Cateva mii de oameni au asistat, duminica, in centrul municipiului Brasov, la Parada Junilor, desi a plouat si a fost frig, manifestarea avand loc in fiecare an de Zilele orasului, potrivit News.ro. Parada Junilor a fost cel mai asteptat moment al Zilelor Brasovului, care se desfasoara in acest weekend. Parada s-a desfasurat pe traseul deja traditional: Piata Unirii, strada Muresenilor, Bulevardul Eroilor, Strada Republicii, Piata Sfatului, Strada Apollonia Hirscher, strada Poarta Schei, Pietrele lui Solomon.

In Piata Unirii, sapte cete de juni au inconjurat de trei ori statuia Eroului Necunoscut, apoi au defilat calare prin centrul orasului, insotiti de fanfara si salutand oamenii prezenti.

Desi parada a fost amanata cu o saptamana din cauza vremii, junii i-au intampinat pe cei prezenti cu traditionalul "Hristos a inviat", iar multimea, printre care si multi turisti straini, a raspuns "Adevarat a inviat".

Dupa parada, junii s-au retras la Pietrele lui Solomon, la petrecerea campeneasca la care au fost invitati toti cei prezenti. Din cauza vremii insa multi oameni au preferat sa plece acasa dupa parada.

Junii sunt "flacai" care erau luati din familie si dusi pentru o perioada la Pietrele lui Solomon, unde erau supusi unui antrenament dur care sa-i pregateasca pentru apararea cetatii Brasovului.

Ordinea defilarii cetelor de juni este deja traditie: primii sunt Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori, iar coloana este deschisa de fanfara. Fiecare grup are in frunte vataful, urmat de stegar si incadrat de cei doi armasi. Vataful poarta lenta rosie pe piept, iar armasii, mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul.

Cele sapte cete de juni exista inca de la 1700. Cea mai veche este ceata Junilor Tineri, iar ultima infiintata este cea a Junilor Dorobanti, grup format din barbati casatoriti. Ceata Junilor Tineri are aproape 30 de membri. Steagul acestora are pe o parte imaginea Liceului Andrei Saguna, iar pe cealalta un june calare. Ei poarta palarii cu tricolor. Junii batrani (1834) provin din grupul Junilor Tineri care s-au casatorit. In fiecare an, de Rusalii, ei organizeaza pentru tineri "Jocul stramosesc din Variste".

Junii curcani (1879) au pe drapel chipul lui Mihai Viteazul si junele calaret. Ei poarta caciula neagra cu "toc" si pene de curcan. Junii Dorobanti (1924) sunt un grup desprins din cel al Curcanilor. Junii Rosiori (1908) numara aproximativ 80 de membri si au acelasi steag ca Junii Curcani, dar poarta chipiu cu pompon rosu. Junii Albiori (1869) poarta caciuli albe, iar Junii Brasovecheni (1922) poarta caciuli negre cu tugui.