Gabriela Firea a anuntat marti ca vrea sa faca un "sondaj" pentru a intreba bucurestenii daca sunt de acord ca Primaria capitalei sa cheltuiasca "cateva milioane de euro" pentru a darama Cathedral Plaza, turnul construit langa biserica Sfantul Iosif de Millennium Building Development si pentru care exista o decizie definitiva de demolare inca din 2013.

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

"Ii voi intreba intr-un sondaj daca sunt de acord sa dea cateva milioane de euro ca sa demolam aceasta cladire in doi timpi si trei miscari", a spus Gabriela Firea, invitata la Antena 3.

Aceasta a sustinut ca "nu se face asa o demolare de azi pe maine" deoarece "trebuie aviz de la ministerul Culturii" si este vorba despre o cladire cu "patru niveluri de subsol".

Firea spune ca poate semna autorizatia de demolare "doar dupa ce primeste aviz de la Ministerul Culturii".

In plus, sustine primarita, exista un "proces pe rol" in care "noul proprietar solicita punerea in legalitate a acestei constructii, care are toate documentele".

Gabriela Firea a adaugat ca nu are "niciun interes" in acest dosar, dupa ce purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, Francisc Dobos, a scris pe Facebook ca nasul de cununie al primaritei este Daiana Voicu, "cea care a construit 'turnul coruptiei'".

Firea a cerut din nou demiterea lui Dobos din aceasta functie, spunand ca, daca Arhiepiscopia il mentine purtator de cuvant, "inseamna ca e de acord cu iesirile sale publice". Aceste afirmatii vin dupa ce Francisc Dobos s-a referit la Gabriela Firea folosind apelativele "toapa" si "tupeu".

Acum, primarul general acuza un "limbaj trivial, nedemn pentru un preot", cu "cuvinte suburbane, de la periferia vocabularului ".

"Cei care au de pierdut sunt domniile lor. Nu eu am de pierdut, ei au de pierdut", a mai spus Firea, care a amenintat ca ar putea merge in instanta "pentru a apara reputatia Primariei" si a sa.

In cursul zilei de miercuri, biroul de presa a venit cu cateva precizari, pe care le prezentam mai jos:

"Primarul General NU a afirmat ca doreste realizarea unui sondaj in care sa intrebe bucurestenii daca sa respecte sau nu hotararea unei instante, declaratia Edilului Sef fiind scoasa din context.

Asa cum a reiterat in repetate randuri Primarul General, Primaria Municipiului Bucuresti respecta si va respecta intotdeauna legea si va lua toate masurile legale pentru protejarea atat a banului public cat si a patrimoniului orasului.

Astfel, Gabriela Firea s-a referit la faptul ca, in conditiile in care o actiune de o asemenea amploare (demolarea unei cladiri situata in centrul orasului, care se afla in topul celor mai inalte constructii din Capitala, avand 19 etaje + alte 4 etaje in subteran) implica o serie de costuri de ordinul milioanelor de euro, ar fi indicat ca bucurestenii sa fie consultati daca doresc sa suporte o asemenea cheltuiala, in conditiile in care aceasta cladire a fost edificata in baza unei autorizatii emise de o alta autoritate locala si anume primaria sectorului 1.

Mai mult decat atat, precizam ca afirmatia Primarului General a fost facuta in contextul in care hotararea emisa de instanta de judecata obliga Primarul General sa emita dispozitia de demolare, dar nu precizeaza pe cheltuiala cui se va face aceasta demolare.

Consideram ca reducerea solutionarii unei probleme reale la simple interpretari nefundamentate, tendentioase si denigratoare nu reprezinta in nici un caz o abordare constructiva, adevaratul subiect fiind complet ignorat: se pare ca nici una dintre persoanele care au interpretat declaratia Primarului General nu este preocupata de faptul ca ar putea plati, alaturi de ceilalti bucuresteni, o suma colosala pentru corectarea unor erori facute cu multi ani in urma.

In sprijinul celor afirmate mai sus, reamintim ca PMB a initiat demersurile pentru punerea in aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza. Astfel, pentru identificarea modalitatilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica.

Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, prima pentru lipsa oricaror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedura neprezentandu-se nici un ofertant.

Pentru continuarea demersurilor în vederea atribuirii unui contract de consultanta în domeniu evaluarii impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza si asupra sigurantei în exploatare, precum si pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei, a fost inclusa în Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucuresti o noua procedura de licitatie publica. In bugetul pentru anul 2017 a fost alocata suma de 1 milion de lei.

Noua procedura urmeaza sa fie publicata atat în SEAP (Serviciul electronic de achizitii publice) cat si în TED (Tenders Electronic Daily) versiunea on-line a "Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene" dedicat achizitiilor publice europene pentru maximalizarea sanselor desemnarii unui castigator.

E de mentionat ca pe rolul instantelor de judecata mai exista si alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatoreasca in aceste cazuri nu este finalizata. Majoritatea dosarelor privind aceasta speta sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecata formulata de proprietarul constructiei - S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. - prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ final reprezentat de Autorizatia de Construire pentru intrarea în legalitate a constructiei "Cathedral Plaza"".