Presedintele Klaus Iohannis a vorbit luni despre o "axa Rusia-Turcia-Iran" care complica situatia de securitate din zona Marii Negre. "Arealul (Marii Negre - n.red.) reprezinta o frontiera maritima a NATO si a UE, dar, in acelasi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran", se arata in mesajul transmis de Iohannis la o conferinta de securitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este pentru prima oara cand Iohannis evoca o asemenea axa, punand Turcia - care e un aliat NATO - alaturi de Rusia si Iran.

De altfel, in mesajul sau, Iohannis insista asupra amenintarii Rusiei in regiune, aratand ca "In cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militara la nivel regional si international, Moscova mizeaza pe mentinerea dominatiei sale politice, economico-energetice si militare in acest areal. De anul trecut ... s-au conturat tot mai clar strategiile multi-vectoriale ale Rusiei, care utilizeaza instrumente diversificate, un adevarat arsenal hibrid in permanenta perfectionare si adaptare".

Iohannis a transmis luni aceste mesaje cu ocazia deschiderii lucrarilor programului "Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil". Mesajul a fost prezentat de catre Ion Oprisor, consilier prezidential la Departamentul Securitatii Nationale.