Reteta Kremlinului pentru Europa de Est. Cum se infliltreaza Rusia si pe cine conteaza in tari ca Ungaria, Austria, Cehia sau Polonia

de Ernő Buzás     HotNews.ro
Miercuri, 10 mai 2017, 12:14 Actualitate | Esenţial


Afisul evenimentului de la Budapesta
Foto: Hotnews
Institutia Political Capital a strans, la Budapesta, la sfarsitul lunii aprilie, unii din cei mai renumiti experti in domeniul influentei rusesti in regiune, pentru a prezenta studiile referitoare la modul in care se foloseste conducerea rusa de organizatiile extremiste si paramilitare pentru a destabiliza aceste tari. Concluziile si studiile au fost publicate pe internet in limba engleza. Expertii internationali in domeniu au prezentat metodele de infiltrare si de influentare identificate in tarile grupului Visegrad si Austria. Agentii rusi se folosesc de extremistii de dreapta si de stanga, si sunt ingrijorator de eficienti in promovarea intereselor Kremlinului. Va trebui Romania sa se pregateasca pentru o situatie similara?

Inainte de anexarea Crimeei, a aparut un articol din stiloul generalului Valeri Gherasimov, care a descris asa - numita doctrina Gherasimov: ridicarea razboiului informational la nivelul razboiului clasic, pe langa operatiunile navale, aeriene si terestre. Ideea, de fapt, nu este noua: o strategie similara era folosita de Uniunea Sovietica, se numea masuri active si viza influentarea politicii interne a altor tari.

Dupa anexarea Crimeei, razboiul informational si operatiunile armate executate de forte speciale rusesti nemarcate au devenit cunoscute ca razboi hibrid, desi la urma urmei vorbim de o invazie si ocupatie cat se poate de clasica, cum a stabilit colonelul Aivar Jaeski, de la Centrul de Excelenta pentru Comunicare Strategica NATO.

Strategia, similara cu ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie in timpul campaniei Brexit sau in SUA, in campania prezidentiala, se bazeaza pe agravarea problemelor existente. Elemente comune sunt incercarea de inflamare a sentimentelor xenofobe, sovine, separatiste si anti-ucrainene, unde acestea exista.

Printre metode se numara: focusarea pe nedreptati istorice, revizonism, accentuarea neincrederii sau urii intre natiuni, frica de migratie, sentimente eurosceptice, antiamericane si rusofile. In Cehia, Slovacia si Ungaria exista pana si organizatii paramilitare care au relatii mai mult sau mai putin stranse cu Rusia, ca de exemplu organizatia numita Garda Nationala din Cehia, care pe langa promovarea ideilor nationaliste, panslave, anti-imigratie, anti-Ucraina si anti-NATO conduce si antrenamente armate si a deschis ilegal un consulat al "Republicii Populare Donetk".

Si mai grav, unele organizatii au trimis luptatori in Estul Ucrainei, ca sa lupte de partea separatistilor. Dar nici extrema stanga nu este imuna la aceste influente: deseori cele doua parti pun deoparte conflictele lor ca sa voteze si sa se manifeste in moduri care favorizeaza Kremlinul intr-un fel sau altul.

In general, stanga se manifesta prin sentimente anti-europene, anti-NATO, anti-SUA, anticapitaliste, antiglobaliste si alte retorici traditional legate de stanga. De exemplu, o revista de stanga a publicat in Ungaria in 2014 o declaratie in care organizatii de extrema stanga au afirmat ca, din perspectiva lor, Vestul a destabilizat Ucraina cu ajutorul "fascistilor" - ceea ce reprezinta de fapt mesajul Moscovei, care vrea sa prezinte protestele pro-europene din Maidan ca fiind un complot nazist al occidentului.

Fiindca fiecare tara prezinta diferente in modul de infiltrare, bazat pe cultura, economia si istoria proprie, prezentam fiecare caz separat.Cehia. Desi Cehia exceleaza in lupta impotriva spionilor rusi, tara totusi se afla intr-o situatie ciudata: desi din punct de vedere politic tara este o membra loiala a UE si NATO, totusi exista o minoritate rusofila vocala, in frunte cu presedintele Milos Zeman. Din aceasta situatie rezulta unele intamplari jenante, ca in cazul anexarii Crimeei: guvernul si parlamentul au declarat-o o agresiune si act ilegal, iar presedintele a salutat evenimentul, ceea ce nici Viktor Orban, cel care l-a primit pe Putin la Budapesta la scurt timp dupa anexare, n-ar fi indraznit.

Dar simpatizantii acestor curente nu includ numai politicieni. Pe langa partidul comunistilor si Partidul Libertate si Democratie Directa (SPD), de fapt partid de extrema dreapta, se gasesc si portaluri de media "alternativa" si grupari paramilitare. Jumatate din populatia ceha este sceptica in fata UE, si aceste grupari incearca sa se foloseasca de acest fapt in influentarea societatii.

Gruparile paramilitare se coaguleaza deseori din fosti soldati antrenati, au acces la arme si sunt destul de rusofili pentru a prezenta un potential pericol armat. Organizatiile cele mai cunoscute sunt Garda Nationala (NHG) si Rezervistii Cehoslovaci (CSR). Un lider NHG, Nela Liskova, a vizitat Republica Populara Donetk, dupa care a inregistrat consulatul Republicii Donetk in orasul Ostrova din estul Cehiei, ca organizatie neguvernamentala. Desigur, Praga nu-l recunoaste ca fiind un consulat oficial.

Media alternativa are un efect mare in tara: 25% din populatia ceha crede mai mult in media alternativa legata de Kremlin decat in cea traditionala, ceea ce va putea constitui o cale de manipulare sensibila in timpul unui vot. Recunoscand pericolul, in ianuarie, ministerul Afacerilor Interne cehe a deschis Centrul Impotriva Terorismului si Amenintarii Hibride.

Slovacia. Asemanator situatiei din Cehia, in cadrul miscarea istorica panslava slovacii simpatizau cu rusii, iar politicienii incercau sa conduca un "pragmatism prietenos". Conform cu acesta, prim-ministrul Robert Fico (SMER-SD) critica deschis sanctiunile UE impotriva Rusiei.

Dar razboiul condus de rusi in vecinul estic al Slovaciei a indepartat populatia slovaca de Rusia,  si guvernul a inceput sa sprijine integritatea Ucrainei. Partidul Slovacia Noastra (SNS) a devenit noul vehicul al panslavismului rusofil, dar, dupa ce a ajuns membru in al treilea cabinet, Fico a redus afirmatiile pro-Kremlin.

Mesajele SNS influentate de Kremlin astazi sunt mai mult anti-NATO. De exemplu liderul neonazist SNS, Marian Kotleba, care mai inainte a fost liderul ultranationalistilor, a numit Maidanul un "act terorist", si a depus o petitie in care cere ca tara sa paraseasca UE si NATO.

Extremistii slovaci cel mai probabil au trimis soldati in Ucraina de Est. Desi numara numai cateva sute de oameni, organizatiile ca Militarii Slovaci (Slovenski Branci - SB) sau Grupul de Actiune si Rezistenta Kysuce (VK), formate dupa modelul cluburilor patriotice rusesti, sunt antrenate de soldati din Spetsnaz. Cel mai ingrijorator din punct de vedere al securitatii nationale este ca aceste organizatii au inceput sa se infiltreze in institutii ca politia si armata slovaca.

Polonia. Din motive istorice, relatia dintre Rusia si Polonia nu este una buna, si nu se poate apela la sentimente rusofile. Tot asa, Polonia este un membru loial al NATO, si desi relatia nu este dintotdeauna perfecta cu UE, nu se pune problema euroscepticismului agresiv ca in cazul Slovaciei sau Cehiei.

Din acest motiv rusii se multumesc cu generarea de conflicte intre polonezi si ucraineni, pana si prin vandalizarea monumentelor poloneze din Ucraina, aratand cu degetul spre "Kievul agresiv". Cel mai bine cunoscut caz este cel al lui Mateusz Piskorski, arestat pentru spionaj si incercarea de manipulare a sentimentelor societatii, prin vandalizare si prin influentarea presei.

Un alt caz interesant este cel al lui Tomasz Maciejczuk. Dupa cum a povestit jurnalistul si editorul Newsweek Polska, Michaᅤ Kacewicz, acest om s-a prezentat la el ca fiind un reporter. Dupa scurt timp, articolele lui au inceput sa fie tot mai pro-Kremlin.

Dupa ce a fost dat afara de la presa din Polonia, a continuat munca pe pagina de Facebook. Si desi nu era angajat oficial, totusi tot timpul aparea in diverse locatii din Europa dupa nu mai mult de o zi de la evenimente, ca: la Paris dupa atacul terorist si Calais in timpul crizei refugiatilor. Ramane un mister de unde a avut informatia si banii necesari. Astazi el traieste la Moscova, si nu demult a primit un pumn in televiziunea ruseaca, pentru ca a zis ca "ucrainenii vor sa traiasca ca oamenii normali, nu in c*cat ca voi" (adica rusii).

Desi politic Kremlinul nu prea are succes in Polonia, sentimentele anti-ucrainene se raspandesc, desi autoritatile poloneze au avertizat populatia despre aceasta manipulare.

Austria. Nici Austria nu este deschisa spre panslavism sau rusofilie. Aici nici astfel de organizatii armate nu functioneaza. Totusi, Moscova a gasit o cale de infiltrare: FPO si brandul ultraconservator al Rusiei, prin care incearca sa ii convinga pe austrieci ca Rusia este moral superioara Occidentului.

Strategia este eficienta, unele miscari identitare au adoptat ideile ideologului Moscovei, Alexander Dughin. De retinut este ca acum 10 ani dreapta austriaca era rusofoba. Astazi ei sunt cei mai mari suporteri ai tarii din est.

Alte arme ale Moscovei sunt reprezentate de media alternativa, uneori chiar de calitate si institutiile fondate de ei, deghizate in societati civile. Se asteapta  pe viitor cresterea influentei Rusiei, fiindca in 2018 vor fi alegeri legislative in Austria, unde  FPO este partidul acceptat de Kremlin, cum era si Le Pen in Franta.

Austria, dupa neutralitatea din timpul Razboiului Rece, a ramas o tinta a operatiunilor serviciilor, si se estimeaza ca ar exista 2000-3000 de spioni si agenti activi in Viena.

Ungaria. Tara vecina ar putea fi cea mai precisa avertizare la pericolul care ameninta si Romania. Desi astazi prim-ministrul maghiar, Viktor Orban pare a fi cel mai mare prieten al lui Putin, de fapt societatea maghiara a ramas puternic sceptica fata de Rusia. Memoria colectiva este inca vie de la Revolutia din 1956, cand tancurile sovietice au intrat in tara si au ramas pana in 1991.

Totusi, astazi Ungaria este cea mai vulnerabila din grupul tarilor V4, fata de amenintarea ruseasca. Cum a ajuns tara aici?

Pana in 2009, Orban a fost un critic vocal al Kremlinului. Nu se stie exact ce s-a intamplat in acel an, dar se pare ca rusii au reusit sa ademeneasca guvernul maghiar prin afaceri ca extinderea centralei nucleare din Paks cu credit rusesc si renovarea echipamentelor metroului din Budapesta. Extinderea centralei nucleare a fost secretizata  pe 30 de ani, asa ca nu avem informatii despre ce se afla in contract.

Astazi guvernul Orban incearca sa se arate pragmatic cand critica sanctiunile impotriva Rusiei. Totusi trebuie stiut ca la votul din Parlamentul European rareori voteaza altfel decat partidul PPE din care face parte ¬ de aici imunitatea fata de criticile europene, desi se pare ca dupa incercarea de a inchide Universitatea Central Europeana (CEU), politicienii din Bruxelles si-au pierdut cumpatul cat de cat.

Retorica Budapestei de azi arata semne de influentare ruseasca, prin numirea omului de afaceri George Soros inamicul tarii, si declaratii repetate care sugereaza ca Euromaidanul a fost organizat de Soros sau de alte forte externe.

Dar Ungaria nu este un aliat al Rusiei. Asa cum a precizat profesorul Andras Racz, expert in politica externa si de securitate a tarilor post-sovietice, Ungaria este mai mult un instrument pentru Moscova. Putin nu uita ca Orban si-a inceput cariera insistand asupra plecarii armatei ruse din Ungaria, si astazi, daca considera acest fapt folositor, rusii intra in conflict politic cu ungurii fara a sta pe ganduri.

De exemplu, cand un ziar a scris ca ungurii trimit tancuri in Ucraina, din care a rezultat un scandal intre cele doua tari (de atunci ziarul s-a mutat pe server si domain rusesc, Hidfo), sau cand presa rusa a prezentat Revolutia din 1956 ca fiind prima revolutie colorata cu elemente naziste.

In Bony a fost impuscat un politist de catre un extremist. S-a dovedit ca gruparea Frontul National Maghiar (MNA) a avut conexiuni la ambasada ruseasca de unde au venit in mod regulat diplomati la antrenamentele armate. Merita citit articolul despre acest omor misterios, a fost publicat si in limba engleza aici.

Si ca un ultim pas, media alternativa este foarte activa si in Ungaria, dar guvernul din Budapesta nu numai ca nu actioneaza impotriva acesteia, dar nici macar nu admite existenta problemei. Un ziarist renumit, Szabolcs Panyi de la Index.hu a afirmat ca dintotdeauna cand gasesc vreun caz interesant (cum a fost faptul ca ambasada maghiara din Moscova a dat vize la sute de rusi fara verificarea trecutului acestora), persoanele lor de contact din serviciile secrete afirma ca au avut cunostinta despre caz, dar nu au primit permisiunea de a actiona. Totusi, cel putin dupa publicarea articolelor, se vad unele schimbari si investigatii.

Edit Zgut, analista de politica externa la insitutul Political Capital, una din expertii care au studiat extremistii din Ungaria, ne-a declarat ca ¬scopul acestor organizatii este de a crea un platform geopolitic alternativ pro-Kremlin impotriva establishmentului transatlantic (NATO, UE).

Miscarile studiate de extrema dreapta vad in aspiratiile geopolitice a Kremlinului un fel de garantie a revizionismului lor. O platforma importanta pentru ei este anexarea Crimeei si interpretatia din punctul de vedere a narativei rusesti al conflictului din Ucraina de Est. Cu raspandirea propagandei rusesti in mod direct sau indirect ei legitimeaza actiunile Kremlinului.

Acesti actori reprezinta nu numai o amenintare de politica interna, dar si un risc de siguranta transfrontalier; membrii comit acte violente cu ajutorul serviciilor secrete rusesti sau separatistilor est-ucrainene. Exemplele de sus dovedesc ca legatura organizatiilor extremiste cu Rusia si angajamentul lor fata de ideologia lui Putin poate insemna un pericol asupra stabilitatii regiunii, si ca atare trebuie luat in serios de guvernele est-europene.

Ce putem invata din acestea in Romania?
Cel mai important este ca nicio tara din Europa de Est nu este imuna la aceste infiltrari. Si daca populatia nu s-ar lasa manipulata de Kremlin, acesta poate sa convinga elita tarii sa nu i se opuna, prin coruptie si afaceri neclare. Prin acestea, Moscova poate si sa obtina materiale cu care sa santajeze liderii politici (de exemplu cu mita), si asa poate obtine un control prin care, cu timpul, poate schimba opiniile publicului despre probleme de baza.

Ce se poate face atunci? Romania trebuie sa fie vigilenta in legatura cu fake news care incearca sa creeze panica si dusmanie in randul populatiei. Organizatiile extremiste trebuie monitorizate, ele fiind usor de manipulat sau de cumparat de catre agentii  Rusiei.

Si in acelasi timp trebuie monitorizata relatia guvernului si a politicienilor cu statul, cu oligarhii si banii rusesti, pentru a evita scenariul Budapestei. Romania este o tara cu o geografie strategica, cu instalatii militare americane si in acest moment cel mai loial membru NATO si UE din regiune. Este imposibil ca acestea sa nu deranjeze conducerea de la Moscova.

Si nu in ultimul rand, trebuie ascultate problemele cetatenilor. Problemele economice si sociale nu sunt create de Rusia, ci le are Europa si Occidentul. Dar daca oamenii sunt blocati in libera exprimare, vor gasi alte cai de a se exprima.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16020 vizualizari

 • -22 (46 voturi)    
  Frica de imigratie (Miercuri, 10 mai 2017, 12:23)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Sau manipulare crasa HN. frica de realitate ..daca-ti intra in tara 3 milioane de migranti tu trebuie sa te comporti ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic in era automatizarii.
  • +14 (30 voturi)    
   transmit live din DE (Miercuri, 10 mai 2017, 13:26)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   aici nu are nimeni treaba cu nici un emigrant. nici in discutii private, nici in spatiul public.
   mai mult, tara asta s-ar prabusi fara emigranti.
   intoarce-te la RT si ia cu polonicul...
   • -16 (24 voturi)    
    nu e chiar asa (Miercuri, 10 mai 2017, 14:02)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    Faptul ca tu spui ca nimeni n-are nici o treaba cu nimeni nu reflecta realitatea.
    Ma refeream la cei 3 milioane de polonezi care au sosit in UK dupa aderarea la UE. Impactul social a fost enorm.
   • -8 (22 voturi)    
    de unde transmiti? (Miercuri, 10 mai 2017, 14:16)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    de sub pat?cu usile baricadate si geamurile blindate?si cu cine relationezi?cu monitorul?
    domnu' reporter,mai taie din ele,da-le dracu de reportaje online si du-te si plimba-te prin zonele alea NOGO,stii mata,alea care nu exista oficial.eventual ia si o reporterita sa te apere,da' sa-si puna burka,ca asa-i normal in DE.

    ma duc la putin sa-mi mareasca salariul ca am fost deconspirat de unguri
    • +1 (15 voturi)    
     Din beci, intreaba-l pe mazeta (Miercuri, 10 mai 2017, 15:26)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Point

     si nu numai.
    • +3 (9 voturi)    
     Tu sigur (Miercuri, 10 mai 2017, 16:16)

     flory_girl [utilizator] i-a raspuns lui Point

     transmiti de pe langa un alambic de facut vodca de pufoaica si electrozi. Iar efectele se vad...
  • +18 (24 voturi)    
   frica de rusi (Miercuri, 10 mai 2017, 13:49)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Daca imigratia o fi buna sau rea, se poate dezbate la nesfarsit... Cert e ca Rusia isi freaca mainile de bucurie in fata valurilor de refugiati ajunsi pe malurile Europei, si incurajeaza activ sentimente anti-imigrationiste, nationaliste, anti-europene.

   Ca tie ti-e frica sau nu de imigranti, nu despre asta era vorba in aricol... Mie una mi-e frica de rusi. Astia vin cu tancurile, nu cu bocceluta de haine in spate si cu doi plozi de mana.
   • -24 (28 voturi)    
    Manipulezi (Miercuri, 10 mai 2017, 14:09)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui KayT

    De ce sa-ti fie frica de rusi?. Au invadat Crimeea pt ca au fost provocati cu Chevronu scormoning gaze in spatele flotei rusesti.
    Vrei sa stii de ce americanii au trupe in Cuba?
    • +8 (14 voturi)    
     De ce americanii au trupe in Cuba (Miercuri, 10 mai 2017, 14:28)

     Robin_W [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

     Pentru ca cubanezii s-au saturat dupa decenii luminate de intuneric rusesc?
     • -14 (16 voturi)    
      Nu cred (Miercuri, 10 mai 2017, 16:02)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Robin_W

      Ca vor nici capitalism american . Indivizii gen Castro au preluat puterea prin violenta sprijiniti de bolsevici, cum de altfel se intampla si Orientul mijlociu populatii intregi sunt la mila mercenarilor sprijiniti de americani
    • +4 (6 voturi)    
     Cine i-a provocat (Miercuri, 10 mai 2017, 22:05)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

     În Moldova și Georgia? Se pare că rușii se "apără" oriunde dar nu în Rusia.
     Până și în Ukraina unde ai putea spune că își apără baza militară de la Sevastopol erau planuri vechi de a o muta la Novorosiisc.
     • +5 (5 voturi)    
      Comment sters de user (Joi, 11 mai 2017, 9:33)

      Crioan [anonim] i-a raspuns lui trotuar

      • -2 (6 voturi)    
       in 45 Europa fusese impartita (Joi, 11 mai 2017, 11:54)

       Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Crioan

       Germania era impartita in 4 ( sectorul francez/ britanic/american si rusesc)
       Apoi s-a hotarat divizarea Europei pt o perioada lunga pt reparatii /daune de razboi/
       Aici s-au produs violul/ au luat de 10 ori mai mult / continua si azi - ambele tabere
  • +8 (16 voturi)    
   Verificati sursele si faptele (Miercuri, 10 mai 2017, 14:06)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   La nivel de stat, exista posibilitatea crearii unui arsenal legislativ, tehnologic si uman pentru a face fata amenintarii unui razboi infiormational.

   A te baza doar pe un singur tip de instrument e deficitar si va crea brese si suspiciuni (de ex permitand ca doar serviciile secrete sa decida care ONG-uri trebuie atent supravegheate in loc sa existe criterii legale care sa incadreze strict aceste organizatii ce sunt tinta infiltrarii unor puteri straine in Romania).

   "Cursuri despre manipulare", in cadrul unei materii de studii ca psihologia pt scolari, ar fi un castig considerabil pentru protectia Romaniei.
   Dar bine a spus @harald, primii care s-ar opune ar fi politicienii, urmati in opinia mea de jurnalisti, categorii care isi castiga existenta prin manipularea informatiilor !

   Rusia e avansata in aceste pregatiri, dar nu ea a inventat manipularea mediatica, rusii au "profitat" doar de traditia propagandei sovietice si experienta dobandita in propagarea internationala a "revolutiei".

   La nivel de individ primul lucru de facut e refuzul canalelor tv si radio traditionale, selectarea critica a stirilor difuzate pentru ca ele sunt alese si prioritizate in functie de grupuri foarte mici de cetateni cu interese specifice.
   Notoriul exemplu la noi este Antena3, organ de propaganda partinic cu pretentii de obiectivitate.

   Apoi, de fiecare data cand cititi un articol, verificati daca e vorba chiar de o sursa originala sau e copiat-tradus de undeva si va ia doar cateva click-uri pt a ajunge la origine.
   Adesea veti avea surprize, legate de titlu, de continut, de forma. Si veti descoperi imediat daca e vorba de "fake-news".

   Cautati sistematic surse alternative de informare, posibil contradictorii, pentru a verifica cifre si fapte.
   De multe ori, acestea sunt prezentate partial, pentru a sustine doar o viziune.

   Daca se spune, de ex, ca in UE sunt "multi" sau "putini" imigranti (someri, musulmani, etc), verificati cifrele oficiale, evolutia in timp si procente la nivel UE.
   • -15 (21 voturi)    
    Manipulare la ambele capete (Miercuri, 10 mai 2017, 14:13)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    In sec XXI cred ca romanii isi pot organiza singuri viata, Daca in Grecia exista insule unde masina a fost interzisa in favoarea bicicletei , barcii sau magarului si la noi oamenii pot fi lasati sa evolueze dupa propriile puteri. Din pacate avem cozi de topor (Lucian Mandruta ex) care spuen raspicat ca el refuza sa traiasca in saracie. Dar cum se defineste saracia . mai degraba e vorba de lacomie
    • +8 (14 voturi)    
     esti penibil mai postacule (Miercuri, 10 mai 2017, 16:08)

     paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

     ; te straduiesti din greu sa induci iddeea ca "toti sunt la fel",

     nu mai merge
     • -7 (13 voturi)    
      Minciunel (Miercuri, 10 mai 2017, 17:46)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

      Este un joc de influenta in care Romania este o prada. Actualul sistem politic este dorit de ambele capete ( dovada exista in consilierii de top israelieni ai lui Netaniahu care au facut posibila aducerea PSD-ului la putere si tot anturajul lui Netaniahu l-a adus pe Trump la putere)
      • +4 (8 voturi)    
       sa ne intelegem (Miercuri, 10 mai 2017, 23:21)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

       Evreii sunt de vina pentru tot,
       Capitalistii sunt de vina pentru tot
       Americanii sunt de vina pentru tot.
       Nu infiintezi tu partidul nazist roman sa stim o treaba?
       PS vezi ca denumirea "Romania noastra" e deja luat de alta coada de topor a rusilor
       • -2 (4 voturi)    
        blegule (Joi, 11 mai 2017, 11:57)

        Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        9/11 si London 7/7 au fost inside job MOssad/CIA/MII5 chiar la un moment dat s-a crezut ca doar MOssadul a organizat totul . de remarcat ca ICTV-ul firma israeliana controleaza toate camerele de supraveghere din LONdra pe metrou si autobuze . in ziua atentatelor nici o camera n-a mers
   • 0 (12 voturi)    
    Mare atentie (Miercuri, 10 mai 2017, 16:27)

    flory_girl [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    "La nivel de individ primul lucru de facut e refuzul canalelor tv si radio traditionale.
    Cautati sistematic surse alternative de informare, posibil contradictorii, pentru a verifica cifre si fapte."
    Mare grija cu aceste sfaturi. Ele sunt valabile doar in Romania unde media mainstream este dominata de posturile oligarhilor, iar presa alternativa, gen Hotnews, Ziare.com, informeaza corect. Pe plan extern insa, situatia este inversa, media mainstream este cea care informeaza corect, iar media alternativa raspandeste de regula stiri false. Exemplu CNN vs. Breitbart News.

    Exista chiar o propaganda acerba dusa impotriva presei mainstream externe, promovata de cercurile de extrema dreapta si politicieni populisti precum Le Pen, Farage, Trump, acesta din urma renumit pentru nenumarate ocazii in care a raspandit stiri false si a atacat presa mainstream acuzand-o culmea de fake news.
    • -2 (8 voturi)    
     da, (Miercuri, 10 mai 2017, 22:58)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui flory_girl

     media mainstream informeaza corect. Unde ai aflat asta, la coafor? Credem ca acolo se spala numai capul, nu si creierul. Probabil ca al tau e mai permeabil. Sau esti troll, exact ca mazeta si restul, si nu esti singurica, mai ai citiva tovarasi.
   • +4 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 11 mai 2017, 9:36)

    Crioan [anonim] i-a raspuns lui animatron

 • +14 (24 voturi)    
  Cursuri impotriva manipularilor, in scoli! (Miercuri, 10 mai 2017, 12:28)

  pedepsitorul [utilizator]

  Pe langa cursuri de retorica, nu ar strica sa introducem in scoli la educatie civica sa punem si un capitol despre manipularea romanilor!

  Sunt cateva posture de radio si televiziune care abuzeaza de astfel de tehnici infractionale...
  • +11 (23 voturi)    
   Și guvernul cum o să mai conducă? :) (Miercuri, 10 mai 2017, 13:03)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Nu există manipulare bună și manipulare rea. Odată ce oamenii învață să deosebească adevărul de minciună, guvernul și serviciile secrete își pierd în bună măsură credibilitatea, iar în România nu e nimeni pregătit pentru așa ceva.

   Exact cum pe vremea lui Ceaușescu nu se mai preda psihologie în școli pentru că ar fi înțeles toată lumea ce demenți conduc România, tot așa astăzi nu se pot organiza cursuri împotriva manipulării pentru că ar înțelege toată lumea cum e guvernată țara.
 • +3 (17 voturi)    
  Da (Miercuri, 10 mai 2017, 12:29)

  mitg [utilizator]

  "brandul ultraconservator al Rusiei, prin care incearca sa ii convinga pe austrieci ca Rusia este moral superioara Occidentului"

  La fel cum a reusit Le Pen sa convinga francezii. Amuzant!
 • -19 (35 voturi)    
  ura si rusofobia... (Miercuri, 10 mai 2017, 12:34)

  press_to_reset_the_world [utilizator]

  elitelor globaliste manifestata prin aparatul propagandistic si de stat pe care il au la dispozitie, a ajus la paroxism!!...in timp ce uneltele aflate in mainile elitistilor fara scrupule care vor distrugerea civilizatiei europene si occidentale (culmea ei se auto intituleaza pro-europeni!!!) prin propaganda de tip fascist si nazist pe care o desfasoara zi de zi, zugravesc rusia si rusii ca unul dintre cele mai malefice lucruri care exista pe pamant la ora acuala, iar pe de alta parte ei ii arata pe cei cu adevarati malefici, cum ar fi statele islamiste sunnite si siite, ca pe campionii democratiei...Tii se face greata pur si simplu!...Nu zic ca rusia (atentie, nu rusii!!!) ar fi cumva un etalon/model statal si politic demn de urmat, dar totusi...
  • +22 (26 voturi)    
   Dar totusi (Miercuri, 10 mai 2017, 13:09)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   Ucraina, Crimeea, Osetia de Sud, etc.
   • -20 (24 voturi)    
    da, cei cu ele?... (Miercuri, 10 mai 2017, 13:31)

    press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    nu iti inteleg intrebarea...
    • +6 (12 voturi)    
     ba o intelegi (Miercuri, 10 mai 2017, 16:09)

     paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

     dar faci pe prostu'
     • -5 (9 voturi)    
      daca si explici... (Miercuri, 10 mai 2017, 18:35)

      press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

      de ce ai enumerat provinciile si statul artificial creat in postarea ta, as putea sa-ti si raspund...pana atunci as putea doar sa-ti reamintesc ca ucraina detine teritorii romanesti luate cu japca si duce o politica antiromaneasca impotriva etnicilor romani...
      • +3 (5 voturi)    
       Incearca si tu sa fi mai creativ (Miercuri, 10 mai 2017, 23:18)

       transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

       Tocmai folosesti reteta deconspirata, adica cat de prosti ii crezi pe cei care nu sunt rusi?
       //////////////////////
       "Elemente comune sunt incercarea de inflamare a sentimentelor xenofobe, sovine, separatiste si anti-ucrainene, unde acestea exista.

       Printre metode se numara: focusarea pe nedreptati istorice, revizonism, "
       • -1 (5 voturi)    
        Nedreptatea ramane nedreptate (Joi, 11 mai 2017, 8:48)

        marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

        indiferent daca e folosita de rusi sau de americani. Punct.
        • -2 (2 voturi)    
         erata... (Joi, 11 mai 2017, 10:26)

         press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

         au fost victime ale unor nedreptati istorice...
       • -2 (2 voturi)    
        citez... (Joi, 11 mai 2017, 9:32)

        press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

        "Printre metode se numara: focusarea pe nedreptati istorice, revizonism,"...

        nu pot sa nu observ ipocrizia manifestata aici...pai si atunci de ce sunteti atat de inflamati impotriva rusiei daca (voi) nu puneti botul la "nedreptatile istorice"?!...si apropo de nedreptati istorice... crimeea si osetia de sud (pentru ca exista si o osetie de nord care este patria mama si care acum este reintregita) au fost rezultatul unor nedreptati istorice, atunci cand URSS (antemergatorul glogalismului actual) a dezlipit cu forta aceste teritorii de rusia si respectiv osetia (osetia de nord)...si cu asta cred ca i-am raspuns paranoidului...
      • +4 (6 voturi)    
       Sikteer, cum ar zice tatarii din Crimeea (Miercuri, 10 mai 2017, 23:25)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

       sau Dobrogea
       Compari niste furturi teritoriale cu arma in mana cu niste granite statale definite prin tratate bilaterale recunoscute de ONU si toata lumea civilizata.
       Iar ucrainienii nu vor acorda niciodata mai multe decat atucni cand vor fi fortati de UE, in cadrul UE, niciodata in cadrul uniunii ciobanilor asiatici a lui Putin.
  • +13 (23 voturi)    
   pe langa (Miercuri, 10 mai 2017, 13:27)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   "elitistilor fara scrupule care vor distrugerea civilizatiei europene si occidentale" au uitat sa spui de reptilieni si de speciile care traiesc adanc sub pamant si ne vor raul...
   • -7 (11 voturi)    
    domnu' reporter (Miercuri, 10 mai 2017, 14:58)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    ce e mai nou prin lume?de ex DE?
    ce tara frumoasa plina de oameni muncitori si corecti.cum era vorba aia? ''EIN MANN,EIN WORT!''
    cum?nu se mai zice asa?da' cum domne?cum?
    asteptam cu sufletu' la gura,interventia dvs din DE
  • +12 (18 voturi)    
   hai lasa (Miercuri, 10 mai 2017, 13:56)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   Tot o dati cu "propaganda de tip fascist si nazist" impotriva neprihanitei Rusii, voi chiar aveti senzatia ca va mai crede cineva? Aproape ca v-a mers o vreme cu vraja asta, dar intre timp s-a prins toata lumea cine e de fapt extremistul sef al Europei, si cam de unde sunt finantate toate miscarile pe bune fasciste din Europa...
   • +4 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 11 mai 2017, 9:38)

    Crioan [anonim] i-a raspuns lui KayT

    • -1 (1 vot)    
     sa mori tu!... (Joi, 11 mai 2017, 12:33)

     press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui Crioan

     ba eu cred ca exista si inca "big time"...atata timp cat inca mai sunt tari declarate ca islamice, fascismul traieste bine mersi...voi sunteti probabil generatia crescuta la sanul propagandei multiculturalismului si asa numitei "societati deschise"...
  • +4 (12 voturi)    
   Tu ori esti troll putinist (Miercuri, 10 mai 2017, 16:30)

   flory_girl [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   ori esti victima propagandei ruse. In ambele cazuri mi-e mila de tine. Auzi la el...elitele globaliste :)
   • +1 (1 vot)    
    grea dilema... (Joi, 11 mai 2017, 13:21)

    press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui flory_girl

    sunt pus sa aleg intre mai multe variante...

    - troll putinist
    - troll sovietic
    - troll rus
    - troll kgb-ist
    - troll mujic (banuiesc ca din mujikistan sau mujicie, nu stiu exact, dar un_domn de pe aici ar putea clarifica acest aspect pe loc...)...
 • +14 (22 voturi)    
  hehe (Miercuri, 10 mai 2017, 12:36)

  transpenibilus [utilizator]

  Comanda la mine!
  un om simplu din multime, Mazeta, demaGOCU, base wanabe, atentie la mine! Uite, scriu astia de voi si de toate textele pe care le puneti la commenturile de pe aici. Bai, a dracu pielea pe amerlocii astia ;-)
 • -24 (36 voturi)    
  ce nu trebuie sa faca oamenii normali din Romania (Miercuri, 10 mai 2017, 12:37)

  xanti [utilizator]

  Sa nu deschida gura ca se oftica Junker
  Sa nu faca afaceri cu rusia ca se oftica Merkel(are exclusivitate)
  Sa nu cumva sa castige un presedinte pro Romania ca e jale la Berlin
  Sa nu citeasca presa de stanga sau sa se uite la antena 3 ca se activeaza ambasadele.
  Adica sa nu faca nimic ca sa se elibereze.
  • +11 (25 voturi)    
   Ai primit portia de vodka de la Putin asa devreme? (Miercuri, 10 mai 2017, 12:54)

   dexpropriat [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Acolo unde te afli, nu s-a facut revolutie in '89? Daca esti chiar in Rusia, imi pare sincer rau pentru tine. Poti sa postezi un comentariu in care sa spui ca iti pare rau ca trebuie sa lupti impotriva Romaniei, ca noi te intelegem. :))
  • +9 (19 voturi)    
   Ha ha ha (Miercuri, 10 mai 2017, 13:55)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Sa vina iar mujicii "eliberatori". Ne-au mai eliberat o data ceasurile, fabricile, bunurile, libertatea! Sictir troll rusnac.
  • +6 (10 voturi)    
   Mehel si Lukoil, cele mai recente (Miercuri, 10 mai 2017, 15:28)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   jumuleli mujice. Deci despre ce afaceri cu Rusia vorbesti, ca astia is ca acum 75 de ni, voi ne dati noi va luam?
 • +13 (21 voturi)    
  Rusia isi pune sperantele in populatia retrograda (Miercuri, 10 mai 2017, 12:45)

  dexpropriat [utilizator]

  Politicieni ale caror pareri sa ajunga la urechile taranilor sau taranilor de oras se gasesc oricand contra cost sau prin santaj.
  • -13 (23 voturi)    
   dar, cum explici... (Miercuri, 10 mai 2017, 13:30)

   press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui dexpropriat

   atunci evolutia civilizatiei europene "retrograde" bazate pe aceleasi fundamente timp de peste 2000 de ani?!...brusc, cumva, auto-distrugerea si inlocuirea valorilor pro-viata cu cele bazate pe cultul mortii (cum sunt islamul si neomarxismul), au devenit sinonime cu progresul?!
   • +9 (19 voturi)    
    Pai uiti ca intre timp s-au mai schimbat lucrurile (Miercuri, 10 mai 2017, 13:42)

    dexpropriat [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

    Nu a stagnat 2000 de ani Europa vestica. Tin sa amintesc ca au mai aparut unii ca Giordano Bruno sau Rene Descartes, care au explicat populatiei de rand ca Pamantul nu e centrul Universului, asa cum sustine biserica, iar Soarele nu se invarte in jurul Pamantului... Cum nici Europa de Est n-ar trebui sa se invarta in jurul lui Putin... daca nu-i prea greu de priceput. Bati campii cu naturalete!
    • -4 (8 voturi)    
     esti ignorant... (Miercuri, 10 mai 2017, 16:16)

     press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui dexpropriat

     cine ti-a zis tie ca Biserica sustine lucrul acesta?!...Eu nu am auzit niciun reprezentant al Bisericii care sa zica asa ceva. Ce zici tu este doar hate speach-ul arhicunoscut deja al crestinofobilor....
     • +3 (7 voturi)    
      Pardon, "sustinea" am vrut sa scriu (Miercuri, 10 mai 2017, 16:58)

      dexpropriat [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

      Atunci cand au fost emise ipotezele respective, biserica se dadea peste cap ca sa nu recunoasca afirmatiile. Ei se credeau buricul Pamantului, considerau ca la Vatican e chiar centrul Universului, nu altceva.
    • +2 (4 voturi)    
     bate campul pe bani (Miercuri, 10 mai 2017, 23:26)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui dexpropriat

     ruble preschimbate in dolari probabil
   • +6 (14 voturi)    
    Rusia dezbină, ăsta e mecanismul (Miercuri, 10 mai 2017, 13:55)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

    O determină pe Merkel să invite refugiați cu nemiluita în Germania, tocmai pentru a isteriza populația conservatoare.

    Dar în același timp, tot Rusia sprijină mișcările progresiste, neo-marxiste. Conflictele din societățile occidentale sunt în avantajul Rusiei, așa că va sprijini alternativ taberele implicate.

    Civlizația occidentală ajunge astfel subminată de conflictul în sine, indiferent cum se tranșează el. Cel mai bun exemplu e în Anglia, unde Rusia l-a sprijinit și pe Nigel Farage, dar și pe Jeremy Corbyn, deși au vederi total opuse. Tocmai de asta îi sprijină, pentru vederile lor total opuse.
    • -9 (17 voturi)    
     harald (Miercuri, 10 mai 2017, 14:45)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     daca demonstrezi ca ivan a ''determinat-o' pe merkeloglu sa deschida granitele EU,dau o bere
     sau o lada,vedem noi.insa parerea mea e ca facut-o din proprie vointa si perfect constienta de pericole sau degradari ale controlului
     daca cineva a pus cruce EU atunci ea este
     repet,numele corect e MERKELOGLU
     si va fi ridicat la slavi in viitoarele moschei germane.
     inca ceva:sa nu mai 'confundam' termenii de refugiati cu migranti.
     in rest ai perfecta dreptate,up.
     • -8 (12 voturi)    
      corect... (Miercuri, 10 mai 2017, 16:18)

      press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui Point

      deci chiar nu mai are rost sa-i raspund lui Harald...
     • -2 (2 voturi)    
      PS... (Joi, 11 mai 2017, 9:55)

      press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui Point

      daca demonstreaza, atunci berea o dau eu!...
    • -1 (5 voturi)    
     Rusia nu face decat sa foloseasca slabiciunile (Joi, 11 mai 2017, 8:56)

     marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Europei care isi continua planul de acceptare a azilantilor din Orientul Mijlociu. Vorba aceea: daca esti prost, eu de ce sa nu folosesc asta in avantajul meu? Cum poate fi acuzata Rusia ca Europa e o proasta?

     Din nefericire miscarile de protest si revolutiile de azi sunt finantate de Soros (vezi ultimele dezvaluiri din presa americana). Rusia nu face decat sa profite de o sansa, anume acceptatea miscarilor radicale de catre populatia occidentala.

     Rusia nu e cu nimic mai josnica decat ceilalti.
     • +2 (2 voturi)    
      Si tu esti troll? (Joi, 11 mai 2017, 12:56)

      Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

      Daca auzi Soros e de vina, Merkel, fascistii, Ucrainienii, revolutiile portocalii, globalizarea etc. atunci sti din start ca ai de a face cu un troll.
    • +1 (1 vot)    
     Comment sters de user (Joi, 11 mai 2017, 9:41)

     Crioan [anonim] i-a raspuns lui Harald

   • +6 (16 voturi)    
    2000 de ani Europa (Miercuri, 10 mai 2017, 13:58)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

    A evolut fara Rusia si "valorile" ei. Si Europa a fost un spatiu deschis al ideilor, tolerantei, intelegerii, valori pe care rusia incearca azi sa le distruga prin teama, minciuna, manipulare pentru a controla Europa comercial si politic. Mai da un reset la neuronul tau poate intelegi ceva
    • -2 (12 voturi)    
     MArele joc de influenta (Miercuri, 10 mai 2017, 14:25)

     Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     A fost inceput de MArea Britanie si continua si in zilele noastre. Bataia mare a fost pt Afganistan si resursele ei . Romania ca si Afganistan este o prada impartita de imperii. vezi cum afaceristi rusi dar si americani sau britanici scot profituri uriase din Romnania . Toate aceste profituri uriase sunt posibile datorita costului 0 pt protectia mediului/ sustenabilitate 0 si sustinute de o clasa politica corupta si de rusi dar si de vestici
    • -2 (8 voturi)    
     esti un ignorant... (Miercuri, 10 mai 2017, 16:58)

     press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     ai demonstrat-o de multe ori pana acum prin ineptiile pe care le debitezi aproape zilnic. Pai rusia chiar a produs valori universale in varii domenii apartinand stiintei, arhitecturii, literaturii, sportului, artelor, precum muzica, pictura, baletul, teatrul, etc, you name it. Cultura rusiei este cel putin la fel de bogata ca si cea a Europei. Ea singura a produs ca si natiune poate tot atatea valori universale sau mai multe decat au produs toate tarile Europei la un loc. Mi se pare putin cam ciudat vazundu-ma ca scriu aceste lucruri pozitive despre o tara care a oferit si multe anti valori universale, dar adevarul este ca ea ramane un pol de putere, si trebuie sa ramana asa, pentru a contrabalansa polul malefic globalisto-islamist...
 • +12 (18 voturi)    
  Unele lucruri vin din negura timpurilor (Miercuri, 10 mai 2017, 12:49)

  Harald [utilizator]

  Cehoslovacia și Ungaria au avut întotdeauna relații bune cu rușii, în timp ce Polonia a avut în mod firesc relații proaste cu ei. Treimea de est a Poloniei a rămas până în zilele noastre în Ucraina și Belarus.

  Putin s-a format ca om în timpul Războiului Rece și e blocat în mecanismele de gândire și șabloanele de acțiune ale acelor vremuri. Și până la urmă are dreptate: un regim ca al lui, bazat pe asasinarea ziariștilor și a oponenților politici, nu ar fi tolerat în Europa civilizată.

  Însă dpdv economic și demografic, bătălia e deja pierdută pentru Rusia. Astăzi nu mai e posibilă apariția unui nou Hitler, iar Occidentul nu mai are motive să o accepte drept partener legitim. Va avea soarta URSS, la câțiva ani după înlocuirea lui Putin. Pentru că el e singurul care mai menține șandramaua în picioare, din vorbe.

  Rusia se va scinda în cele din urmă în state naționale, la fel ca și restul Europei. Prima etapă a fost dezmembrarea URSS, iar următoarea etapă e mult aproape decât s-ar crede, la cel mult 10 ani distanță..
  • +1 (15 voturi)    
   este (Miercuri, 10 mai 2017, 13:23)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   si parerea mea. Cine citeste statisticile se lamureste rapid cum stau lucrurile. Forta lui putin sta in slabiciunea si orbirea ideologica a liderilor occidentali.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 11 mai 2017, 12:50)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui Harald

 • +2 (4 voturi)    
  cum adica, (Miercuri, 10 mai 2017, 13:10)

  om simplu din multime [utilizator]

  sa se pregateasca ?!
  adica, am fi ...virgini ?!
  pai atunci, cu ivan ilici ilievski-kaghebescu cum ramane ?! :-)
  ala nu a creat o retea, ci unn partid de influenta....
 • -1 (15 voturi)    
  Ministerul Adevarului si Politia gandirii (Miercuri, 10 mai 2017, 13:42)

  xolv [utilizator]

  solutia globalismului neomarxist la marota "hackerilor rusi"
 • +8 (12 voturi)    
  Ca veni vorba (Miercuri, 10 mai 2017, 13:47)

  europeanul2 [utilizator]

  Propaganda rusa opereaza cu ideea ca atitudinea pro-europa si pro-america inseamna comportament antiromanesc. Chiar nu imi dau seama cum, timp de 45 de ani influenta "benefica" a Rusiei a reusit sa aduca toate tarile din sfera ei de influenta in colaps economic, cultural, lipsa libertatilor fundamentale, iar diferentele intre lumea libera si ei sa fie atat de evidente. ( vezi cele doua Germanii!). Politica propagandistica a lor se bazeaza pe insistenta minciunii, pe folosirea unui adevar intr-o mare de minciuni bine ticluite, pe infiltrarea in partidele politice indiferent de ideologia pe care o afiseaza, pe implicarea in alegerile din alte tari, si asa mai departe. Amuzant este faptul ca metodele psihologice pe care le folosesc, precum si slugile lor sunt usor de identificat. Pe de o parte este amuzant, iar pe de alta, provoaca greata. Romania nu a aderat la Europa, ci ESTE Europa, deci mesajele gen: Romania cere incuviintarea inaltei porti de la Bruxelles, sau ca interesul Bruxellului ar fi diferit de cel al Romaniei sunt pur si simplu teorii pe care s-au obisnuit sa le promoveze unor populatii analfabete politic cu speranta ca prostii sunt mai numerosi decat cei care gandesc. In fapt asa este, dar, memoria influentei ruse nu se sterge cu usurinta. Europa de est nu s-a scuturat de trecutul comunist fara motiv. Trecerea catre libertate este anevoioasa, iar bunii nostri vecini de la rasarit stiu ca o Europa unita si puternica pune Rusia intr-un con de umbra si izolare in caz ca nu adopta aceleasi valori. Din pacate Rusia a fost intodeauna o tara inapoiata, iar dezvoltarea ei a avut nevoie de valori europene. Nimeni nu ii critica pentru felul in care isi aleg sa traiasca, dar, deasemenea nimeni nu le impartaseste "gusturile" !
 • -4 (16 voturi)    
  muie pidarastilor (Miercuri, 10 mai 2017, 13:56)

  CrashOverride [anonim]

  Mi-am facut si eu cont ca sa dau muie rusiei si toturor sustinatorilor ei. Si sa imi tarasc pula prin coliva mamelor voastre din bomboana in bomboana.
 • -4 (14 voturi)    
  Exact asta a fost Primavara Araba (Miercuri, 10 mai 2017, 14:30)

  jackalphonse [utilizator]

  "se foloseste ... de organizatiile extremiste si paramilitare pentru a destabiliza aceste tari".
  Nu asa a inceput primavara araba? Rezultatul il vedem.
 • -5 (17 voturi)    
  Rusia = sperietoarea perfecta pentru est-europeni (Miercuri, 10 mai 2017, 14:31)

  marc.andre [utilizator]

  Se pare ca rusofobia este ultimul refugiu al neo-liberalismului salbatic, Rusia fiind cea mai ingrozitoare sperietoare pentru est-europeni:

  http://aim.eu5.org/?p=515
 • +10 (14 voturi)    
  in legatura cu Romania (Miercuri, 10 mai 2017, 14:37)

  Rescator [utilizator]

  Putin poate sta linistit,are de partea lui doi soldati
  disciplinati,numitii Dragneev si Tradiceanu,in spatele carora se afla Coloana a 5-a a Moscovei,formata din
  vechii bolsevici(care mai traiesc) si odraslele lor bine infipte in societate.O estimare -vreo zece mii de indivizi.
  Serviciile noastre dorm in bocanci(cizmele s-au scos din dotare).
  Ar putea cineva,inclusiv un troll sovietic,sa spuna ce au adus bun rusii pentru Romania in ultimii 300 de ani?
  Amintiti-va si de masacrul de la Fantana Alba,unde au fost ucisi peste 2000 de civili,majoritatea fiind femei si
  copii.
  • +6 (14 voturi)    
   Trolli or sa iti spuna despre ceva somitati (Miercuri, 10 mai 2017, 15:49)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   din vremea Rusiei Tariste, ca rusii le cara echipament la americani pe orbita (altfel ar crapa de foame), ca is ortodocsi ca noi sau noi ca ei, etc. Baliverne si aiureli cu soros, reptilieni, capitalistii aia rai, etc
  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 11 mai 2017, 12:55)

   Crioan [anonim] i-a raspuns lui Rescator

 • +5 (9 voturi)    
  Ati inteles acum? (Joi, 11 mai 2017, 3:18)

  KostasP [utilizator]

  Cand va spuneam ca toate partidele de "extrema" dreapta din europa sunt finantate de mosCow, mi-ati dat minusuri. Drept e ca v-am facut prosti, dar si asta este adevarat. Asa castiga rossia influenta, prin ignoranta si naivitatea unora dintre voi.
  • -1 (1 vot)    
   sunt putin confuz... (Joi, 11 mai 2017, 16:32)

   press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   cand aud ca, pe de o parte, rusia este de fapt URSS implicit comunista si finanteaza indivzi si organizatii comuniste (de sorginte marxista in general), cand aud ca, pe de alta parte, finanteaza asa numita "extrema dreapta" din europa si de aiurea...hotarati-va odata, rusia este bolsevica sau de "extrema dreapta"?
   • +1 (1 vot)    
    rusia (Joi, 11 mai 2017, 18:49)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

    Este un stat condus de ucigasi ex-kgb care nu se dau in laturi de la absolut nimic pt a "proteja" interesele expansioniste ale rusiei. Finanteaza si sub-finanteaza partide, mass media, organizatii non-guvernamentale, se infiltreaza in toate sferele politicului si economicului cu un singur scop. Subminarea politico-economica a statului respectiv sau a aliantelor de state. Ro este un exemplu elocvent in aceasta privinta. Acum ne confruntam cu valul nr 3 de neo-comunisti care prin ignoranta populatiei si tradarea partidului de opizitie au ajuns din nou la guvernare. Panimaies?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by