Deputatii au adoptat, miercuri, cu 154 de voturi "pentru", 78 "impotriva" si doua abtineri, un proiect de lege care da voie oricarei farmacii sa faca si vanzare angro. Legea, initiata de parlamentari PSD, da practic liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lant de farmacii. Ce este exportul paralel de medicamente? Un mecanism comercial legal, dar profund imoral fata de pacientii romani, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piata romana (unde ar fi obligat sa le vanda ieftin) pe piete europene, unde preturile sunt mult mai mari.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Practic, prin aceasta lege, lobby-ul distribuitorilor de medicamente reuseste sa isi creeze pentru exportul paralel un mecanism legal si extrem de greu de monitorizat de stat: un distribuitor isi va putea deschide un numar anume de farmacii prin care sa poata exporta angro medicamente.

Propunerea legislativa modifica in acest sens art. 800 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, iar initiatori sunt parlamentari PSD si ai minoritatilor nationale, potrivit Agerpres. Persoanele juridice autorizate sa elibereze medicamentele catre populatie pot sa desfasoare si activitatea de distributie angro de medicamente, prevede textul adoptat.

Cine sunt exportatorii paraleli de medicamente? Printre acestia se numara mari distribuitori, dar si distribuitori mai putin cunoscuti, detinuti de persoane complet absente din spatiul public.

Mecanismul exportului paralel si explicatia atractivitatii comerciale a acestei practici stau in faptul ca Romania are printre cele mai mici preturi pentru medicamente, iar producatorii de medicamente produc cantitati estimate in functie de numarul de bolnavi din acea tara. Cu alte cuvinte, o fabrica de medicamente nu produce pe stoc, ci in functie de numarul de bolnavi si de consumul estimat. Aceasta cantitate relativ fixa de medicamente produse special pentru Romania, combinata cu scoaterea din tara a unei parti din productie prin export paralel poate duce la penurie de medicamente in farmaciile din tara.

Cine sunt initiatorii legii: parlamentari PSD (Buicu Corneliu-Florin, Ciolacu Ion-Marcel, Mocioalca Ion, Munteanu Ioan, Nassar Rodica, Nica Nicolae-Ciprian, Radulescu Catalin-Marian, Savoiu Ionut-Cristian si Chelaru Ioan), si parlamentari ai minoritatilor (Ibram Iusein, Manolescu Oana, Marocico Ion, Vainer Aurel).

Proiectul de lege fusese respins de Senat, iar Camera Deputatilor este for legislativ decizional. Legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Vezi aici raportul Comisiei de Santate cu amendamentele admise