Guvernul a prorogat, miercuri, pana la 21 octombrie 2017, termenul de intrare in vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind sistemul care asigura trasabilitatea materialelor lemnoase rezultate din exploatarea padurilor Romaniei (SUMAL).

"Prorogarea termenului a fost necesara intrucat este nevoie de timp suplimentar pentru receptia tuturor modulelor, elaborarea si aprobarea ordinului privind testarea sistemului (SUMAL) si incheierea de conventii cu administratorii de fond forestier si testarea efectiva a sistemului", anunta Guvernul, potrivit News.ro.

Termenul initial pentru intrarea in vigoare a reglementarilor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase a fost 21 aprilie 2017.

Sistemul SUMAL permite transparentizarea circuitului pe care il parcurge lemnul din momentul marcarii pana la destinatar. Astfel, ocoalele silvice vor avea posibilitatea sa vada, in timp real, toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, operatorii economici care detin depozite de materiale lemnoase vor putea utiliza toate informatiile introduse in SUMAL pentru raportari interne. Va fi eliminata posibilitatea transporturilor multiple cu acelasi act de provenienta, dar si crearea de stocuri false de lemn in depozite.