Aproximativ 4.000 de militari romani si din tari membre ale NATO vor participa, cu 500 mijloace tehnice, la exercitiul multinational "Noble Jump" 2017 (NOJP17), care incepe vineri si se va desfasura pana in 16 iunie pe teritoriul Greciei, Bulgariei si Romaniei, informeaza Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat de presa.

Cea mai mare parte a trupelor straine va sosi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia si Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare si pe calea ferata, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia - Bulgaria - Romania, pana la Centrul National de Instruire Intrunita 'Getica' din Cincu.

"Noble Jump 2017 este un exercitiu NATO important, care ne permite sa demonstram interoperabilitatea in cadrul Aliantei. Apreciez sustinerea autoritatilor tarilor gazda, Grecia, Bulgaria si Romania, si stransa lor cooperare pentru ca NOJP17 sa demonstreze ca aptitudinile, cunostintele si experienta noastra se situeaza la cel mai inalt nivel", spune amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite de la Napoli, care asigura comanda Fortei de Reactie Rapida a NATO in 2017.

In cadrul NOJP17, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea intregii etape de dislocare tactica a trupelor si a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei si Romaniei. Acest proces va fi facilitat de catre Unitatile de Integrare a Fortelor NATO (NATO Force Integration Units - NFIUs) din Bulgaria, respectiv Romania, si forte apartinand natiunilor gazda.

"Momentul culminant al dislocarii va fi exercitiul cu trageri de lupta ce se va desfasura in Centrul de instruire de la Cincu. In afara de cele doua NFIU din Romania si Bulgaria, trebuie mentionat ca, in regim de parteneriat, fortele romanesti care se vor instrui integrat in Cincu apartin Brigazii Multinationale de la Craiova", a spus comandantul Diviziei Multinationale de Sud-Est, general de brigada Ovidiu Uifaleanu, despre exercitiul Noble Jump 2017.

NOJP17 este un exercitiu cu termen scurt de notificare, planificat si condus de Comandamentul Fortelor Intrunite de la Napoli. Exercitiul va testa capacitatile operationale ale elementelor Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat (VJTF) si nivelul de implementare a Planului de Actiune pentru Cresterea Capacitatii de Reactie a Aliantei (Readiness Action Plan - RAP), in Bulgaria si Romania