Marti dimineata, la ora 9.00 a inceput greva controlorilor de zbor din Romatsa ce a fost suspendata in jurul orelor pranzului, dupa discutii cu conducerea companiei si cu Ministerul Transporturilor. Protestul a afectat numeroase zboruri iar efectele lui se vor vedea in continuare, mai multe curse urmand sa aiba intarzieri pe parcursul zilei. Tribunalul a hotarat ca greva este legala.

Terminal Aeroport OtopeniFoto: Agerpres

Desfasurarea evenimentelor de marti a fostLIVETEXT pe HotNews.ro.

15.18 Tribunalul Bucuresti a decis marti ca greva este legala. Hotararea nu este definitiva si poate fi atacata cu apel. Decizia a fost intampinata cu aplauze de cei aproximativ 30 de sindicalisti prezenti in sala de judecata. (Agerpres)

14.55 Instanta urmeaza sa stabileasca la ora 15.00 daca greva este legala. Avocatul Romatsa a sustinut, marti, la Tribunalul Bucuresti ca semnaturile stranse de sindicat pentru declansarii grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate in noiembrie, in timp ce avocatul sindicalistilor a aratat ca institutia nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu exista controlori de trafic suficienti, in schimb personalul administrativ este foarte numeros. (News.ro)

14.37 BILANT: Sase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marti, 18 curse ce trebuiau sa aterizeze pe aeroportul Henri Coanda au avut intarzieri de pana la trei ore, in timp ce alte 16 curse ce trebuiau sa decoleze au intarzieri de aproape doua ore si jumatate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), citate de News.ro.

La sosire, cea mai mare intarziere o are o cursa Blue Air care vine din Roma si trebuia sa aterize la Otopeni la ora 12.10, insa este programata pentru ora 15.00. La decolare, cea mai intarziere este la zborul Wizz Air de la Lisabona, care trebuia sa aterizeze la ora locala 14.40 si se estimeaza ca va ajunge la ora 16.50.

13.53 Compania Aeroporturi Bucuresti confirma suspendarea grevei:

12.21Sase curse aeriene operate de pe Aeroportul International 'Avram Iancu' Cluj au, marti, intarzieri, ca urmare a grevei angajatilor Romatsa.

11.43 Ministrul Razvan Cuc a spus ca se lucreaza la o conventie cu sindicatul si ca, in jurul orei 13.00, greva va fi suspendata. Ministrul transporturilor a afirmat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca si-a asumat temele si termenele de negociere si a cerut liderilor de sindicat sa-si respecte si ei promisiunile.

11.01O aeronava Tarom cu destinatia Bucuresti a decolat de pe Aeroportul International Iasi la ora 10.20, cu o intarziere de 50 de minute (Agerpres).

10.50 Pana la acest moment au fost anulate sase curse care urmau sa plece sau sa decoleze de pe Otopeni, toate operate decompania low-cost Ryanair.

10.19 Zece curse programate, marti, pe Aeroportul Sibiu catre sau dinspre destinatii din Germania, Austria si Spania ar putea fi afectate de greva. In terminalul Aeroportului Sibiu nu sunt calatori blocati la aceasta ora (News.ro).

10.10 Harta live a zborurilor de pe site-ulFlightradar24arata cat de putine curse survoleaza Romania fata de tarile invecinate.

09.38 Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au amanat marti, pentru cateva ore, procesul in care ROMATSA contesta in instanta legalitatea grevei. Procesul era programat la ora 8.30, insa avocatul sindicalistilor a solicitat o amanare de cateva ore, pentru a studia o cerere de interventie a Ministerului Transporturilor. Magistratii au fost de acord si au amanat dezbaterile pentru ora 13.30. In fata tribunalului sunt prezenti aproximativ 30 de sindicalisti, imbracati in tricouri cu sloganul: "Ne-ati vandut pamantul, urmeaza cerul?". (Agerpres)

09.20 Dupa 20 de minute de la declansarea grevei, din primele zece curse care trebuiau sa decoleze dupa ora 9.00 pe Otopeni, doua au fost anulate si patru apareau pe tabela cu intarzieri.

-----------

In ultimele declaratii, sindicalistii care reprezinta interesele angajatilor Romatsa au sugerat ca greva ar putea fi suspendata chiar marti, dupa doar cateva ore, potrivit News.ro.

Conducerea Romatsa a cerurt in instanta suspendarera grevei, iar dosarul va fi judecat marti. Greva a devenit o certitudine luni, dupa ce ultimele negocieri de la Ministerul Transporturilor au esuat, iar calatorii nu pot afla din timp informatii despre ce curse sunt anulater sau intarziate.

"Exista o singura diferenta fata de greva de avertisment: in conformitate, atat cu legislatia nationala, cit si internationala, nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din Romatsa, nici domnul ministru, nici presedintele Romaniei, care vor fi zborurile care vor fi afectate. Decizia se ia de la Eurocontrol, de la network manager, si, in mod cert, astazi sa spuna cineva care aeronava va decola, daca va decola, este imposibil de precizat", a declarat joi presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Legea prevede ca vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus exceptiile, categorie in care sunt incluse zborurile inaltilor demnitari (presedinti, sefi de guvern, ministri), zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operatiunilor de cautare-salvare.

In cele cateva ore cat ar putea greva controlorilor de trafic aerian, cateva sute de zboruri ar putea fi afecate la nivel national.

"In mod normal, intr-o zi de vara, se ajunge la 3.000 de avioane dirijate in 24 de ore, in spatiul aerian al Romaniei. Aici sunt incluse zborurile de survol, decolarile si aterizarile", a declarat luni pentru News.ro purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Doar pe aeroportul international Henri Coanda, cel mai mare al tarii, marti sunt programate peste 300 de miscari aeronave, aici fiind cuprinse decolarile si aterizarile, la care se adauga alte zeci de miscari pe celelalte aeroporturi importante ale tarii, din Cluj, Timisoara sau Iasi.