Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis Guvernului proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, relateaza News.ro. Potrivit ministrului Justitiei, modificările la pachetul de legi privind justiţia vor ajunge pe masa Executivului săptămâna viitoare.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

"Ieri (joi - n.r.) am trimis la Guvern proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, pentru transpunerea unei directive privind confiscarea extinsă şi transpunerea unei alte directive privind transpunerea victimelor infracţiunilor", a afirmat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la Iaşi, unde a participat la întâlnirea preşedinţilor secţiilor penale ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Curţilor de Apel din ţară.

Pe de altă parte, el a precizat că, în prezent, se lucrează la finalizarea ultimelor modificări la pachetul de legi privind justiţia şi că acesta va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

"Pachetul cuprinde trei legi, 303, 304, 317. Toate sunt din 2004. Săptămâna viitoare, cred eu, voi prezenta acel pachet de legi la Guvern, după care îl voi trimite CSM pentru avize, că-s legile justiţiei şi CSM este avizator, dar cu precizarea că avizul CSM nu este unul conform, obligatoriu, ci este un aviz consultativ. Şi la codul ăsta căruia i-am dat drumul, multe sugestii şi propuneri le-am luat în considerare, pe altele nu. Nu pentru că nu ar fi fost bune, dar pentru că ieşeau din limita proiectului de lege. Erau propuneri de lege «ferenda», şi nu de transpunere a deciziilor Curţii. Prin urmare, prezint pachetul de legi la Guvern, îl trimit CSM pentru avizare, un aviz consultativ. Dintre ele pe unele le vom reţine, pe altele nu. Nu am de unde să ştiu ce observaţii primesc. Îl trimitem pe procedura normală de legiferare", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a afirmat, totodată, că pachetul celor trei legi trebuie aduse la nivelul anului 2017 şi că sunt necesare modificări.

"Sigur, cele trei legi sunt din 2004. Au trecut 13 ani. Am intrat în Uniunea Europeană. După 13 ani, legile trebuie aduse la nivelul zilelor pe care le trăim şi cu o proiecţie de viitor. Prin urmare, vor fi modificări. Chiar şi legile justiţiei vor fi puse de acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Şi acolo au fost multe decizii. Prin urmare, vor fi modificări necesare din perspectiva deciziilor Curţii, şi vor mai fi modificări, poate unele de oportunitate. Altele, sigur, de readucere a legilor justiţiei în parametrii puterii judecătoreşti, o putere stabilă exercitată de profesionişti, specialişti ai dreptului", a mai precizat ministrul Justiţiei.