Guvernul aprobat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului, a anuntat premierul Sorin Grindeanu. Acesta a precizat ca intr-o luna trebuie depus dosarul privind candidatura.

"Este un pas important pentru terminarea dosarului de tara, astfel incat in termen de o luna sa terminam sa depunem candidatura pentru Agentia Europeana a Medicamentului", a spus Grindeanu.

UPDATE O suma de 30.000 de euro va fi alocata din Bugetul Ministerului Sanatatii, pe anul 2017, pentru elaborarea de catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a unei strategii de promovare a candidaturii Romaniei pentru relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit memorandumului.

Strategia de promovare include editarea dosarului de candidatura, crearea de brosuri de prezentare, crearea unui site web si a unui material video de prezentare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Secretariatul General al Guvernului este mandatat sa demareze, in regim de urgenta, procedura de selectie a cladirii pentru gazduirea EMA si sa incheie un acord de principiu cu dezvoltatorul pentru rezervarea cladirii pana la finalizarea procesului de selectie a orasului gazda al agentiei.

Ministerul Sanatatii in colaborare cu Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale trebuie sa finalizeze dosarul de candidatura in termen de 10 zile calendaristice de la aprobarea locatiei definitive, dar nu mai tarziu de 15 iulie 2017. Autoritatile vor informa guvernul despre stadiul dosarului de candidatura la data de 21.06.2017.

Guvernul a adoptat, in data de 21.03.2017, un prim memorandum privind prezentarea de catre Romania a candidaturii pentru relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului. Ulterior prezentarii candidaturii Romaniei, presedintele Comisiei Europene si cel al Consiliului European au transmis in atentia Consiliului UE, la 24 mai, propunerea referitoare la procedura de luare a unei decizii. Propunerea prevede si necesitatea reconfirmarii de catre statele membre a candidaturii pentru relocare, precum si depunerea dosarelor de candidatura pana pe 31 iulie 2017. Documentul enunta si criteriile specifice in baza carora ar urma sa fie formulata decizia de relocare si reperele de calendar.

Comisia va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la 15 septembrie 2017, urmand ca decizia finala sa fie luata in cadrul Consiliului Afaceri Generale din octombrie 2017. Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autoritatii Bancare Europene.

Agentia Europeana a Medicamentului a informat la sfarsitul lui aprilie ca 21 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, si-au manifestat interesul pentru a gazdui aceasta institutie, care va trebui sa isi gaseasca un nou sediu dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, a transmis Reuters.

EMA supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in Uniunea Europeana, o piata de peste 500 de milioane de consumatori. Cu aproape 900 de angajati, un buget de 322 milioane de euro pe an si totodata capabila sa stranga anual 36.000 de experti la reuniunile sale, Agentia este cea mai mare institutie UE gazduita in prezent de Marea Britanie si o tinta atractiva pentru mai multe orase de pe continent.

Pe 29 aprilie, la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Guvernul trebuie sa-si faca mai bine "temele" in ceea ce priveste gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA).

"Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru, Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor. Astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie", a spus Iohannis la Bruxelles.