Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a amendat mai multe persoane de la o scoala din Galati pentru discriminare activa si pasiva in cazul unei fetite cu Sindrom Asperger, fiind vizate invatatoarea copilului, dar si conducerea unitatii scolare, transmite Agerpres.

"Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati castiga un nou caz de discriminare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). In urma cu un an, o fetita cu Sindrom Asperger (tulburare de spectru autist inalt functional) de 8 ani, din Galati, a fost supusa unor umilinte grave de invatatoarea ei si izolata de restul clasei din cauza dizabilitatii. Conducerea Scolii nr. 10 'Petre Tutea' din Galati, prin cele doua directoare, a ramas pasiva la aceste intamplari semnalate de mama fetitei. (...) Conform deciziei Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), educatoarea si cele doua directoare au fost sanctionate cu amenda de 1.000 lei fiecare si au fost obligate la publicarea hotararii de sanctionare intr-un ziar de circulatie locala", se arata intr-un comunicat al informeaza Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).

Potrivit sursei citate, sanctionarea conducerii scolii pentru pasivitate este o premiera pentru cazurile de discriminare a copiilor cu dizabilitati din Romania.

Incluziunea scolara a copiilor cu nevoi speciale este responsabilitatea scolii in ansamblul ei, atat prin profesori, la clasa, cat si prin persoanele (directori de scoala) sau institutiile (Inspectorat Scolar, Ministerul Educatiei) care le supravegheaza activitatea si au rolul de a media eventuale conflicte sau de a regla derapaje, mentioneaza CEDCD.