Guvernul federal german mizeaza pe faptul ca Executivul roman ia in serios semnalele trase de o mare parte a societatii romanesti dupa momentul OUG 13 si va actiona impreuna cu Parlamentul de la Bucuresti in toate etapele ulterioare in ce priveste reforma dreptului penal si cu privire la situatia din penitenciare, a declarat joi ministrul de stat pentru Europa Michael Roth, potrivit Agerpres.

"Intre Germania si Romania avem un dialog deschis, tot timpul constructiv, dar si direct, bine directionat. Si un parteneriat stabil trebuie sa fie capabil sa suporte chiar si analize critice. (...) Romania, sprijinita de MCV (...) a facut in ultimii ani progrese impresionante in lupta pentru statul de drept si impotriva coruptiei. Pe acest fundal, si permiteti-mi sa fiu foarte franc - OUG 13 de la sfarsitul lunii ianuarie a nelinistit Guvernul federal german si multi alti parteneri internationali, afectandu-le chiar increderea in dorinta Guvernului roman de a se mentine hotarat pe acest curs. Impartasim astfel ingrijorarea, nelinistea, stupoarea unor mari parti ale societatii civile romanesti, ma refer la oamenii care au iesit in strada si au demonstrat pentru Europa. Acest lucru a aratat, in mod impresionant, curajul si angajamentul in lupta impotriva coruptiei, pentru mai mult stat de drept si as dori sa subliniez in mod deosebit pentru mai multa Europa prezenta in viata noastra. (...) Este, probabil, cel mai clar indiciu al succesului pe care l-a avut Romania pe calea catre o societate deschisa, toleranta si pluralista. (...) Aceasta este democratia vie, democratia traita, un lucru nu peste tot de la sine inteles in Europa si puteti fi mandri de acest lucru. Guvernul federal mizeaza pe faptul ca Guvernul roman ia in serios aceste semnale si ca va actiona impreuna cu Parlamentul in toate etapele ulterioare in ce priveste reforma dreptului penal si cu privire la situatia din penitenciare", a declarat Michael Roth, ministru de stat pentru Europa in Ministerul Federal pentru Afaceri Externe, in cadrul conferintei 'Romania si Germania - sanse noi pentru Europa?", organizata de Forumul de Cooperare Bilaterala Romano-German cu ocazia aniversarii celor 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre Romania si Republica Federala Germania privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa.

El a adaugat ca un angajament pentru o Uniune Europeana comuna inseamna intotdeauna si impartasirea valorilor europene comune.

Ministrul german a subliniat, in acelasi context, ca vizitele pe care le-a facut la Bucuresti in ultimul an i-au demonstrat, inca o data, ca relatiile dintre Germania si Romania sunt unele extrem de stranse, iar domenii precum cel cultural si economic au cunoscut, in baza Tratatului semnat in aprilie 1992 la Bucuresti si acordurilor ulterioare, o dezvoltare care le recomanda ca povesti de succes.

"Tratatul de prietenie a inclus o varietate de domenii, inclusiv promovarea cooperarii culturale care pe mine ma preocupa foarte mult si desigur si a schimburilor economice. Ambele - cooperarea culturala si cea economica - sunt povesti de succes", a subliniat Roth.

El a mentionat ca, in acesti ani, investitorii germani au creat circa 300 de mii de locuri de munca in Romania si au o implicare serioasa si in domeniul formarii profesionale.

Oficialul german a spus ca relatiile comerciale dintre Romania si Germania au crescut in mod constant, incepand cu anul 2009. "Volumul schimburilor comerciale se ridica acum la mai mult de 26 de miliarde de euro. Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei", a completat Roth.

Demnitarul a mentionat si rolul important jucat de comunitatea germana din Romania, dar si pe cel a romanilor din Germania, subliniind rolul acestora de "constructori de punti" intre cele doua tari.