Angajati ai muzeelor nationale din Capitala si din tara vor protesta sambata fata de Legea salarizarii unice. La Bucuresti, aproximativ vor picheta Muzeul National de Istorie a Romaniei, intre orele 12.00 si 14.00, si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, intre orele 15.00 si 16.30, scrie News.ro.

UPDATE Aproximativ 50 de muzeografi protestează, sâmbătă, vizavi de Muzeul Naţional de Istorie a României, nemulţumiţi de legea salarizării unice, aflată în prezent la Senat. Protestatarii poartă umbrele, pancarte şi tricouri albe inscripţionate cu textul ”Exist! Muzeele nu sunt cultură de rangul trei”. Totodata, pe pancarte au mesaje precum: ”Cercetare fără bilet de voie”, ”Ruşine! Vă bateţi joc de istorie”, ”35 de ani muzeograf - 1.350 pensie”, ”Respect pentru cercetare” şi ”Nu umiliţi pe cei ce deţin cheile istoriei”.

”Revendicările sunt legate în principal de legea salarizării unice, care se află în acest moment la Senat. Şi de această dată, muzeele au fost uitate. Primele semnale au fost cu adoptarea Ordonanţei 2/2017. Atunci, în domeniul culturii, au fost mărite salariile angajaţilor din instituţiile de spectacol. Ne-am bucurat pentru reuşita colegilor noştri, însă şi de această dată muzeele au fost uitate. Nu a avut loc nicio mărire pentru muzee”, a declarat Decebal Vleja, preşedintele sindicatului MNIR, pentru Agenţia de presă News.ro.

Muzeografii doresc ca grilele aplicate pentru personalul din muzee sa fie la egalitate cu cele aplicate pentru angajatii din institutiile de spectacole si educatie. O alta revendicare o reprezinta renuntarea la diferentele de salarizare existente intre personalul angajat in muzeele nationale si restul institutiilor muzeale din Romania.

Distinctia aceasta este considerata de sindicalisti ca "discriminatorie". O a treia revendicare este punerea in aplicare, de urgenta, a masurilor financiare reparatorii incepand cu 1 iullie 2017. Aceasta masura ar avea drept efect stoparea exodului personalului de specialitate din muzee. Organizatiile implicate in actiunea de protest sunt: Sindicatul lucratorilor din Muzeul National de Istorie a Romaniei, cele din Muzeul National Peles, Complexul Muzeal National "Moldova", "Ovidius", Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul National al Literaturii Romane, "Museum" din cadrul Muzeului Bucovinei, Complexul Muzeal "Ion Borcea", Sindicatul personalului stiintific si tehnic auxiliar din Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Muzeul National al Agriculturii, "Porolissum" al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, "Pro Art" din Muzeul National de Arta al Romaniei.

La Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc sambata, incepand cu ora 19.00, protestatarii vor expune pe panouri fluturasii de salarii si vor purta tricouri personalizate. In muzeele din tara sunt angajate 5.500 de persoane in posturi de muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetatori, investigatori, auxiliar.