Zeci de persoane, care s-au mobilizat pe Facebook, s-au adunat, miercuri seara, in pietele centrale din Sibiu, Cluj-Napoca, Brasov si Constanta, pentru a protesta fata de amendamentele la Legea gratierii, adoptate de Comisia juridica din Senat, prin care condamnatii pentru dare sau luare de mita si pentru trafic de influenta vor fi gratiati, scrie News.ro.

In jur de 30 de sibieni s-au strans, miercuri seara, in Piata Mare din municipiu, dupa ce s-au organizat pe reteaua de socializare. Protestatarii, care nu au scandat lozinci, au scris cu litere foarte mari, pe asfalt, cuvantul "#Rezist".

Si la Cluj-Napoca, aproape 100 de oameni au iesit in Piata Unirii, din municipiu, in urma unui apel facut pe Facebook, manifestantii avand cu ei si un banner pe care scrie "27 de ani de coruptie. Cat mai #rezistam?"

La Brasov, aproximativ 30 de persoane s-au adunat in fata Prefecturii si au purtat banderole cu "#Rezist". Ei nu au scandat lozinci, si nici nu au avut pancarte, protestul terminandu-se dupa aproape doua ore.

Peste 20 de persoane protesteaza si in fata Prefecturii Constanta, fata de decizia Comisiei Juridice din Senat care a aprobat mai multe amendamente la Legea gratierii, ce ar permite gratierea condamnatilor pentru dare sau luare de mita si pentru trafic de influenta, scandand "PSD, ciuma rosie" si avand mesaje de genul "Hotii gratiaza hoti !".

Oamenii au inceput sa se stranga pe platoul din fata Prefecturii Constanta incepand cu ora 19.30, iar in jurul orei 20.45 erau deja peste 20 de persoane. Protestatarii strigau "Demisia, demisia", "PSD si PMP aceeasi mizerie", "PSD, ciuma rosie". Ei aveau mai multe foi A4 pe care scrisesera diferite mesaje cum ar fi "Distractia s-a terminat. Demisia, hotilor !", "Cine fura trebuie sa plateasca, oricare ar fi el", "Pentru penali nu e loc in Parlament", "Hotii gratiaza hoti !".

In Piata Victoriei, din Capitala, miercuri seara s-au adunat in jur de 200 de persoane, numarul acestora crescand, la ora transmiterii acestei stiri, la aproximativ 700.

Manifestantii scandeaza "Hotii! Hotii!", "Nu scapati!" si "DNA, sa vina sa va ia!" si au pancarte pe care scrie "Nu suntem o natie de hoti!", "Nenorocitilor!", "Parlament penal, mars la tribunal!", "Nu gratierii" si "PSD, ciuma rosie!". Alte mesaje ale protestatarilor sunt "S-o credeti voi, derbedeilor!" si "Ati furat si vandut 23 de milioane de romani".

Multi protestatari sunt insotiti de copii.

Protestul a fost convocat pe Facebook, pe pagina "Coruptia Ucide",

"Cand legea devine faradelege, rezistenta este o datorie! Ne schimbam azi programul si ne re-vedem in strada", era apelul postat pe pagina de Facebook.

Actiunea "NU gratierii coruptilor - OUG 13 revine. Si noi!" era anuntata cu incepere de la ora 19:00 si pana la 23:59.

Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi "pentru" (PSD si ALDE) si 3 "impotriva" (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.

Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook ca Guvernul nu sustine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind gratierea adoptate, miercuri, in Comisia juridica a Senatului, precizand ca Executivul sustine Legea gratierii in forma propusa initial de Ministerul Justitiei.