Parlamentul arunca din nou justitia in aer, de aceasta data in materie civila. Patru noi motive de revizuire introduse prin amendamente pun in pericol securitatea raporturilor juridice – interviu cu Diana Olivia Hatneanu

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 12 mai 2017, 11:13 Actualitate | Esenţial


Diana Olivia Hatneanu
Foto: OSCE
Cele patru noi motive de revizuire introduse in materie civila, care pot fi invocate pentru a ataca o hotarare judecatoareasca definitiva, pun in pericol securitatea raporturilor juridice, a explicat pentru HotNews.ro Diana Olivia Hatneanu, avocat. „In următoarele 12 luni de la intrarea în vigoare a legii cu noile motive de revizuire, așa largi cum sunt, există posibilitatea teoretică a formulării de revizuiri împotriva tuturor hotărârilor civile pronunțate vreodata”, explica Hatneanu. Parlamentul a votat marti OUG 95 din 2016, insa Comisia Juridica a adoptat cu o zi inainte de votul in plen patru amendamente prin care se introduc noi motive de reviziuire. Inalta Curte a sesizat Curtea Constitutionala, acuzand ca proiectul a fost adoptat cu incalcare principiului bicameralismului.   


Rep: Ati sesizat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca la Camera Deputatilor au fost votate noi motive de revizuire in materie civila, atragand atentia ca acestea pot afecta securitatea raporturilor juridice. Despre ce este vorba?
Diana Olivia Hatneanu: Am remarcat încă de marți, 9 mai, că aprobarea unei ordonanțe de urgență care nu ar fi trebuit să ridice nicio problemă s-a realizat cu un număr mare de voturi împotrivă. Ordonanța de urgență respectivă, nr.95/2016, nu făcea decât să amâne intrarea în vigoare a unor dispoziții de procedură civilă privind cercetarea și dezbaterea fondului procesului civil în cameră de consiliu, precum și pregătirea dosarelor de apel și de recurs de instanța a cărei hotărâre se atacă. Aceste prevederi ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2016, ulterior de la 1 ianuarie 2017, iar în decembrie 2016, Guvernul realizând că tot nu există infrastructura necesară la instanțe, a amânat din nou termenul până la 1 ianuarie 2019 prin ordonanța de urgență. Cum suntem deja în mai 2017 era evident că singura soluție era aprobarea de către Parlament a acesteia, ceea ce Senatul a și făcut, fără amendamente.

Cercetând motivele pentru votul împotrivă din Camera Deputaților am descoperit cu uimire că pe 8 mai 2017, cu numai o zi înainte de votul din plen, în Comisia juridică au fost adoptate niște amendamente care introduc patru noi motive de revizuire, fără nicio legătură cu forma adoptată de Senat sau cu obiectul, foarte limitat, de reglementare al ordonanței.

Trebuie explicat că revizuirea este o cale extraordinară de atac care poate duce la modificare unei chestiuni anterior tranșate pe fond într-un anumit mod, printr-o hotărâre definitivă. De aceea, motivele pentru care poate fi promovată sunt strict și limitativ prevăzute, în termeni clari, iar termenul de exercitare este foarte scurt, de numai o lună, calculat de la momente diferite, în funcție de motivul de revizuire. Dacă ar fi altfel, nimeni nu ar putea fi sigur că ceea ce a câștigat definitiv în urma unui proces este cu adevărat definitiv. De exemplu, o persoană care a câștigat definitiv dreptul de proprietate asupra unui imobil printr-o hotărâre judecătorescă, n-are avea niciodată siguranța că este cu adevărat proprietar, dacă oricând și pentru orice ar putea pierde această calitate în urma unei revizuiri. De aceea, o proastă reglementare a acestei căi extraordinare de atac duce la insecuritate juridică. De altfel, România a fost de mai multe ori condamnată de către CEDO din cauza revizuirii, pe motivul insecurității juridice la care a dus în anumite situații concrete.

Or, cele patru noi motive de revizuire adoptate de Camera Deputaților sunt extrem de vagi, formulate cu multă larghețe.
 • Primul ar duce la revizuirea unei hotărâri definitive dacă ulterior acesteia Curtea Constituțional pronunță o decizie, iar dispozitivul sau chiar numai motivarea acesteia sunt contrare hotărârii definitive. Cu puțină imaginație, orice hotărâre definitivă poate fi astfel atacată și eventual revizuită. Si nu vorbim numai de hotărâri în materie strict civilă, ci de toate hotărârile din procese în care se aplică procedura civilă, cum ar fi contencios administrativ și fiscal sau litigii de muncă și asigurări sociale.
 • Al doilea se referă la situația pronunțării unei hotărâri definitive cu încălcarea prevederilor Constituției. Dar instanțele de judecată aplică legea, fie ea în acord cu Constituția sau nu. Dacă legea este aplicată prost de către instanță, pronunțându-se o hotărâre nelegală, există apel și/sau recurs pentru a corecta această problema. Dar dacă chiar legea este neconstituțională, instanța de judecată nu poate să corecteze direct acest lucru. Însă părțile sau chiar instanța din oficiu pot ridica o excepție de neconstituționalitate, fiind atribuția exclusivă a Curții Constituționale să tranșeze chestiunea. Or motivul nou introdus amestecă atribuțiile. Practic, instanța de revizuire poate deveni un fel de Curte Constituțională mai mică.
 • Al treilea motiv se referă la nerespectarea de către instanța care a pronunțat hotărârea definitivă a deciziilor Curții Constituționale și a considerentelor (motivarea) acestora. Practic și aici poate intra, cu imaginație, orice, nici macar nu trebuie să fie o decizie de neconstituționalitate care să ducă la revizuire.
 • Al patrulea motiv este și el foarte neclar, referindu-se la hotărâri nelegale care pronunță sacțiuni în temeiul unor dispoziții legale care nu erau în vigoare la data care s-a născut raportul juridic dedus judecății. Ce înțelege legiuitorul prin aceste sancțiuni nu e clar.
Repet și în legătură cu ultimele două motive că nelegalitatea unei hotărâri este criticabilă în calea ordinară de atac a apelului sau în cea extraordinară a recursului. Revizuirea nu este și nici nu trebuie să devină o nouă formă de apel/recurs.

Rep: De ce nu este bine ca o hotarare definitiva, de pilda, sa poate fi revizuita pe motiv ca a intervenit o decizie a Curtii Constitutionala care declarat necunostitutionale dispozitiile legale pe care s-a intemeiat decizia definitiva? Unii ar putea spune ca e firesc sa poata fi desfiintata o hotarare de instanta care s-a bazat pe decizii dovedite ulterior neconstitutionale.
DAH:
Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, însă numai pentru viitor, tocmai pentru a nu bulversa ordinea juridică și relațiile dintre persoane, deci pentru a exista securitate juridică. Nu poți modifica o hotărâre definitivă prin revizuire pentru că, să zicem peste 10 ani de la pronunțarea hotărârii inițiale, se pronunță și Curtea Constituțională. Chiar Curtea Constituțională a susținut acest lucru cu privire la revizuire (că nu poate privi hotărâri definitive anterioare unei decizii de neconstituționalitate), însă în materie penală. Mai mult, așa cum am arătat, aceste motive noi de revizuire nu se referă numai la ipoteza în care se pronunță o decizie de neconstituționalitate.

Există o singură excepție consacrată legislativ. Când o persoană ridică într-un proces excepția de neconstituționalitate ca apărare, Curtea Constituțională este sesizată, dar pronunță o decizie de neconstituționalitate ulterior pronunțării deciziei definitive. Atunci este posibilă revizuirea, acest motiv fiind deja în Codul de procedură civilă. Nu este un motiv cu o istorie îndelungată nici el, fiind introdus în octombrie 2010 ca urmare a eliminării suspendării automate a unui proces atunci când se invocă o excepție de neconstituționalitate. Fără suspendare se putea ajunge la situația în care deși persoana se apărase invocând neconstituționalitatea unei legi și Curtea Constituțională îi dăduse dreptate, nu putea beneficia de propria apărare pentru că procesul civil se terminase mai repede decât se pronunțase Curtea Constituțională.

Rep: Care sunt in opnia dvs efectele celor patru noi motive de reviziuire in civil introduse de Camera Deputatilor?
DAH:
Asa cum spuneam anterior, nimeni nu va mai putea fi sigur de ceea ce a câștigat definitiv într-un proces. Si, ca și cum nu era suficient faptul că aceste motive se pot aplica în foarte multe cazuri, insecuritatea juridică devine generalizată prin ultimele amendamente introduse, care lungesc termenul de revizuire la 12 luni pentru noile motive. Mai rău, pentru hotărârile definitive sau deciziile Curții Constituționale anterioare intrării în vigoare a modificărilor, termenul e de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii. Mai pe înțelesul tututror, în următoarele 12 luni de la intrarea în vigoare a legii cu noile motive de revizuire, așa largi cum sunt, există posibilitatea teoretică a formulării de revizuiri împotriva tuturor hotărârilor civile pronunțate vreodata. Totul e să se găsească ceva cât de cât aplicabil în motivarea sau dispozitivul vreunei decizii a Curții Constituționale. Așa că, pe lângă insecuritatea tututor celor care au câștigat vreodată un proces civil s-ar produce și un blocaj al instanțelor de judecată. Chiar dacă cererile de revizuire vor fi respinse, efortul va fi enorm și inutil.

Mai mult, nici după trecerea primelor 12 luni gradul de siguranță că ai câștigat ceva definitiv într-un proces nu va fi mult mai mare. Oricând poate interveni o decizie a Curții Constituționale care să ducă din nou la punerea în discuție a hotărârii definitive. După cum spuneam, totul depinde de puțină imaginație, iar imaginația nu lipsește nici justițiabililor, nici avocaților lor.

Rep: De ce credeti ca parlamentarii au indrodus si votat aceste patru noi motive de revizuire? Ati declarat ca suspectati o lege cu dedicatie, puteti elabora? Stim cine sunt autorii?
DAH:
Nu a fost o declarație, ci o interogație, determinată de modul cum s-au adoptat aceste amendamente, de azi pe mâine, în ultimul moment în care puteau interveni înainte ca legea să capete forma pentru promulgare. Subliniez că ordonanța inițială se referea la altceva, la simpla prorogare a unor termene, și numai în lăgătură cu aceasta s-a exprimat Guvernul, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Legislativ și chiar Senatul, prima cameră sesizată. În raportul comisiei juridice din 8 mai nu se regăsește niciun motiv inteligibil pentru modificări, scrie doar ”pentru respectare normelor de tehnică legislativă”. Nici măcar la dezbaterile din plen, care pot fi consultate pe site-ul Camerei Deputaților, reprezentantul comisiei juridice n-a explicitat modificările. De fapt nici măcar nu le-a menționat. Așa că singurii în măsură să ne explice tuturor motivația acestor amendamente sunt cei care au participat la ședința comisiei juridice din 8 mai. În raport, la autori sunt menționate doua ”entități” pentru amendamente: pentru primul și al treilea motiv nou de revizuire – deputatul PNL Vasile Varga (acesta a votat ulterior în plen împotriva aprobării ordonanței); pentru al doilea și al patrulea – ”deputații PSD din comisia juridică”.

Rep: Legea a fost trimisa la promulgare insa Inalta Curte a anuntat ca a sesizat Curtea Constitutionala. Ce sanse sunt ca aceste patru noi motive de revizuire sa fie declarate ele insele neconstitutionale?
DAH:
Înalta Curte a avut o reacție aproape imediată, reunindu-se în Secțiile unite (adică toți judecătorii ICCJ) chiar a doua zi după vot și hotărând sesizarea Curții Constituționale. Sesizarea nu cuprinde numai motive de fond, asemănătoare cu ceea ce am expus anterior și care își găsesc justificare în decizii anterioare atât ale Curții Constituționale cât și ale CEDO, ci și unele de formă. ÎCCJ reproșează proiectului de lege că a fost adoptat cu încălcarea principiului bicameralismului, pentru că forma adoptată de Camera Deputaților cuprinde aceste noi motive de revizuire care n-au făcut obiectul votului de la Senat și nici măcar nu au legătură cu ce a dezbătut și adoptat Senatul. Aici există deja jurisprudență CCR în sensul că nu poate să existe o diferență semnificativă între formele adoptate de cele două Camere, care în practică poate însemna inclusiv eliminarea unei Camere din procesul legislativ, cum este și în cazul de față. Așa că este de așteptat să existe o decizie a Curții Constituționale asemănătoare și de această dată. Deoarece controlul de constituționalitate intervine înainte de promulgare, pe moment modificările nu produc niciun fel de efecte.

Legea a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor pe 9 mai, cu 186 voturi "pentru", 84 "impotriva", 5 abtineri. Impotriva acestor amendamente a luat cuvantul in dezbaterea din plen deputatul USR Stelian Ion (vezi aici stenograma)

Citeste aici legea in forma trimisa la promulgare

Citeste aici raportul unde exista amendamentele admise
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16804 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  E clar (Vineri, 12 mai 2017, 11:26)

  Celbland [utilizator]

  Infractorii aflați la putere vor să supraîncarce instanțele cu procese și reluări la nesfârșit a acestora, pentru a bloca funcționarea instanțelor, în speranța că marii criminali nu vor mai fi judecați vreodată.
  • +1 (5 voturi)    
   Nici daca ai fi zis-o la misto nu mergea ! (Vineri, 12 mai 2017, 14:12)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Pesemne ca te-ai grabit sa fi deschizator de forum, ca ai vrut sa fii primul care posteaza pe aceasta tema, incat nici macar nu ai observat ca e vorba de modificari de legislatie CIVILA , NU PENALA !

   PS. Daca te consoleaza cu ceva, observa ca nu ai fost singurul neatent !
   • +1 (5 voturi)    
    Am observat ... (Vineri, 12 mai 2017, 15:52)

    Celbland [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    ... că este civil, însă bugetul justiției e limitat și dacă consumi 80% pe civil, rămâne puțin pentru penal.

    Modul de lucru al sistemului politico-mafiot este să facă un număr foarte mare de infracțiuni, astfel încât justiția să nu facă față. De ex, pun 20.000 de funcționari publici să facă acte de corupție, justiția condamnă 2.000, iar restul scapă.

    E la fel ca migrarea antilopelor gnu în Africa: trec peste un râu 10.000 de antilope, 200 se îneacă, 50 sunt prinse de crocodili, dar restul trec.

    În alte țări, o mare parte din corupție este eliminată pe cale administrativă, dar la noi alegătorii decid ca în administrație să fie infractori, așa că nu e cazul.
    • +2 (4 voturi)    
     Se vede ca nu esti din sistemul judiciar, (Vineri, 12 mai 2017, 17:16)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

     dar asta bineinteles ca nu este o vina !

     Modificarile acestea aduse institutiei revizuirii IN MATERIE CIVILA, daca ar trece de examenul CCR si ar produce efecte (desi lucrul asta nu se va intampla) ar presupune supraaglomerarea instantelor civile nu si a celor penale care se ocupa de "marii criminali" cum le spui tu.

     Mai departe, e de-a dreptul fantezista metoda pe care o descrii tu, in ceea ce priveste "modul de lucru al sistemului politico-mafiot", aceea de a da ordin unui numar mare de functionari publici sa savarseasca infractiuni pt ca justitia sa nu faca fata si etc, etc, etc, antilopele gnu si crocodilii si...

     PS. Eu zic sa te opresti. Iti repet, nu e un capat de tara sa fii neatent. Insa ca sa incepi dupa aceea sa brodezi ipoteze fantasmagorice...

     PPS. Mai ramane sa-mi spui ca de familiile celor doua mii de functionari publici care nu scapa (deci s-au sacrificat) urmeaza sa aiba grija sistemul. Ca in filmele italienesti cu nasi sicilieni si cu amarati ce se jertfesc pt nasi) E prea mult , zau !
 • +9 (11 voturi)    
  Se confirma... (Vineri, 12 mai 2017, 11:39)

  mircea_cjn [utilizator]

  ..ca avem de-a face cu un grup infractional organizat (GIO), care, pe zi ce trece, se transforma in GIBO ( grup infractional bine organizat).
 • +8 (10 voturi)    
  DOAR concurs pt. admitere in magistratura!!! (Vineri, 12 mai 2017, 11:40)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Scrieti si despre cea mai mare magarie pe care vrea sa o faca Min Justitiei cu sprijinul CSM si anume introducerea interviului pt. avocatii cu 18 ani vechime ca mod de accedere in magistratura. Desi magistratii s-au opus, CSM nu a tinut cont si a achiesat la varianta Min. Justitiei. NU trebuie scazute standardele la accederea in magistratura, nu trebuie privilegiati avocatii fata de alte categorii juridice, toti trebuie sa sustina concurs. Nu ne intereseaza trocul CSM-Min. Justitiei-UNBR pt. ca si viitorii magistrati pensionari sa intre in avocatura fara examen. Legea privind statutul magistratilor trebuie sa vizeze magistratura si magistratii in functie, nu pensionarii. Progresul justitiei s-a bazat pe selectia riguroasa, nu trebuie scazute standardele!!!!
 • +12 (14 voturi)    
  Parlamentul periculos (Vineri, 12 mai 2017, 11:53)

  athos64 [utilizator]

  Acest Parlament reprezinta, mai mult ca oricare altul dinaintea lui, un summum al imposturii si incompetentei. Cu privire la reprezentativitate, nu ma pronunt. Dar modul absolut criminal in care intra cu picioarele in orice materie juridica, ignorand principii fundamentale, legiferand dupa ureche sau dupa propriile interese, risca sa fisureze intreg edificiul juridic si social, inducand haos si arbitrariu fara sfarsit, ceea ce il transforma fara dubiu intr-un inamic al unei societati in care previzibilitatea sistemului legislativ si juridic predomina.
 • +11 (13 voturi)    
  ORICE !!!!!!! (Vineri, 12 mai 2017, 12:00)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  Dar ABSOLUT ORICE sunt dispusi , cu singurul scop transat de varanul parnaias si bashinos:

  SA PUNA PE BUTUCI JUSTITIA !!!!!!! :

  " Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia. "

  FMMIG de nenorociti !!!!!!!

  Voi chiar vreti sa nne aduceti in stare de necesitate !!!!!!!

  #ABROGATI ORDONANTAAAA !!!!!!!!!!!!!

  IMEDIAT !!!!!!
  • +4 (4 voturi)    
   sistemul de justitie e pus deja pe putuci (Vineri, 12 mai 2017, 13:13)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   micile exceptii confirma regula .
   In ce tara ai mai vazut ca urmariti si condamnati penali sa faca legi ??????

   Cind RO va avea un sistem de justitie real vom ca si tara vom fi departe .

   Cu parere de rau dar asta-i realitatea. Ce fac borfasii acum sint doar mici ajustari .
   Fa o vizita prin tribunale si o sa iesi nauc de cea ce ai vazut si auzit ..... este oribil de-a dreptul
 • +10 (12 voturi)    
  Evident ca modificarile facute sunt cu dedicatie ! (Vineri, 12 mai 2017, 12:03)

  Susufler0 [utilizator]

  Cred ca la mijloc este vorba de zeci si zeci de milioane de euro care imbraca forma unor imobile si terenuri (multe imobile si multe terenuri), pierdute de "baieti destepti" in procese cu statul, sau care sunt pe cale sa fie pierdute, or de litigii comerciale cu statul si atunci s-a apelat la calea legala, nu ? Pt ca nu mai pot sa riste din cauza Codrutei, dari de mita si traficuri de influenta, ori abuzuri in serviciu, incearca metoda legislativa !

  Oare cat or fi primit (sau ce au primit) in urma operatiunii de "lobby" deputatul penelist (votul impotriva dat in plen e o smecherie !) si ceilalti membri pesedisti din Comisia Juridica ?

  Evident ca la CCR sesizarea facuta de ICCJ (bravo pt promptitudine) va fi admisa cu unanimitate intrucat modificarile votate de Parlament sunt profund neconstitutionale atat in forma cat si in fond !

  PS. Bineinteles ca pt asta au fost votati de cetateni parlamentarii ! ;)
 • +7 (11 voturi)    
  NICULICEA (Vineri, 12 mai 2017, 12:15)

  codrean [utilizator]

  cine stie ce-a pregatit perversul asta ...
 • -10 (18 voturi)    
  aoleo (Vineri, 12 mai 2017, 12:34)

  Mazeta [utilizator]

  pe ce strada iesim?
  • 0 (2 voturi)    
   nu iesim. (Vineri, 12 mai 2017, 13:29)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   intram intr-o fundatura.
  • +6 (6 voturi)    
   ... (Vineri, 12 mai 2017, 13:49)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Pe strada ta.
 • +4 (4 voturi)    
  Parlament? (Vineri, 12 mai 2017, 12:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu e parlament, e o grupare penala si complici puri pe jefuit tara si imbuibarea CIUMEI ROSII P$D+ALDE p care o reprezinta
 • +4 (4 voturi)    
  Nasol! Este chiar mai nasol decat OUG13 (Vineri, 12 mai 2017, 12:49)

  jackalphonse [utilizator]

  OUG 13 isi facea efectele grafe indirect, dar partea asta cu revizuirea isi face efectul in mod direct. Orice proces castigat cu statul sau cu un mahar care are avocatii potriviti poate reincepe, practic se blocheaza tot sistemul.
  • +3 (3 voturi)    
   Din fericire a fost facuta prea ghiolbaneste ! (Vineri, 12 mai 2017, 14:25)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   In graba lor teribila au sarit iar peste Senat incalcand astfel principiul BICAMERALISMULUI si abia ce a dat CCR o Decizie prin care a decis ca este motiv de neconstitutionalitate faptul ca se aduc modificari unui act normativ, fara ca acestea sa faca obiectul dezbaterii in ambele camere ale Parlamentului.

   Aparte de aceasta incalcare , sa-i zicem de forma, sunt si incalcari pe fond ale catorva principii constitutionale !

   PS. Din cauza asta nu cred ca o sa-si atinga telurile cei aflati in spatele acestei initiative borfasesti !
   • +2 (2 voturi)    
    Corect. Se sesizeaza avocatul poporului? (Vineri, 12 mai 2017, 15:11)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Daca nu este vorba de usurarea vietii unui penal, nu cred.
    Sa vedem opozitia, care are si ea litigii de rezolvat...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by