Viceprimarul social-democrat Ovidiu Mos a fost desemnat primar interimar al municipiului Deva, dupa ce Mircia Muntean a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul in care era acuzat de conducere sub influenta alcoolului, scrie News.ro.

Reprezentantii Primariei Deva au anuntat ca viceprimarul Ovidiu Mos va conduce interimar institutia pana la organizarea de noi alegeri.

Fostul primar al municipiului Mircia Muntean a fost condamnat, la inceputul saptamanii, la sase ani de inchisoare cu executare, fiind incarcerat in Penitenciarul Barcea. Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, luni, ca nefondat apelul lui Mircia Muntean, astfel ca acesta a ramas cu pedeapsa primita in 11 iunie 2016, la judecarea in fond a dosarului, respectiv sase ani de inchisoare cu executare.

In iunie 2016, la scurt timp dupa ce a obtinut mandatul de primar al municipiului Deva, Mircia Muntean a fost condamnat de un complet de trei judecatori al instantei supreme la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul in care este acuzat de conducere sub influenta alcoolului. Instanta a constatat ca Muntean mai are o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare dintr-un alt dosar, pentru abuz in serviciu legat de tranzactii ilegale de terenuri, a comasat cele doua pedepse si a decis ca acesta sa execute sase ani de inchisoare.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Mircia Muntean in mai 2015, pentru accidentul in care a fost implicat, in 30 octombrie 2014, in municipiul Deva. Anchetatorii au stabilit ca Mircia Muntean, aflat in stare de ebrietate, a intrat in masini stationate la culoarea rosie a semaforului, in Deva, apoi a fugit de la locul accidentului. Mircia Muntean a fost gasit dupa 20 de minute de la producerea accidentului, in timp ce incerca sa sara un gard, pentru a se ascunde in tufisuri.

"In buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala Hunedoara, se atesta faptul ca inculpatul avea o alcoolemie de 1,30 gr ‰ la prima proba de sange recoltata, respectiv 1,10 gr ‰ la cea de-a doua proba", au scris procurorii in rechizitoriu.

Ulterior, in 10 martie 2015, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei lui Muntean la momentul depistarii in trafic, imediat dupa producerea accidentului, stabilindu-se, prin "interpretare retroactive, ca in 30 octombrie 2014, la orele 18.30, Muntean era in eliminare si ar fi putut avea o alcoolemie teoretica de aproximativ 1,80 gr ‰ ".Recalcularea s-a facut in urma unei decizii din 16 decembrie 2014 a Curtii Constitutionale, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 336 din Codul penal.

Procurorii au dispus clasarea cauzei cu privire la comiterea infractiunii de parasire a locului accidentului, intrucat in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale.

In septembrie 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un dosar din 2004, cand era primar al municipiului Deva. Muntean a fost gasit vinovat de abuz in serviciu, pentru tranzactii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat ca a traficat peste 200 de masini furate.

Dupa ce a fost condamant pentru abuz in serviciu, Mircia Muntean a fost exclus din PDL, iar din iulie 2014 a trecut la PSD. La alegerile locale din 5 iunie 2016, Muntan a candidat din partea PSRO. Mircia Muntean a mai ocupat functia de primar al municipiului Deva pana in 2012, timp de patru mandate.

Mircia Muntean scria, la o zi dupa alegerile locale, pe pagina sa de Facebook: ￯Sunt Mircia Muntean si voi ramane acelasi Mircia Muntean pe care il stiti. Nici o umilire nu ma va opri din a va respecta si a ma intoarce la voi, iar batjocura unora, o voi indura cu demnitate, oricand, pentru voi!￯.