Grefierii, personalul conex si auxiliar de la instantele galatene intra incepand de marti in greva pe termen nelimitat, cu intreruperea programului de lucru intre orele 11:00 si 13:00, urmand sa asigure doar cazurile urgente, in cadrul unui protest initiat de sindicatul IUS-LEX, angajatii instantelor fiind nemultumiti de prevederile proiectului legii salarizarii, scrie News.ro.

Sindicatul IUS-LEX Galati numara circa 150 de membri. Presedintele Sindicatului IUS-LEX Galati, Mirela State, a declarat, luni, telefonic, ca incepand de marti, pe perioada nelimitata, intre orele 11.00 si 13.00, grefierii, personalul conex si auxiliar de la Tribunalul Galati, Judecatoriile din Galati, Liesti, Tecuci, Targu Bujor si partial angajatii Curtii de Apel Galati vor declansa un protest cu intreruperea programului de lucru.

"Se va intrerupe programul de lucru, nu se va lucra cu publicul si se vor asigura doar urgentele - cazurile cu arestari, retineri, diverse ordonante. Suntem nemultumiti de prevederile din proiectul legii salarizarii", a precizat Mirela State.

De altfel, potrivit unui comunicat al IUS-Lex Galati, transmis luni, sindicalistii solicita in primul rand rezolvarea problemelor legale de salarizarea personalului auxiliar de specialitate.

"Consideram important de mentionat aspectul ca daca proiectul de lege ar fi aplicat in forma propusa si inregistrata la Senatul Romaniei, categoria profesionala a grefierilor si a celuilalt personal auxiliar de specialitate si conex ar avea salariile diminuate semnificativ. Salarizarea propusa grefierilor, pentru anul 2022, este in cel mai bun caz la acelasi nivel cu cea actuala, ceea ce va conduce la scaderea salariilor actuale incepand cu data de 1.01.2018. Totodata, grefierii au preluat in ultimii ani si continua sa preia atributii transferate de la magistrati, rolul, importanta si raspunderea muncii crescand in mod corelativ. Daca in anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80% din cel al unui magistrat, in prezent procentul este de 25-30", se arata in comunicat.

De asemenea, se mai solicita reanalizarea coeficientilor de salarizare propusi de catre initiatorii proiectului legislativ, cu incidenta grefierilor, personalului auxiliar si conex de la instante, dar si modificarea coeficientilor de salarizare propusi, indeosebi in sensul micsorarii diferentelor "uriase" propuse intre salarizarea functiilor de conducere si a celor de executie, astfel incat salaroiul de baza al grefierului cu studii superioare cu gradul I si vechime maxima sa fie plasat la nivelul grefierului sef serviciu, adica un coeficient de 3,79, urmand ca in jos sa fie corecate corespunzator celelalte salarii si coeficienti.

O alta solicitare vizeaza reintroducerea in textul proiectului a dispozitiei care reglementeaza mentinerea salariului avut in plata, daca prin noul proiect salariul rezultat este mai mic. Totodata, sindicalistii doresc si inserarea in proiectul de lege a unor dispozitii exprese privind plata orelor suplimentare, precum si a unor dispozitii privind palta servciului de permanenta in materie penala, similar dispozitiilor aplicate altor categorii profesionale, precum politistii sau medicii.