Transplantul in Romania trece prin cea mai grea perioada incepand din vara lui 2016, in conditiile in care numarul donatorilor a scazut in acest an la aproape un sfert, trei centre au anuntat retragerea din programul national, iar echipele medicale sunt mai rezervate in identificarea mortii cerebrale, au anuntat, vineri, reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

"Nu este cea mai buna perioada pentru ca numarul de donatori si de transplanturi a inceput sa scada. Din vara anului trecut, numarul de donatori a scazut la aproape un sfert. Astfel, in acest an au existat 20 de donatori. Anul trecut, in luna iunie, aveam 85 de donatori, iar pana la sfarsitul anului au fost 124. Din pacate, si trei spitale, respectiv cele din Tulcea, Ploiesti si Pitesti, vor sa isi inchida programul de transplant si nu inteleg de ce, ne-au informat in scris deja. Echipele medicale nu se mai implica in identificarea mortii cerebrale", a spus coordonatorul programului national de transplant, dr. Victor Zota, la conferinta "Transplantul si activitatea fizica", relateaza News.ro.

Presedintele ANT, profesorul Radu Deac, a sustinut ca una dintre cauzele care au dus la scaderea activitatii de transplant a fost si aparitia in presa, in 2016, a unor "informatii subiective".

"Au existat anul trecut informatii negative despre transplant, iar daca in presa apar astfel de informatii scade increderea familiilor, a lumii medicale. Dar, precizez ca aceste cauze sunt subiective, acuzatiile aduse programului de transplant au determinat scaderea numarului de donatori", a mai spus profesorul Deac.

Potrivit medicilor, in acest interval a crescut si refuzul familiilor unor persoane aflate in moarte cerebrala de a-si da acceptul pentru prelevarea de organe.

"Din nefericire, a crescut si refuzul famiilor pentru prelevarea de organe de la rude in moarte cerebrala, dar nu foarte mult. De fapt, a scazut si numarul transplanturilor de la donatori in viata", a continuat Zota.

Legat de programul de transplant pulmonar, doctorul Zota a sustinut ca mai sunt de rezolvat cateva probleme "de ordin logistic", iar cea mai grea problema tine tot de donatori.

"Programul de transplnat de plaman va demara, mai sunt cateva probleme minore de ordin logistic, dar cea mai grea problema este legata in primul rand de prezenta donatorilor. Cam 16 la suta dintre donatori sunt eligibili si pentru transplantul pulmonar", a adaugat Zota, precizand ca sunt trimise organe in afara tarii numai daca nu exista receptori in Romania.

Coordonatorul programului de transplant din Romania a vorbit si despre activitatea centrului de transplant pulmonar acreditat in urma cu un an la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. "Putem vorbi si despre partea pozitiva a transplantului din acest ultim an, care a fost unul mai greu. Echipa profesorului Irinel Popescu a coordonat extinderea programului de transplant la Iasi si la Chisinau", a afirmat Zota.

Profesorul Irinel Popescu a spus ca deschiderea unui centru pentru transplant de ficat la Iasi a fost intens sustinuta de autoritatile locale si de conducerea spitalului: "La Iasi proiectul a fost sustinut foarte bine si de autoritatile locale, dar si de spital si, bineinteles, de echipa medicala. O echipa chirugicala foarte buna, cu experienta, care dupa cateva operatii face singura operatiile, o echipa foarte buna la terapie intensiva si suport local foarte bun", a spus Irinel Popescu.

El a expicat ca regula in transplant este ca atunci cand exista un donator local organele raman acolo unde este donatorul: "In general, organele prelevate raman acolo unde este donatorul. Daca centrul local nu are primitor compatibil, atunci sunt trimise spre centrele cele mai apropiate sau spre capitala. Daca este refuzat local, atunci se trimite in tara. Primul criteriu de alocare este cel local".

Medicul Cristian Lupascu, seful echipei de transplant hepatic din Iasi, a spus ca de la acreditarea centrului, in 11 mai 2016, au fost realizate trei transplanturi.

"Primul transplant a fost in 10 iunie 2016, iar ultimul acum trei saptamani. Indiferent de nivelul tehnic, trebuie sa pleci cu o scoala bine formata, iar profesorul Irinel Popescu a fost cel care ne-a ajutat si ne-a sustinut foarte mult", a spus Lupascu.

El sustine ca, chiar daca exista o scadere drastica a numarului de donatori, este horarat sa continue activitatea de transplant. "Suntem hotarati sa mergem pe acest drum. Alaltaieri, ficatul prelevat a fost alocat unui pacient de la Bucuresti, in stare grava. Mi se pare un gest firesc", a adaugat Lupascu, precizand ca este incurajat in demersul lui de pacienti.