Reprezentanti ai minoritatilor nationale din Europa s-au adunat azi la Cluj ca sa puna la punct o initiativa cetateneasca prin care sa determine Comisia Europeana sa le aloce mai multe drepturi. E nevoie de nu mai putin de un milion de semnaturi din cel putin sapte state europene ca documentul sa ajunga pe masa Parlamentului European, iar 250 ar trebui sa vina de la Cluj: primele semnaturi sunt programate azi, scrie Actual de Cluj.

"Va trebui sa colectam un milion de semnaturi, e o sarcina imensa. noi avem experienta pentru ca anii trecuti au fost ani in care de doua ori a trebuit sa colectam semnaturi in privinta participarii la diferite alegrei. deja avem experienta. noi UDMR si partenerii nostri din septembrie vom incepe campania", spune presedintele UDMR, Kelemen Hunor. "Semnarea simbolica a initiativei va incepe la Bontida. Daca mesajele noastre sunt formulate sincer si simplu si ne afitam cu ele in fata comunitatilor noastre si avem si de la societatea majoritara e clar ca vom aduna atatea. nu-mi pot imagina ca in martie anul viitor nu le vom avea. intrebarea e ce urmeaza upa aceea, pentru ca tehnic statele vor verifica daca sunt corect coelctate, se trimite rpaort catre comisie si apoi se ia acea decizie politica", mai spune liderul UDMR.

La congresul minoritatilor nationale din Europa, de la Cluj, castile de traducere simultana sunt peste tot. Dr vorbeste in germana, engleza sau maghiara, in special germana. Sunt reprezentanti ai minoritatilor germane din Polonia sau Rusia, ai minoritatii daneze din Germania ori reprezentanti ai regiunii Tirolului de Sud si, bineinteles, reprezentanti ai minoritatii maghiare din Romania.