Prorectorul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava a remis redactiei HotNews.ro un drept la replica in urma aparitiei articolului "Restauratia totala: PSD a numit la varful cercetarii un urmarit penal pentru coruptie, coordonatorul cartii unui puscarias, un consilier local PSD, sindicalisti, cercetatori fara opera, membri ai unor Academii fantomatice. Toti profesorii de la universitati straine au fost dati afara".

Dreptul la replica integral:

” În urma apelului lansat public de Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) pentru depunerea candidaturilor în vederea selectării membrilor Organismelor consultative ale Ministerului Cercetării și Inovării, cadre didactice angajate ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au transmis către MCI dosare de candidatură pentru a participa la acest proces de selecție, în conformitate cu metodologia aprobată prin OM nr. 141/13.03.2017. În urma deciziilor comitetului de selecție, în care USV nu a avut niciun reprezentant, următoarele persoane au fost selectate să facă parte din Organismele consultative:

Prof.univ.dr. Mihai DIMIAN – în cadrul Consiliului Național al Cercetării Științifice – doctorat la Universitatea Maryland, College Park (SUA), a obținut 3 ani consecutivi titlul de Distinguished Graduate Research Assistant din partea acestei universități, post-doctorat la Institutul Max Planck, Leipzig (Germania), titularizat ca profesor asociat și conducător de doctorat în cadrul Universității Howard, Washington DC (SUA). Domnul profesor Dimian a derulat proiecte de cercetare-dezvoltare în valoare de milioane de euro atât în țară, cât și în străinătate, activitatea științifică fiind reprezentată în baza de date ISI Web of Science prin publicații în reviste prestigioase cu factor de impact ridicat și recunoscută prin sute de citări internaționale. Experiența managerială din domeniul cercetării și învățământului superior poate fi analizată prin rezultatele obținute de domnul profesor în calitate de Prorector cu Activitatea Științifică, director/responsabil de contracte de cercetare și în calitate de membru a diverse organisme consultative ale Ministerului Educației și/sau al Cercetării, în ultimii 5 ani.

Prof.univ.dr. Laura BOURIAUD – în cadrul Consiliului National de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării – absolventă de silvicultură și drept, doctorat la Școala Națională de Inginerie Rurală, a Apelor și Pădurilor din Franța, masterat în Drept public la Universitatea Nancy II din Franța, abilitată pentru conducerea de doctorate în domeniul silvicultură. Doamna profesoară Bouriaud a derulat în calitate de director / responsabil de proiect numeroase proiecte naționale și internaționale, inclusiv 3 proiecte câștigate în cadrul Programelor Europene de Cercetare (FP6 și FP7) și a publicat studii de referință pe plan european într-un domeniu sensibil pentru economia românească: gestionarea pădurilor și politica forestieră.

Prof.univ.dr. Gheorghe GUTT – în cadrul Consiliului Naţional pentru Transfer Tehnologic şi Inovare – cercetător în perioada 1991-1992 în cadrul uzinelor Amsler Otto Wolpert Werke din Germania, beneficiar a 4 burse DAAD (Serviciul German de Schimb Academic), unul dintre cei mai prolifici inventatori români în viață, cu un număr de peste 100 de invenții brevetate, inițiator și coordonator al companiei spin-off Atsdubel, clasate pe primul loc în competiția de proiecte spin-off finanțate din fonduri europene în anul 2015, coordonator a numeroase contracte de cercetare în valoare de milioane de euro, autor a numeroase articole indexate în ISI Web of Science cu factor de impact ridicat.

Prof.univ.dr. Cornel TURCU – în cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare – conducător de doctorat în domeniul Calculatoare și Tehnologia Informațiilor, a participat la implementarea a peste 30 de proiecte din fonduri naționale și internaționale, fiind director / responsabil în 7 dintre ele, cu o experiență de peste 10 ani în calitate de Coordonator al Departamentului de Management Programe din cadrul USV.

Per a contrario titlului articolului dumneavoastră la care solicităm acest drept la replică, profesorii menționați, selectați din cadrul USV nu sunt nici urmăriți penal pentru corupție, nici coordonatori ai vreunei cărți publicate de un pușcăriaș, nici consilieri PSD, nici reprezentanți ai sindicatelor, nici cercetători fără operă, nici membri ai unor Academii fantomatice. Pe de altă parte, au fost sau chiar sunt asociați unor universități / companii din străinătate, iar decizia de revenire în țară ar trebui să reprezinte un aspect pozitiv în cadrul unui proces de selecție într-un consiliu național și nicidecum un dezavantaj. Drept urmare, orice referire la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în contextul menționat este neconformă realității.

De altfel, acest concurs de selecție a fost unul individual și nu de universități și drept urmare, referirea / comparația trebuie făcută între persoanele participante în cadrul concursului și nu între universități.

Totuși ne asumăm toate numirile menționate și rugămintea ca eventuale obiecții argumentate cu privire la calitatea persoanele selectate din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava sau a potrivirii dintre profilul acestora și atribuțiile organismelor consultative corespunzătoare, să fie transmise asumat la adresa rectorat@usv.ro până la data de 4 mai 2017. Aceste eventuale obiecții vor fi analizate în cadrul Consiliului Științific și al Consiliului de Administrație și, în cazul în care vor fi găsite justificate, se va propune cadrului didactic retragerea din Consiliul Național respectiv.

În ceea ce privește referirea la un Clasament expirat al Universităților, precizăm că o analiză mai atentă a acelui clasament ar fi arătat că ne aflăm într-un cerc vicios, în care rezultatele obținute nu sunt raportate la numărul de cadre didactice care au produs acele rezultate, iar numărul de cadre didactice dintr-o universitate este determinat, în cea mai mare parte, de finanțarea acordată de-a lungul timpului de către statul român. Prin analogie cu competițiile sportive, ne aflăm în situația în care statul român pune într-o echipă 11 jucători și în alta 3 jucători și apoi premiază echipa de 11 jucători că a ieșit învingătoare. Pe de altă parte, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se află pe primul loc în Clasamentul realizat de Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci în ce privește numărul de brevete de invenție acordate universităților, poziție ocupată constant în ultimii ani.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a susținut și susține ideea unei clasificări a universităților și a unei finanțări diferențiate a acestora în funcție de performanța acestora însă acestea trebuie realizate pe baza unor criterii în care să primeze calitatea rezultatelor de cercetare și valoarea adăugată economiei românești și nu mărimea unei universități, mărime determinată preponderent de istoricul finanțării atribuite discreționar de către stat. ”

Prof.univ.dr. Mihai Dimian, Prorector cu Activitatea Științifică, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava