O fetita in varsta de patru luni a murit intr-un spital din Craiova din cauza rujeolei. Acesta ar fi al 27-lea deces din cauza rujeolei in cadrul epidemiei care s-a raspandit in tara incepand cu anul trecut.

Distributia geografica a rujeolei 2016-2017Foto: CNSCBT

Fetita ar fi luat boala de la mama ei, in varsta de 16 ani, care nu era vaccinata impotriva acestei boli.

Bebelusul nu ajunsese inca la varsta la care este facuta imunizarea contra rujeolei.

Ea fusese adusa pe 19 mai la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova si era din mediul rural, dintr-o comunitate inchisa, potrivit News.ro.

Autoritatile vor face o ancheta epidemiologica, la fel ca in toate celelalte cazuri. De asemenea, se va incerca vaccinarea celor cu care fetita intra in contact, daca acestia vor dori.

"Majoritatea cazurilor de rujeola sunt in comunitati inchise, nu frecventeaza scoala, drept urmare nu au fost probleme in scoli" a declarat, Stefan Popescu, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania pana la data de 19.05.2017 era 6124.

Tot pana vinerea trecuta fusesera inregistrate 26 de decese: 8 in jud. Timis, 5 in jud. Arad, 5 in jud. Dolj, 3 in jud. Caras Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Calarasi, 1 in jud. Satu Mare, i in jud. Vaslui si 1 in Bucuresti.

S-au inregistrat cazuri de rujeola in 40 de judete.

Pentru aceasta epidemie au fost blamate atat criza vaccinurilor, furnizate in numar extrem de mic medicilor de familie, cat si rata in scadere a vaccinarii, o problema deosebit de pregnanta in comunitatile de romi din vestul tarii, epicentrul epidemiei de rujeola din Romania.

Dupa o lunga criza a vaccinurilor, ministrul sanatatii,Florian Bodog, a anuntat vinerea trecutaca Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pana la sfarsitul lui 2017, fiind transmise in teritoriu inca 109.000 de doze.