Preturile petrolului au revenit luni la crestere, dupa ce ministrul Energiei din Arabia Saudita a declarat ca acordul statelor OPEC si al altor producatori din afara organizatiei de reducere a productiei de petrol, prevazut sa se incheie in iunie, va fi probabil prelungit pana la sfarsitul anului 2017, chiar daca beneficiile acestuia sunt limitate de cresterea livrarilor din Statele Unite, transmite Reuters, citata de News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referinta la Londra, sunt in urcare cu 1,47%, la 49,82 dolari pe baril.

Cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, avanseaza cu 1,36%, la 46,85 dolari pe baril.

Ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, a declarat luni ca piata petrolului se reechilibreaza dupa supraoferta din ultimii ani, dar ca se asteapta ca acordul de reducere a livrarilor sa fie prelungit.

OPEC, in care Arabia Saudita este lider de facto, precum si alti producatori de petrol din afara organizatiei, cum este Rusia, s-au angajat sa reduca productia cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi in primul semestru, pentru a sustine preturile.

Cotatiile petrolului au scazut puternic saptamana trecuta, din cauza livrarilor mari ale unor state care nu participa la acord, intre care Statele Unite.

Decizia de a prelungi sau nu acordul este asteptata la urmatoarea reuniune a OPEC din 25 mai.