Deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei, a spus intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca este important un cod de securitate al informaticii pentru infrastructurile critice, cum ar fi infrastructura bancara sau infrastructura energetica. De asemenea, si populatia ar trebuie sa se protejeze in fata atacurilor cibernetice prin realizarea update-urilor la telefoane si calculatoare si instalarea unui program antivirus. Asta, dupa ce atacul cibernetic de vineri a afectat 200.000 de computere din 150 de tari.

Varujan Pambuccian (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Romania are nevoie de un cod al securitatii informatice pentru infrastructurile critice, dar este important sa stie si populatia cum sa se apere in fata acestor atacuri. Foarte multi inhiba sau intrerup update-urile. E bine ca acestea sa fie facute. Mai mult, ar trebui sa aiba un antivirus instalat. (…) Unul comercial te apara de o gama larga de virsuri, dar macar unul gratuit sa aiba”, a spus Pambuccian.

Potrivit acestuia, multe companii nu cheltuiesc foarte mult pentru a se apara de atacurile cibernetice.

Fiecare are datoria sa aiba politici implementate, de la individ pana la institutie, pentru ca lucrurile astea se intampla si apoi te costa mult mai mult.

De asemenea, potrivit acestuia, un asemenea atac, cum a fost cel de vineri, tine de securitatea nationala.

Atacul cibernetic de proportii care a pornit vineri a afectat 200.000 de computere din 150 de tari, a spus seful agentiei de combatere a criminalitatii Europol care adauga ca se teme de faptul ca numarul de victime va creste puternic cand oamenii se vor intoarce luni la munca si isi vor deschide calculatoarele.