Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat, pentru News.ro, ca actualii reprezentanti de la birourile externe de promovare turistica sunt rechemati in tara si vor avea statutul de angajati ai Ministerului Turismului, dar vor putea participa la concursul ce va fi organizat pentru infiintarea unor noi institutii care va include corpul atasatilor de turism.

Mircea Titus DobreFoto: Captura YouTube

Ministerul Turismului a decis in urma cu o luna sa desfiinteze birourile externe de promovare, motivand nereguli descoperite de Curtea de Conturi a Romaniei. Patronatele din turism si reprezentanti ai sectorului au criticat aceasta masura, motivand ca masura va avea efecte negative si ca nu au existat consultari inainte.

Ministerul Turismului va infiinta un corp al atasatilor de turism, cu grad diplomatic, sub directa indrumare si coordonare a Ministerului Afacerilor Externe.

Intr-un raspuns transmis News.ro de Ministerul Turismului, reprezentantii institutiei afirma ca birourile externe "nu vor fi gazduite in sediile misiunilor diplomatice ale Romaniei, ci vor functiona in spatii inchiriate", deci ca pana in prezent.

Cu toate acestea, in comunicatul in care anunta desfiintarea birourilor externe, Ministerul spunea ca "cel mai probabil, birourile de promovare turistica externa vor functiona in viitor la sediile misiunilor diplomatice". Si aceasta masura a fost criticata de reprezentantii sectorului, pe motiv ca ambasadele sunt amplasate in zone rezidentiale si nu in arii frecventate de turisti.

Viitoarele sedii ce vor fi inchiriate "vor fi contractate dupa prospectarea pietei imobiliare din tarile unde vor functiona birourile, dupa reguli clare si cu plafoane maximale stabilite", se arata in raspunsul transmis de Ministerul Turismului.

Ministrul Mircea Titus Dobre s-a declarat de mai multe ori nemultumit de activitatea sefilor birourilor de promovare.

Ministrul argumenteaza ca pana acum nu au existat criterii clare de performanta pe baza carora sa fie evaluata activitatea reprezentantilor de la birourile de promovare externe ale Ministerului Turismului."Eficienta lor, sau mai bine spus lipsa acesteia, a fost relevata in rapoartele Curtii de Conturi", a mentionat Dobre.

Oficialii Ministerului spun ca data concursurilor privind conducerea viitoarelor birouri externe de turism nu este inca stabilita.

"Cu siguranta va pot spune ca pana in luna decembrie a anului in curs vom avea oameni la posturi in strainatate", arata conducerea Ministerului Turismului.

Nici criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca posibilii candidati nu au fost inca stabilite.

"Ministerul Turismului colaboreaza in aceasta privinta cu Ministerul Afacerilor Externe, tinand cont ca viitorii angajati ai acestor birouri vor avea statut diplomatic", se mai arata in raspunsul citat.