Un magistrat de la Judecatoria Sectorului 4 va decide miercuri daca admite cererea victimelor incendiului de la Colectiv de introducere ca parti responsabile civilmente a Ministerului Sanatatii si a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, pentru a putea fi acoperite daunele pe care instanta le va stabili la finalul procesului, scrie Agerpres.

Raniti in incendiul din ColectivFoto: Mediafax

La termenul de marti al procesului in care sunt judecati cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - avocatii au cerut introducerea in proces a statului roman, pentru ca bunurile inculpatilor nu acopera daunele pe care le cer persoanele vatamate.

Avocatii au explicat ca statul roman nu si-a indeplinit rolul constitutional de aparare si protejare a cetatenilor sai, prin faptul ca nu a luat masurile necesare pentru prevenirea tragediei de la Colectiv. In plus, nu a fost gestionata situatia ranitilor, astfel incat mai multe persoane au murit dupa incendiu, deoarece nu au primit ingrijirile necesare sau a fost intarziata trimiterea lor in strainatate.

Tot acum, un consilier juridic de la Ministerul Afacerilor Interne a cerut sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la articolele 43, 44 si 45 din Codul de procedura penala, care se refera la reunirea cauzelor. Concret, MAI se opune ca acest dosar sa fie unit cu dosarul aflat la Tribunalul Bucuresti in care este judecat fostul primar Cristian Popescu-Piedone. Atat procurorul de sedinta, cat si avocatii victimelor s-au opus acestei solicitari.

Judecatorul care se ocupa de acest caz a anuntat ca se va pronunta miercuri pe cererea de introducere a statului roman in proces si in cazul exceptiei ridicate de MAI. De asemenea, magistratul va decide si daca trimite dosarul Colectiv la Tribunalul Bucuresti.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - au fost trimisi in judecata pentru ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

In dosar mai sunt judecati Daniela Nita - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis in instanta de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfasurat in camera preliminara.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arata ca Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, (...) nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si a clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire, suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator, si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL".