a fost deconectata de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de joi, la ora 3:38, urmand sa fie reconectat dupa-amiaza, astfel ca pentru o mare parte a zilei, Romania nu mai produce deloc energie nucleara, transmite News.ro.

Centrala nucleara de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

De asemenea, si reactorul 2 este oprit pana vineri, acesta intrand in programul de oprire planificata pe 6 mai in vederea efectuarii lucrarilor de mentenanta planificate.

Dupa finalizarea lucrarilor, Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi reconectata la Sistemul Energetic National in dupa-amiza zilei de 1 iunie.

"Sistemele centralei functioneaza conform proiectului si realizarea acestor lucrari nu implica niciun impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populatiei si mediului inconjurator", subliniaza compania.

In ceea ce priveste lucrarile aferente opririi planificate a Unitatii 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, acestea se vor finaliza vineri, 2 iunie, zi in care reactorul va fi sincronizat la Sistemul Energetic National.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii.

Productia de energie a companiei a scazut in primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh in primele trei luni ale anului trecut.