Republica Moldova si Ucraina incep de miercuri, 31 mai, sa controleze in comun fluxul de marfuri exportate de asa-zisa republica separatista transnistreana spre Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc, anunta Europa Libera. Prin acest punct de trecere, apropiat de portul ucrainean Odessa, se desfasura o mare parte a contrabandei transnistrene spre Ucraina, impunerea controlului moldo-ucrainean fiind o lovitura pentru economia vlaguita si dependenta de contrabanda a Transnistriei.

Punctul de trecere a frontiere CuciurganFoto: Google Maps

Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeana, prin misiunea sa EUBAM, arata sursa citata.

Intr-o prima etapa, de jumatate de an, vor fi verificate in comun doar exporturile din regiunea transnistreana. Vamesii si politia de frontiera din Moldova si Ucraina, de asemenea, vor monitoriza fluxurile de transport si de persoane. In acea de a doua etapa, vor fi supuse controlului si importurile realizate de regimul transnitrean.

Masura anuntata de autoritatile moldovene si ucrainene a fost criticata dur de Tiraspol, care a numit controlul mixt moldo-ucrainean drept "o noua blocada", potrivit Europa Libera. Transnistria ceruse anterior Rusiei sa convinga Chisinaul sa renunte la controlul comun cu Ucraina.