ANI: Eliminarea situatiilor de incompatibilitate in cazul parlamentarilor, membrilor Guvernului si alesilor locali  creeaza premise pentru generarea unor situatii de conflicte de interese

de DT     HotNews.ro
Joi, 6 aprilie 2017, 17:35 Actualitate | Esenţial

Agentia Nationala de Integritate arata, intr-un comunicat, ca modificarea legii 161/2003 "creeaza premise pentru generarea unor situatii de conflicte de interese¬ si ¬poate avea un impact negativ in ceea ce priveste exercitarea functiilor si a calitatilor publice in conditii de integritate". Camera Deputatilor a votat, marti, 4 aprilie o lege despre care presa a scris ca elimina incompatibilitatea intre statulul de parlamentar si desfasurarea de activitati comerciale, insa ANI precizeaza ca noua lege restrange cadrul normativ al incompatibilitatilor si in cazul membrilor Guvernului si alesilor locali.

"Agentia considera ca, prin eliminarea situatiilor de incompatibilitate mentionate, aceasta propunere legislativa creeaza premise pentru generarea unor conflicte de interese si, evident presupune eludarea principiilor care guverneaza prevenirea conflictului de interese in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, principii instituite imperativ de lege", se mai arata in comunicatul ANI.

Camera Deputatilor (camera decizionala) a adoptat, marti, 4 aprilie, un proiect de lege initiat de fostul senator PC, Cristiana Anghel, care modifica in esenta articolul 82 referitor la incompatibilitatile privind calitatea de parlamentar. Astfe, parlamentarul este incompatibil cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile reglementate de Legea nr. 31/1990 (Legea societatilor comerciale - n.r.), numai daca desfasoara "sistematic si efectiv activitati comerciale".

Or, juristii consultati de HotNews.ro au explicat ca sintagma "sistematic si efectiv" este mult prea vaga, astfel incat in parlamentar va putea desfasura de acum incolo activitati comerciale cat timp legea nu defineste exact ce inseamna "sistematic si efectiv".

ANI aminteste ca in data de 10 martie 2015  a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativa pentru modificarea art. 82 si ca a atras atentia asupra implicatiilor pe care le poate avea aceasta modificare legislativa dupa ce legea a trecut de Senat.

Cu toate acestea, in data de 04 aprilie 2017, forma adoptata de catre Camera Deputatilor a adus o serie de modificari urmatoarelor articole din Legea nr. 161/2003: 
 • partea introductiva si lit. a) ale alin. (1), art. 82 - Incompatibilitati privind calitatea de parlamentar
 • partea introductiva a alin. (1), art. 84 - Incompatibilitati privind functia de membru al Guvernului
 • partea introductiva a alin. (1), art. 85 - Incompatibilitati privind functia de prefect si subprefect
 • partea introductiva a alin. (1), art. 87 - Incompatibilitati privind functia de primar si  viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al Consiliului judetean
 • partea introductiva a alin. (1), art. 88 - Incompatibilitati privind functia de consilier local sau consilier judetean
 • alin. (1), art. 94 - Incompatibilitati privind functionarii publici.
Tot marti, 4 aprilie, comisia juridica din Camera Deputatilor a votat proiect de lege care modifica articolul 301 din Codul Penal referitor la conflictul de interese.

Astfel, primarul poate semna contracte pentru firmele sotiei sau ale copiiilor iar parlamentarul poate sa-si angajeze sotia, daca nu pricinuieste "un prejudiciu de interes public". Prin introducerea acestei conditii, au dezincriminat practic conflictul de interese. Deputatii juristi au dat marti un raport de admitere pentru un proiect de lege de modificare a Codului Penal care dateaza din 2014, deja adoptat de Senat in mod tacit, care modifica art. 301 si 308 din Codul Penal privind infractiunea de conflict de interese. In cadrul comisiei juridice au fost adoptate mai multe amendamente fata de forma adoptata in 2015 de Senat, iar unul dintre acestea prevede ca trebuie sa fi fost "pricinuit un prejudiciu de interes public" pentru ca angajarea unei rude sau a unor persoane cu care s-a aflat in raport de munca de catre functionarul public sa fie considerat infractiune.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1366 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă