Hidrologii au emis, marti, o atentionare Cod galben de inundatii, valabila incepand din dimineata zilei de miercuri si pana pe 21 aprilie, in noua bazine hidrografice din zona Olteniei, Munteniei si Dobrogei, transmite Agerpres.

Cod galben de inundatiiFoto: inhga.ro

Conform prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 19 aprilie, ora 6:00 - 21 aprilie, ora 16:00, ca urmare a precipitatiilor prognozate si propagarii se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie in bazinele hidrografice Desnatui, Jiu, Olt (afluenti bazin inferior), Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Calmatui, precum si pe raurile din Dobrogea.

In acest context, in prima parte a intervalului (19 aprilie, ora 6:00 - 20 aprilie, ora 22:00), fenomenele mentionate in atentionarea Cod galben se vor produce pe raurile din bazinele hidrografice: Desnatui, Jiu (sector aval S.H. Sadu si afluentii Jiului aferenti acestui sector) de pe raza judetelor Gorj, Mehedinti si Dolj. De asemenea, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri din bazinele hidrografice Cosustea, Motru - bazin superior si Gilort - bazin superior.

Potrivit hidrologilor, in intervalul 19 aprilie, ora 16:00 - 21 aprilie, ora 16:00, atentionarea va afecta raurile din bazinele hidrografice Olt (afluentii aferenti sectorului aval Calimanesti) de pe raza judetelor Gorj, Valcea, Arges, Olt si Dolj, Vedea (judetele: Arges, Olt si Teleorman), Arges (bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior) - judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov, Ialomita (bazin superior si mijlociu) si, nu in ultimul rand, Prahova (judetele: Dambovita, Prahova si Ialomita).

In plus, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele rauri din bazinele hidrografice Oltet - bazin superior, Vedea - bazin superior, Neajlov, Ialomita - afluenti bazin superior si mijlociu si Teleajen.

Pe de alta parte, incepand de joi, 20 aprilie, ora 00:00, pana vineri, 21 aprilie, ora 16:00, cotele apelor vor depasi Cotele de atentie pe raurile din bazinele hidrografice: Buzau (afluentii aferenti sectorului aval S.H. Nehoiu) - judetul Buzau, Calmatui - judetele Buzau si Braila, respectiv raurile mici din Dobrogea - judetele Tulcea si Constanta. Fenomene similare, dar cui probabilitate mai mare de producere, se vor inregistra pe unele rauri din bazinele hidrografice Niscov, Slanic, Calnau si pe raurile mici din judetul Tulcea.