Proiectul legii vaccinarii va fi pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii vineri sau cel tarziu luni, a anuntat ministrul Sanatatii, Florian Bodog, precizand ca in actul normativ nu sunt prevazute sanctiuni in cazul refuzului vaccinarii, potrivit News.ro.

"Legea vaccinarii va aparea pe site astazi (vineri, n.r.) sau cel tarziu luni. Legea stabileste cadrul legal de vaccinare, stabileste cadrul de achizitionare a vaccinurilor, inclusiv ca aceste contracte de achizitionare vor fi multianuale", a declarat Florian Bodog intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Ministrul a precizat ca in varianta de lege propusa nu sunt prevazute sanctiuni in cazul refuzului vaccinarii: "Am studiat un model de vaccinare dintr-o tara europeana in care rata de vaccinare este de 97 la suta numai prin faptul ca se penalizeaza medicii de familie care nu vaccineaza. Dar in legea pe care o propunem noi nu sunt sanctiuni."

Florian Bodog mai spune ca singurul mod in care poate fi rezolvata problema vaccinarii este prin discutii, nu prin sanctiuni.

Intr-o varianta de proiect al Legii vaccinarii, din decembrie 2016, era prevazut ca parintii care nu se informeaza despre vaccinare si nu isi asuma in scris refuzul imunizarii copiilor pot primi amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei, iar, daca pleaca din tara si nu lasa o persoana responsabila cu vaccinarea copilului, risca amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei.

Potrivit acelui document, medicul de familie urma sa consilieze parintii in legatura cu vaccinarea si, in cazul in care acestia ar fi refuzat sa isi imunizeze copiii, ar fi sesizat Comisia Judeteana de Vaccinare. In urma acestor sesizari, Comisia Judeteana de Vaccinare trebuia sa organizeze sedinte de consiliere cu parintii si sa stabileasca un plan de recuperare a vaccinurilor. In cazul in care parintii ar fi refuzat vaccinarea copiilor si dupa ce aflau care sunt consecintele neimunizarii, Comisia Judeteana de Vaccinare trebuia sa le puna la dispozitie, la cererea acestora, formularul de refuz.

In proiect se mai arata ca scolile pot primi elevi doar daca parintii prezinta dovada vaccinarii complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicatiile definitive sau formularul de refuz al vaccinarii semnat de parinte.

De asemenea, in acel proiect era prevazut ca in cazul in care parintii nu se prezinta la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare, pot fi amendati cu sume intre 1.000 si 2.500 de lei.

Potrivit altor prevederi din acel proiect, institutiile si cadrele medicale ar fi incalcat dispozitiile legii si ar fi dat informatii gresite despre vaccinare, puteau fi sanctionati cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a starnit, anul trecut, reactii pro si contra. Unele organizatii si persoane au sustinut ca vaccinarea nu trebuie sa fie obligatorie, in conditiile in care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinarii sunt mari.

De cealalta parte, Ministerul Sanatatii si oficiali din domeniul sanitar au atentionat ca inmultirea cazurilor de imbolnavire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor impotriva vaccinarii.

Ministerul Sanatatii a lansat, in noiembrie 2016, o campanie de promovare a imunizarii copiilor prin vaccinare impotriva bolilor care pot provoca moartea.

Colegiul Medicilor din Romania a condamnat orice atitudine ostila vaccinarii, precizand ca numai prin imunizare pot fi prevenite boli infectioase grave, iar vaccinarea constanta poate duce la eradicarea unor boli.