Smithfield Foods, cel mai mare producator de carne de porc din lume, a infiintat o divizie de biostiinta pentru extinderea rolului sau in furnizarea de tesuturi in scop medical, obiectivul final fiind vanzarea de organe ale acestora pentru transplanturi la oameni, transmite Reuters, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Transplantarea de rutina a organelor de porc la oameni este inca la ani distanta, dar progresele stiintifice recente inlatura barierele care au impiedicat incercarile anterioare de a folosi porcii ca rezerva de organe pentru oamenii bolnavi sau raniti.

"Dorim sa semnalam comunitatilor producatoare de dispozitive medicale si de stiinta ca este un domeniu in care ne concentram, nu suntem doar o companie de ambalare", a spus vicepresedintele noii divizii de biostiinta a Smithfield, Courtney Stanton.

Smithfield, divizia de 14 miliarde de dolari a grupului chinez WH, s-a implicat initial intr-un consortiu public-privat pentru ingineria tesuturilor, finantat cu un grant de 80 de milioane de dolari de Departamentul pentru Aparare al Statelor Unite.

In acest fel, Smithfield a devenit singurul producator de carne de porc care s-a alaturat unor companii din sectorul sanatatii precum Abbott Laboratories, Medtronic si United Therapeutics.

Transplanturile de la animale ar putea ajuta la acoperirea unui deficit critic de organe, pentru ajutarea bolnavilor care nu au alte solutii medicale.

Smithfield recolteaza deja tesuturi in scop medical de la cei 16 milioane de porci pe care ii sacrifica anual.

Compania detine peste 51% din fermele pe care le opereaza si spera sa vanda direct astfel de tesuturi cercetatorilor si companiilor din sectorul sanatatii, care de obicei cumpara de la terte parti.