Cele mai mari cinci universitati din Romania ii cer premierului demiterea ministrului Cercetarii, dupa modificarile facute de acesta in domeniu

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 aprilie 2017, 16:53 Actualitate | Esenţial


Serban Valeca
Foto: PSD
Consortiul Universitaria, care reuneste cele mai bune cinci universitati din tara, ii cere premierului Sorin Grindeanu demiterea ministrului Cercetarii si Inovarii, Serban Valeca, avertizand ca deciziile recente luate de acesta in domeniul cercetarii "decupleaza cercetarea romaneasca de la contextul international".

Intr-o scrisoare deschisa adresata vineri premierului Grindeanu,  Consortiul Universitaria denunta "situatia ingrijoratoare care pune in pericol integritatea sistemului national de cercetare".

"Asistam, in ultimele luni, la un adevarat asalt asupra eforturilor cercetatorilor romani de a pastra standardele inalte ale unei cercetari de calitate", atrage atentia Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti.

Potrivit acestuia, cercetarea stiintifica se face doar prin colaborare internationala, iar Romania risca astfel sa fie izolata pe o lunga perioada de timp.

"Deciziile pe care le-a luat Ministerul Cercetarii si Inovarii decupleaza cercetarea romaneasca de la contextul international. Mai mult, sansele tinerilor de a se impune si dezvolta in lumea stiintifica sunt sever periclitate, iar aceasta va conduce la o irelevanta totala in ceea ce priveste finantarea cercetarii  romanesti.

Cred ca, pe termen mediu si lung, ceea ce se intampla acum poate duce la o subminare a institutiilor romanesti de cercetare si, prin aceasta, la subminarea credibilitatii Romaniei si a securitatii nationale", mai precizeaza Mircea Dumitru.


 
Redam integral scrisoarea transmisa vineri premierului Sorin Grindeanu de Consortiul Universitaria:

"Stimate domnule Prim-Ministru,

Consorțiul ”Universitaria” reunește cele mai reprezentative instituții de învățământ superior din România: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București.

Analizele scientometrice realizate recent evidențiază faptul că universitățile din Consorțiu dețin, însumat, cea mai bogată și performantă activitate de cercetare din România.

La doar câteva luni de la instalarea noului cabinet, ne vedem nevoiți să vă semnalăm câteva situații flagrante care pun în pericol integritatea sistemului național de cercetare și pe care vi le prezentăm mai jos.

Odată cu instalarea ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca, au fost desființate toate consiliile consultative  cu atribuții în cercetare și care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării și Inovării. Este important de știut că procesul de constituire a acestor consilii a fost coordonat în 2016 de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și a cuprins etape consolidate prin intermediul unui dialog continuu cu mediul de cercetare din țară și din Diaspora. Astfel, consiliile numite în 2016 au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci și respectarea unor standarde profesionale și morale ridicate, în corelare cu practicile internaționale.

Momentul pe care cercetarea românească îl trăiește acum este unul extrem de îngrijorător nu doar pentru România recentă, ci și pentru cea viitoare, fiind puse sub semnul întrebării mecanisme și principii de bază pentru orice sistem de cercetare solid.  

Noile consilii consultative, numite de ministrul Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca după un așa numit proces de consultare, ridică semne serioase de întrebare cu privire la procedura de selecție și la intențiile reale față de atribuțiile acestor organisme. Astfel, deși Consorțiul „Universitaria” se remarcă prin cea mai bogată producție științifică, adică peste 50% din cercetarea existentă la nivel național, universitățile din Consorțiu sunt reprezentate în mai puțin de 10% din structura nominală a consiliilor. Se poate observa flagrant cum institute de cercetare nereprezentative pentru sistem, sau universități care nu au fost niciodată incluse în clasamentele internaționale, au privilegiul unei prezențe semnificative în cadrul acestor consilii. Mai mult, sunt membri care nu se bucură de o reputație aleasă în rândul colegilor noștri cercetători, unele dintre probleme fiind semnalate și de mass- media.

Având în vedere importanța acestor consilii consultative pentru credibilitatea și consolidarea comunității științifice românești, considerăm că demersul domnului ministru Șerban Valeca este unul care contravine grav acestui deziderat.

Mai mult decât atât, acțiunile ministrului Cercetării Inovării riscă să așeze știința românească la periferia sistemului internațional de cercetare. Toate eforturile întreprinse în ultimii ani, care au vizat nu doar creșterea reputației cercetării românești, ci și alocări financiare mai mari, vor fi anulate ireversibil.

Astfel, prin Actul adițional  nr. 10/2017 la contractul de finanțare a Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare, semnat între Ministerul Cercetării și Inovării și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, sunt eliminați evaluatorii străini din procesele de evaluare a proiectelor de cercetare. Implicarea acestora ca evaluatori va fi o situație de excepție, fiind stipulat în document că prezența lor va fi posibilă ”numai în cazul în care nu există nici un specialist disponibil la nivel național”. Dacă cercetarea românească a reușit să își câștige locul în comunitatea internațională, aceasta se datorează, într-o măsură covârșitoare, evaluatorilor și experților străini care au acceptat să vină cu expertiza lor. Implicarea experților internaționali reprezintă o practică internațională curentă, iar eliminarea acestora va periclita obiectivitatea și seriozitatea procesului de evaluare a proiectelor științifice.

O situație la fel de alarmantă o reprezintă un alt aspect stipulat în Actul adițional, respectiv acela că ”selecția la nivel național are la bază utilizarea echilibrată a resurselor umane din toate regiunile de dezvoltare, acordându-se prioritate problematicii și priorităților regionale ale cercetării științifice aplicate”. Acest principiu de selecție reprezintă o abdicare fățișă de la criteriile care definesc însăși cercetarea științifică: relevanța și excelența. Aspectele cantitative, în detrimentul celor calitative, coroborate cu perspectiva exclusiv regională, pun în pericol internaționalizarea cercetării românești, conectarea la tendințele științifice internaționale și relevanța cercetării românești în raport cu cea  globală.

Stimate domnule Prim-Ministru,

Știința este universală. România are șansa de a fi pe harta globală a cercetării, prin găzduirea uneia dintre cele mai importante infrastructuri de cercetare din lume: ELI NP Nuclear Physics. Numeroși cercetători români se bucură de o reputație remarcabilă în plan internațional după eforturi, de multe ori, individuale, iar sprijinul statului este absolut necesar.
 
Continuarea, într-o manieră similară, a politicilor începute de domnul ministru Șerban Valeca va arunca cercetarea românească într-un dezonorant colț al irelevanței în spațiul internațional.

Ținând cont de aceste aspecte semnalate, de gravitatea și de impactul lor asupra unui sistem de cercetare care dorește să rămână demn în comunitatea internațională, vă solicităm corectarea în cel mai scurt timp a derapajelor semnalate mai sus și demiterea ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca.

Consorţiul "Universitaria"
(document adoptat cu votul majorităţii membrilor consorţiului)"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17083 vizualizari

 • -19 (25 voturi)    
  Mustarul cu hrean ! (Vineri, 28 aprilie 2017, 17:21)

  newlook [utilizator]

  Mustarul cu hrean !

  Era ultima realizare epocala a cercetarii universitare romanesti acum multi ani.
  Sunt convins ca de cand am plecat din Romania, cercetatorii romanesti, condusi glorios de cercetatorii galactici ioropieni au mai descoperit lucruri epocale pentru umanitate: de ce fac sex maimutele, apa uda, masurarea viezei melcului in ani lumina.

  PS: doar nu o sa-mi inchipui ca Mircea Dumitru (ministrul anterior, cel al guvernului zero) isi apara sinecurile universitare date chiar de el prietenilor...!!!! Nu-i asa?
  • +4 (8 voturi)    
   Cum e in Rusia? (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 2:04)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Asa de curiozitate.
 • -11 (25 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 28 aprilie 2017, 17:37)

  andipetre [anonim]

  • 0 (10 voturi)    
   Doar minusuri? (Vineri, 28 aprilie 2017, 23:45)

   vagabond [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Nu inteleg de ce ai luat doar minusuri, ce spui e adevarat.

   Universitatile din articolul asta sunt pe locu 600-800+ sau mai jos in lume. Nu avem de fapt nimic de zis. Ce premii mai castigam pe la Intel la juniori si altele sunt anomalii.

   Poate cineva sa ma lumineze si sa-mi dea un exemplu de vreo lucrare revolutionara a invatamantul superior din Romania in ultimii 10 ani?
   • +8 (10 voturi)    
    Si ce solutie propuneti? (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 0:58)

    marameda [utilizator] i-a raspuns lui vagabond

    Stim cu totii cum stam, si de ce...

    Dar celelalte universitati/institute, cu 90% pondere in aceste comisii, pe ce loc sunt si ce studenti produc? Nici nu s-a auzit de existenta lor. Credeti ca educatia si cercetarea vor progresa mai repede cu aceste comisii, sau ce doriti a spune?
   • 0 (10 voturi)    
    Comment sters de user (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 1:00)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui vagabond

    • 0 (8 voturi)    
     Da .. (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 1:28)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     ...este o tragedie.. ai luat minusuri si trebuie sa gasesti un loc prin casa unde sa le depozitezi.

     Cat priveste "Cele mai mari universitati".. pai sa vedem din cine e compus parlamentul Romaniei. Reprezentantii poporului? Printre cei mai prosti si analfabeti romani care mai sunt si hoti (hoti de diplome, de la "Cele mai mari Universitati"), hoti de bani, hoti de detoate, Daca acesti idioti care ne conduc au o legimitate asa cu prostia si hotia de care dau dovada zilnic, atunci si "Cele mai mari univesitati" au, mai ales ca scursurile care ne conduc sunt un produs al acestor universitati, ca mai intreaga societate romaneasca.
     • +3 (3 voturi)    
      toti suntem la fel (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 8:53)

      marameda [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      Comentariul aceasta este din ciclul " toti suntem la fel", idee pe care vor unii sa o induca. Nu este chiar asa. Si majoritar, cei ce ne conduc nu cred ca sunt de la univ din consortiu, sau oricum situatia s-a inrautatiti pe masura ce au aparut tot felul de univ si institute fantoma.
    • +2 (2 voturi)    
     Ia zi tataie (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 4:23)

     anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Ce de minusuri se primeau în anii 50... Naşpa, nu? Cum se repetă istoria aici, în secţiunile de comentarii. Greu de crezut.
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru ca (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 16:16)

    alexpro [utilizator] i-a raspuns lui vagabond

    Nu asta era subiectul articolului. Nu sunteți decât niste diversioniști platiti cu pitule
 • +12 (12 voturi)    
  UPB nu? (Vineri, 28 aprilie 2017, 17:38)

  Vinceroy [utilizator]

  Normal ca nu... doar este aservita "partidului unic", avand in vedere hegemonia/voievodatul/"statul marioneta" stabilit de catre Ambramburica acolo de ani de zile...
  UPB este un fel de PSD al Universitatilor din Romania...
  • -1 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 1:07)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui Vinceroy

 • +11 (13 voturi)    
  Demisie (Vineri, 28 aprilie 2017, 17:44)

  Gelu007 [utilizator]

  La cat rau a facut deja, demisia nu prea ajuta mult, dar e un pas. De ce naiba s-au bagat si acolo hotii nu inteleg, lasati frate viitorul in pace, nu v ajung banii de la drumuri sau alte investitii? Trebuia sa ne opriti singura sursa de mandrie care o mai aveam? Sper sa apara in cartile de istorie toate rahaturile care le fac psd si dragnea. Ca si stranepotii stranepotilor nostri sa stie ce taraturi au fost astia si gasca lor.
 • +6 (8 voturi)    
  Important (Vineri, 28 aprilie 2017, 17:47)

  ber [utilizator]

  Ar fi important de stiut care din membrii consortiului nu a votat aceasta cerere.
  • +4 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 1:08)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui ber

   • +3 (3 voturi)    
    Pentru studenti.... (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 1:40)

    ber [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Ca sa stie viitorii studenti in ce universitate vor sa se duca!
 • +5 (9 voturi)    
  Corect! (Vineri, 28 aprilie 2017, 18:46)

  tao980 [utilizator]

  Sper ca și alte universități să se ralieze la acest demers! Probabil nu și Politehnica București, fief-ul d-nei Cati.
 • +5 (7 voturi)    
  BRAVOS (Vineri, 28 aprilie 2017, 18:49)

  FG [utilizator]

  BRAVOS de 2 ori !
 • -9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 28 aprilie 2017, 19:08)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  daca-i (Vineri, 28 aprilie 2017, 19:14)

  nahir [utilizator]

  aproba dragnea, grindeanu s-ar putea sa tina cont de scrisoare.
  daca nu, nu.
 • -3 (13 voturi)    
  fabrica de diplome economice bucuresti (Vineri, 28 aprilie 2017, 19:19)

  drup [utilizator]

  deci fabrica de diplome bucuresti - aia de face mii de economisti pe an de muncesc la raft in hypermarket se asociaza cu fabrica de diplome cluj care face mii de geografi pe an. Si totu ca sa se pastreze locurile de munca ale tovarasilor profesori.
 • +10 (12 voturi)    
  Din pacate cu PSD la butoane ... (Vineri, 28 aprilie 2017, 20:02)

  za-k [utilizator]

  apelul asta cade in urechi surde!
  Banii si furatul lor cu legea in mina primeaza si nimic nu o sa se schimbe decit in mai rau.
 • +4 (12 voturi)    
  sa va fie rusinie, domnilor rectori! (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 6:24)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Sa va fie rusine, domnilor rectori!

  1. Cand bugetul cercetarii este in 2017 de 0.15% din PIB, demn de republica Congo, de ce nu v-ati gandit sa ii cereti demisia lui Valeca? Voi , excelentii in cercetare ati tacut.

  2. Cand propuneri de proiecte de postdoc , de tinere echipe, idei, trebuiau evaluate de luni de zile conform calendarului de UEFISCDI, si nu sunt evaluate nici azi multe din ele, de ce nu v-ati gandit sa ii cereti demisia lui Valeca? Si a lui Adrian Curaj , eventual. Voi , excelentii in cercetare iarasi ati tacut.


  3. Cand in acest buget amarat al cercetarii , numai10 % este destinat competiilor de proiecte , restul plie, relatii, ELI, Alfred si alte investitii moarte inainte de a se naste,de ce nu v-ati gandit sa ii cereti demisia lui Valeca? Voi , excelentii in cercetare iarasi ati tacut.


  Vreti acum demisia min. Cercetarii fiindca nu v-au bagat in comisii, ca sa va trageti banii spre universitati prost conduse, si de care nu va pasa ca produc in medie 50% someri? Va mai pare rau si dupa straini care evaluau proiecte? Care straini? Diaspora romaneasca plina de romanasi plini de ei, care lucreaza pe la niste univeristati, in mare parte obscure, si care se dau marii cand sunt pe aici, si isi dispretuiesc colegii romani?Astia sunt "strainii" vostrii?

  Nu imi place Valeca, nu imi place PSD, dar nici de voi nu imi place domnilor rectori fiindca sunteti o gasca de belferi la fel ca PSD pusa pe capatuiala.
  • +4 (4 voturi)    
   Aveti dreptate (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 10:50)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   In aceasta saracie, este de mirare ca sunt inca rezultate.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 18:29)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 aprilie 2017, 23:17)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   sa inchidem universitatile? (Luni, 1 mai 2017, 10:48)

   marameda [utilizator] i-a raspuns lui

   De ce schimbam subiectul?

   Haideti atunci sa inchidem si universitatile astea mai rasarite. O sa fim tara fara univ.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by