Vicepremierul Sevil Shhaideh a anuntat, marti, la grupul senatorial PSD, ca proiectul Codului Administrativ ar putea fi adoptat de catre Guvern in doua saptamani, iar la sfarsitul lunii mai sa fie trimis Parlamentului pentru adoptare, informeaza News.ro.

"Codul administrativ este un pachet de 20 de legi, in special se refera la statutul functiei publice, Legea 215 a administratiei publice locale, Legea 213 privind domeniul public si privat al statului si al unitatilor administrativ teritoriale. Pachetul acesta e in dezbatere de mai mult de un an de zile. Noi speram ca in cel mult doua saptamani el sa fie adoptat in sedinta de guvern ca proiect de lege si apoi, pana la sfarsitul lunii ma,i sa fie depus in Parlament, in vederea dezbaterilor si adoptarii", a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh.

Ea a precizat ca prefectii si subprefectii nu vor mai fi inalti functionari publici, ci vor avea functii de demnitate publica.

"Dansii vor fi asimilati functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat , vor fi numiti exact ca in orice functie de demnitate publica", a spus Shhaideh.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, pe 21 aprilie, la Braila, ca Executivul va elabora un Cod administrativ, astfel incat prefectii vor avea functie de demnitate publica, asimilata pozitiilor de secretar de stat.

El a explicat ca se cauta solutii inclusiv pentru sefii deconcentratelor sa intre intr-un regim similar, pentru ca ei trebuie sa aplice in teritoriu programul de guvernare.

Grindeanu a afirmat ca Executivul doreste sa opereze mai multe modificari prin Codul administrativ, unele dintre ele vizand statutul prefectilor, dar si a conducatorilor de institutii deconcentrate.