Închiderea Central European University din Budapesta ar fi "o pierdere uriaşă şi pentru Ungaria şi pentru toată Europa Centrală şi de Est", a declarat joi la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Este cea mai dura critica a liderului UDMR la adresa Ungariei condusa cu mana de fier de Viktor Orban, chiar daca Hunor nu a mentionat numele premierului de la Budapesta.

Kelemen Hunor si Victor OrbanFoto: Guvernul Ungariei

"Dacă s-ar ajunge la închiderea universităţii respective, ar fi o pierdere uriaşă şi pentru Ungaria şi pentru toată Europa Centrală şi de Est, ar fi o pierdere pentru lumea academică, pentru ştiinţele umaniste şi sociale", a spus Kelemen Hunor.

El si-a indulcit ulterior critica, spunand ca "pe de altă parte, nu putem nega dreptul unui Guvern şi unui Parlament de a stabili în ce condiţii pot funcţiona universităţile, dacă trebuie să existe în ţara de origine o universitate, un campus care funcţionează sau nu şi care sunt criteriile de a accepta aceste diplome şi aici nu mă refer la Universitatea Central Europeană de la Budapesta, mă refer la orice universitate şi acest drept trebuie recunoscut”, crede Kelemen Hunor.