Presedintele Klaus Iohannis a avut o serie de intrevederi, joi, cu reprezentanti ai Consiliului Europei, ai APCE si ai Comisiei de la Venetia, aflati la Bucuresti pentru o conferinta pe tema relatiei dintre putere si opozitie.

Klaus Iohannis la conferinta internationala Interactiunea intre majoritatea politica si opozitie intr-o democratieFoto: Presidency.ro

Iohannis a avut intrevederi cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pedro Agramunt, precum si cu presedintele Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), Gianni Buquicchio, informeaza News.ro.

"In cadrul intrevederilor, presedintele Klaus Iohannis si interlocutorii sai au apreciat in mod deosebit relatiile excelente dintre Romania si Consiliul Europei, punctand valoarea adaugata pe care o aduce, in cadrul acestui parteneriat, organizarea Conferintei la Bucuresti", informeaza Administratia Prezidentiala.

Discutiile au vizat lucrarile conferintei de la Bucuresti, presedintele manifestandu-si ca aceasta va aduce "rezultate si beneficii concrete pentru mediul democratic european".

"Acestea reprezinta o contributie importanta a tarii noastre la dezbaterile pe aceasta tema, respectiv la efortul Comisiei de la Venetia, care este in curs de elaborare a unui raport pe aceasta tema, la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei", potrivit Presedintiei.

Oficialii au discutat si despre "valoarea adaugata" pe care eventuala adoptare, la nivelul Consiliului Europei, de linii directoare, concluzii sau principii privind interactiunea majoritate-opozitie o va avea pentru intarirea democratiei la nivel european, in conditiile in care Consiliul Europei lucreaza la un raport pe aceasta tema.

Au mai fost discutate aspecte de fond privind evolutiile la nivel constitutional in statele europene si modalitatile de evitare a blocajelor in functionarea sistemului democratic, precum si situatia luptei impotriva coruptiei in statele membre ale Consiliului Europei.

In discutia cu Gabriela Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei, a avut loc si un schimb de opinii privind situatia minoritatilor nationale, presedintele Klaus Iohannis evidentiind "relevanta modelului intercultural romanesc privind relatiile interetnice".

De asemenea, au fost abordate alte dosare de interes de pe agenda Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei.