Romania a obtinut o medalie de aur, doua medalii de argint si trei medalii de bronz la a 34-a Olimpiada Balcanica de Matematica (BMO) ce s-a desfasurat in perioada 2-7 mai 2017 in Ohrid, Macedonia, informeaza Societatea de Stiinte Matematice din Romania.

Medaliatii romani de la Olimpiada Balcanica de MatematicaFoto: Societatea de Stiinte Matematice din Romania

BMO este o competitie anuala la care participa elevi de liceu, pana la sase elevi din fiecare tara, cu varsta pana in douazeci de ani. Aceasta contribuie la dobandirea de experienta si pregatirea pentru Olimpiada Internationala de Matematica.

La BMO 2017 au participat echipe din Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei A, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, Romania, Serbia si Turcia (tari membre) precum si echipe din Arabia Saudita, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kargazstan, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei B, Turkmenistan, Marea Britanie si Qatar (tari invitate).

Competitia a presupus rezolvarea de catre fiecare participant, in cel mult patru ore si treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorica si algebra.

Elevii romani au obtinut urmatoarele rezultate:

Medalie de aur: Ciprian-Mircea Bonciocat (40 de puncte, punctaj maxim) de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti.

Medalii de argint: Mihnea-Gabriel Doica (31 de puncte) de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti si Dragos Manea (31 de puncte) de la Colegiul National "Andrei Saguna" din Brasov.

Medalii de bronz: Mihnea-Andrei Ocian (30 de puncte) de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti, Theodor-Mihai Iliant (28 de puncte) de la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta si Antonie Ciocan (22 de puncte) de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti.

Delegatia Romaniei a fost condusa de conf. univ. dr. Catalin Gherghe de la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti si insotita de conf. dr. Mihai Chis de la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii de Vest din Timisoara.