Relatia dintre Romania si Siria este una sensibila pentru Bucuresti, in principal datorita comunitatii de romani. Potrivit estimarilor neoficiale, in acest moment ar mai fi circa 3.500 de cetateni romani in Siria, tara sfasiata de un razboi civil in ultimii sase ani. Datele oficiale ale Ministerului de Externe aratau ca in 2015 traiau in Siria circa 10.000 de romani, dar intre timp multi au fost repatriati. Romania este printre putinele state ale lumii care are ambasada deschisa si operationala la Damasc.

Romani repatriati din Siria din cauza regimului criminal AssadFoto: AGERPRES

In acest moment, ambasada Romaniei e singura ambasada a unui stat membru al Uniunii Europene care activeaza in capitala Siriei, unul dintre motive fiind tocmai existenta comunitatii de romani. Avand ambasada functionala la Damasc, Romania a preluat protectia si asistenta consulara a unor state aliate, precum Franta, Australia, Canada si Republica Moldova.

Ambasada Romaniei la Damasc e condusa de ambasadorul Danut-Florin Sandovici.

Comunitatea romaneasca din Siria e formata in majoritate din femei casatorite cu cetateni sirieni si copiii acestora.

Context:

Romania a stabilit relatii diplomatice cu Republica Araba Siriana la 9 august 1955, la nivel de legatie, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. In perioada 1958 - 1961, Legatia Romaniei la Damasc a functionat cu statut de Consulat general, iar la 10 octombrie 1961, dupa iesirea Siriei din Uniunea cu Egiptul, relatiile diplomatice romano - siriene au fost reluate, la nivel de ambasada.

In august 1969, ca urmare a ridicarii nivelului de reprezentare diplomatica romano-israeliana, guvernul sirian a intrerupt relatiile diplomatice cu Romania. Restabilirea lor a avut loc la 19 octombrie 1972.

Ambasada Siriei la Bucuresti este condusa, din octombrie 2007, de ambasadorul Walid Ali Othman.