Angajatii sucursalelor CFR Marfa care refuzau sa intre in comisiile de casare constituite la Centrul Zonal Marfa Timisoara pentru punerea in aplicare a contractului de vanzare-cumparare catre REMAT la un pret subevaluat a vagoanelor destinate casarii erau amenintati cu desfacerea contractelor de munca de catre functionarii din conducerile sucursalelor, care au facut presiuni asupra acestora, spun procurorii DIICOT.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) anunta, intr-un comunicat de presa transmis joi, ca procurorii Serviciului Teritorial Timisoara au dispus retinerea pentru 24 de ore a 19 persoane, informeaza News.ro.

Persoanele retinute sunt: Mihut Constantin Craciun (fostul director general al CFR Marfa), Barculet Pavel (director economic-financiar la data comiterii faptelor, devenit apoi director general al CFR Marfa), Ciobanu Daniel (directorul operatiuni dezvoltare in 2016, devenit director al Departamentului vanzari - trafic), Enache Florin-Claudiu (directorul departamentului Vagoane), Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae (directorul Trafic), Niculescu George (seful Serviciului Exploatare Vagoane), Tudor Eugen (director al Departamentului Vanzari-Trafic), Mascovescu Mircea Ion (fost manager al Centrului Zonal de Marfa Timisoara), Corodan Gelu- Ioan (CFR Timisoara), Filip George-Corneliu, Luca Ovidiu-Dumitru (CFR Cluj), Mutascu Mihai (sucursala Banat-Oltenia), Derscaru Cristian-Valeriu (sucursala Timisoara), Gheorghitoiu Constantin (CFR Banat-Oltenia), Dragan Alexandru, Voica Maria (sucursala Banat-Oltenia), Gabreanu Ion (director general REMAT Calarasi), Radulescu Stanel (REMAT) si Moti Doru. Ei sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, santaj, fals intelectual si uz de fals.

Acestia au fost dusi la Tribunalul Timis cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit DIICOT, pentru punerea in aplicare a contractului de vanzare-cumparare catre REMAT, la un pret subevaluat, a vagoanelor destinate casarii, prin decizia lui Mircea Mascovescu la Centrul Zonal Marfa Timisoara s-au constituit cinci comisii de casare, pentru taierea a 411 vagoane aflate in gestiunea acestei sucursale.

In urma constituiri celor cinci comisii, membrii desemnati ai acestora au casat vagoanele, omitand sa mentioneze in procesele-verbale cantitatile de deseuri de otel si de fier greu rezultate in urma casarilor.

Anchetatorii spun ca, intrucat unii dintre angajatii sucursalelor au refuzat sa intre in comisiile de casare, realizand caracterul ilegal al demersurilorsi al actelor ce trebuiau intocmite in fals, functionarii din conducerile sucursalelor au exercitat presiuni asupra acestora cu desfacerea contractelor de munca, determinandu-i pe unii dintre ei sa-si reconsidere pozitia initiala.

De asemenea, unii dintre reprezentatii SC REMAT SA CALARASI au exercitat, la nivel local, constrangeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenintand interventia pe langa conducerea unitatii in vederea destituirii din functie, in cazul in care nu se conformau planului infractional, potrivit DIICOT.

Procurorii DIICOT mai spun ca, desi oferta de vanzare initiata de S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A pe Bursa de Marfuri viza cantitatea generica de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vanzare-cumparare incheiat cu SC REMAT SA CALARASI a mentionat vanzarea fierului vechi provenit din casarea a 2.450 de vagoane.

Prin nota de fundamentare a HG nr.659/2016, prin care era aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2016 al S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A, era prevazut si pretul care se anticipa a fi incasat in urma scoaterii la licitatie a celor 2.450 de vagoane. Si in acest caz, s-a constatat ca reprezentantii S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A au avansat insa un pret de vanzare calculat pentru deseurile de fier vechi, cu omiterea faptului ca deseurile provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria "deseu fier vechi greu" si "deseu fier vechi special" (otel), avand o valoare de piata superioara, conform anchetatorilor.

De asemenea, in aceeasi nota de fundamentare se prevedea ca pentru a mari sansele de valorificare vagoanele aprobate la casare vor fi scoase la licitatie pe loturi mai mici care sa permita participarea la licitatie a unui numar mai mare de potentiali clienti. Cu toate acestea, in baza intelegerii prealabile dintre reprezentantii S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A si cei ai SC REMAT SA CALARASI, oferta de vanzare initiata de S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A pe Bursa de Marfuri a vizat intreaga cantitate de 2.450 de vagoane, lucru care a facut ca singurul ofertant pentru achizitia intregii cantitati sa fie SC REMAT SA CALARASI.

Procurorii DIICOT mai spun ca primul nivel al acestui grup infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii S.N.T.F. MARFA "C.F.R. MARFA" S.A, care a initiat vanzarea la bursa de marfuri a celor 2.450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala. Acelasi palier decizional al grupului infractional organizat a dispus sucursalelor din teritoriu ale S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A omiterea mentionarii cantitatilor de fier greu si de otel obtinute din taierea vagoanelor, solicitand ca in documentatia de casare sa fie mentionate doar cantitati de fier vechi. In acest sens, a fost emisa o adresa inaintata sucursalelor S.N.T.F. MARFA "C.F.R. MARFA" S.A, Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj, Constanta, privind ducerea la indeplinire a contractului incheiat intre S.N.T.F. MARFA "C.F.R. MARFA" S.A. si S.C. REMAT S.A. CALARASI, prin care s-a solicitat demararea formalitatilor de casare conform "Conventiei comune de lucru", stabilita intre parti, mai spun anchetatorii.

Al doilea palier al grupului infractional organizat a fost reprezentat de catre functionarii din sucursalele S.N.T.F. MARFA "C.F.R. MARFA" S.A. - Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj si Constanta, care au dispus intocmirea documentatiei de casare, prin omiterea consemnarii cantitatilor de otel si fier greu, obtinute din taierea vagoanelor, facilitand astfel traficarea in folosul S.C.REMAT S.A. CALARASI a diferentei rezultate din pretul de deseuri de otel sau fier greu si pretul de deseu de fier vechi, iar al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii S.C. REMAT S.A. CALARASI, beneficiara contractului, documentul fiind semnat de catre Ion Gabreanu, director general, de catre contabila societatii, precum si de catre Stanel Radulescu, responsabilul de contract.

Prejudiciul calculat de anchetatori in acest dosar depaseste sase milioane de euro.

In acest caz, miercuri au fost facute 63 de perchezitii in Bucuresti si in noua judete, 40 de persoane fiind duse la audieri la DIICOT Timisoara.