Mai multe avioane de vanatoare "invizibile" F-35 A Lightning II trimise in premiera de Statele Unite in Europa vor ajunge si in Romania pentru exercitii militare, anunta CNN. Avioanele de vanatoare de generatia a cincea, cele mai noi din dotarea SUA, vor participa la exercitii si misiuni intai in Estonia si apoi in Romania. Informatia vine dupa ce in urma cu o zi avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon ale Fortelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au ajuns in Romania la Baza de la Mihail Kogalniceanu pentru misiuni de politie aeriana pana la finalul verii.

F-35 A Lightning IIFoto: US Air Force

Cel putin doua avioane F-35A au fost trimise in Estonia, o tara care imparte o granita de circa 300 de kilometri cu Rusia, scrie CNN. Aeronavele F-35 vor petrece in Estonia "cateva saptamani", conform Defense News, timp in care vor paticipa la misiuni si exercitii militare cu fortele din zona.

Ulterior, avioanele vor ajunge si in Romania, sustine CNN. Vizita avioanelor de vanatoare F-35 ar putea coincide cu unele exercitii militare romano-americane, in conditiile in care in urmatoarele luni in zona Marii Negre se vor desfasura o serie de exercitii la care vor participa circa 40.000 de militari NATO.

In urma cu doar o zi, patru avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon ale Fortelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au ajuns in Romania la Baza de la Mihail Kogalniceanu. Avioanele Typhoon vor executa misiuni de politie aeriana, in perioada 1 mai - 31 august, alaturi de aeronavele MiG-21 LanceR si militarii Fortelor Aeriene Romane.

In urma cu doua saptamani reprezentantii Pentagonului anuntau desfasurarea pentru mai multe saptamani a unui numar redus de avioane de lupta F-35 in Europa, unde vor participa la antrenamente cu alte avioane militare ale fortelor NATO. Trimiterea avioanelor americane F-35 peste ocean, la antrenamente in Europa, e o premiera, iar oficialii militari au precizat ca desfasurarea avioanelor de lupta va permite fortelor aeriene americane "sa-si demostreze in continuare capacitatile operationale".

F-35 Lightning II

F-35 sunt avioane de vanatoare de generatia a 5-a, cele mai noi din dotarea SUA si folosesc tehnologie care sa le faca "invizibile" pentru radar (stealth). Avioanele au un singur motor, un singur loc si sunt multirol - pot derula misiuni de atac la sol, de aparare a spatiului aerian sau de recunoastere, de sustinere a trupelor de la sol sau bombardier. F-35 au fost gandite sa inlocuiasca, in timp, modele precum F-16, F/A-18, F/A-18E/F, Harrier sau A-10.

Primul F-35 a zburat in anul 2006, iar intrearea lor in serviciul fortelor americane s-a intamplat abia in 2015, in cadrul unui program criticat pentru costul sau foarte ridicat de dezvoltare. Pana in prezent au fost construite 231 de aviaone F-35, iar intregul program (dezvoltare, testare, echipamente, armament, etc) are un cost estimat ce depaseste 379 de miliarde de dolari. In 2016 o aeronava F-35A Lightning II avea un pret de achizitie de circa 95 de milioane de dolari.

F-35A - Specificatii:

Echipaj: 1

Lungime: 15.67 m

Anvergura aripilor:10.7 m

Inaltime: 4.33 m

Suprafata portanta: 42.7mp

Masa (gol): 13,199 k

Masa (echipat): 22,470 kg

Motor: 1ᅢ Pratt & Whitney F135 afterburning turbofan

Viteza maxima: Mach 1.6+ (2000 km/h)

Raza de actiune: 2200 km

Plafon operational: 15 000 m

Armament: 1 tun GAU-12/U 25 mm montat in interior cu 180 de lovituri

Armament aer-aer: rachete AIM-9 SIDEWINDER, AIM-120 AMRAAM, AIM-132 ASRAAM.

Armament aer-sol: Joint Direct Attack Munition (JDAM) - 2,000 lb (910 kg), Joint Standoff Weapon (JSOW), Small Diameter Bombs (SDB), rachete anti-blindaj Brimstone, Cluster Munitions (WCMD) si AGM 88 HARM (High Speed Anti-Radiation Missile)

Citeste si:

Primele informatii despre exercitiile militare uriase in Romania si in zona Marii Negre in aceasta vara: 40.000 de militari din peste 20 de state NATO si partenere