Liviu Dragnea a intrat joi in randul celor care refuza vaccinarea obligatorie a copiilor, spunand ca are "mari rezerve" fata de legea promovata chiar de ministrul PSD al Sanatatii, Florian Bodog. In plina epidemie de rujeola, cu 23 de victime, printre care si bebelusi de cateva luni, Dragnea se alatura unor personaje extrem de controversate, precum fosta vedeta TV Olivia Steer si matematicianul Sergiu Moroianu, sotul liderului USR Clotilde Armand.

Foto: Sergiu Moroianu, Liviu Dragnea si Olivia Steer

  • Situatia la zi: Romania e oficial in epidemie de rujeola. 4.881 de cazuri, 23 de decese, 97% din cei morti nu erau vaccinati. Cele mai afectate judete sunt Timis, Arad, Caras. Autoritatile au probleme majore sa asigure vaccinurile necesare, sistemul de achizitii si distributie fiind complet disfunctional. Pe langa problemele logistice mai exista si campania anti-vaccin dusa de personaje publice si pe diverse forumuri de discutii pe net.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a pus in dezbatere publica un proiect de lege a vaccinarii care prevede ca parintii nu-si pot inscrie la gradinita si scoala copiii nevaccinati si ca privarea de vaccin a copiilor e echivalenta cu infractiunea de rele tratamente. Proiectul legii vaccinarii e sprijinit de premierul Grindeanu (fost presedinte de CJ in Timis, judet extrem de afectat), dar si de multi lideri PSD. Biserica Ortodoxa a transmis ca sprijina vaccinarea in scop terapeutic si are inca din 2008 un protocol cu Ministerul Sanatatii pentru sustinerea campaniei de conştientizare a importantei vaccinării.

  • Sorin Grindeanu: Susţin ideea că părinţii au dreptul de a alege ce consideră mai bine pentru copilul lor -, dar în acelaşi timp mai cred că alegerile individuale trebuie puse în discuţie atunci când îi rănesc pe cei din jur, pentru că un copil nevaccinat nu-şi riscă doar propria sănătate, ci şi pe cea a celorlalţi copii din jurul său. (gov.ro)
  • Elena Dinu (deputat PSD): "Nu s-a mai întâmplat în România, am ajuns la nivelul ţărilor africane. Deşi rujeola avea un procent mare de vaccinare în anii trecuţi şi fusese eradicată în proporţie de 98%, începând cu 2015, din cauza faptului că părinţii, în necunoştinţă de cauză sau din alte motive, au refuzat să îşi vaccineze copiii, am ajuns în acest moment printre primele ţări la mortalitate la copii prin cazuri de rujeolă... Avem foarte multe decese" (Agerpres).
  • Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Zsuzsanna Jakab: Mitul antivaccinării poate duce la refuzul oamenilor de a se vaccina, dar în acelaşi timp poate deschide uşa anumitor boli. Rubeola şi rujeola pot fi eliminate şi trebuie să fie eliminate în România. (Agerpres)
  • Colegiul Medicilor: "Considerăm că vaccinarea copiilor reprezintă una dintre priorităţile asistenţei sanitare din ţara noastră, fiind un element esenţial în asigurarea sănătăţii individuale şi colective, în preîntâmpinarea apariţiei şi dezvoltării unor epidemii, precum epidemia de rujeolă" (comunicat).

Dragnea: Foarte mari rezerve

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca are "foarte mari" rezerve in ceea ce priveste obligativitatea vaccinarii copiilor, scrie Agerpres: "Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o masura obligatorie. Va spun sincer, am foarte mari rezerve aici", a raspuns Liviu Dragnea.

Sergiu Moroianu: Propusa "lege a vaccinării" este la mijloc între nazism și comunism

O pozitie dura anti-vaccinare obligatorie a venit si de la Sergiu Moroianu, sotul liderului USR Clotilde Armand, el insusi membru fondator USR dat afara din partid dupa ce a acuzat echipa de campanie ca ar fi asociat USR cu Soros si miscarea pentru drepturile homosexualilor.

Intr-o postarea pe Facebook, controversatul matematician a scris ca: "Propusa <> este o lege nici de stânga, nici de dreapta: undeva la mijloc între nazism și comunism. Sunt total contra. Precizez că sunt vaccinat, la fel ca toți copiii mei. Dar nu recunosc nimănui dreptul să mă "convoace" la "Comisia de vaccinare". Cine prezidează acea comisie, cumva dr. Mengele? Ce urmează, obligativitatea prezentării la comisia de sterilizare?!... Părintii, nu statul, știu ce e mai bine pentru copii, și vor face orice ca să-i ferească de pericole. Prin absurd, dacă guvernul PSD ne-ar obliga să ne injectăm copiii cu Sida (virusul, nu fostul ginere al unui fost om politic), chiar credeți că am face-o?!"

Pozitii similare sunt sustinute de Olivia Steer (fost vedeta TV), precum si de zeci de site-uri conspirationiste.