Judecatoarea Lidia Barbulescu este noul presedinte al CSM. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au ales-o pe Barbulescu cu 15 voturi "pentru" si un vot "impotriva". In acelasi timp, procurorul Gratiana Isac a fost aleasa in unanimitate in functia de vicepresedinte al Consiliului, in urma votului din sedinta de astazi a CSM. Pentru prima oara, candidatii au trebuit sa prezinte si un plan de activitate.

Potrivit unor informatii, Laura Codruta Kovesi a fost cea care a votat impotriva numirii lui Barbulescu in functia de presedinte. Initial, alegerea lui Barbulescu a fost anuntata drept unanima, insa procurorul-sef ar fi intrebat: "Ati numarat bine?", cerand repetarea numararii.

Intr-o prima declaratie dupa alegerea sa in functia de presedinte, Lidia Barbulescu a declarat ca reactia CSM la atacarea magistratilor ar trebui sa fie rapida.

In sedinta CSM de astazi, la care a luat parte si presedintele Traian Basescu, urma sa se decida noua conducere pentru un mandat de un an. Pana marti dupa-amiaza nu se inscrisese niciun candidat in cursa.

Surse din CSM sustineau anterior ca doar judecatoarea Lidia Barbulescu si procuroarea Gratiana Isac vor candida, prima pentru functia de presedinte si a doua pentru cea de vicepresedinte. Ambele erau cotate cu sanse mari sa obtina voturile necesare, avind in vedere ca Isac va fi sustinuta de toti cei 5 procurori ai sectiei si de procurorul general Laura Kovesi, iar Barbulescu de ceilalti 9 judecatori.

Spre deosebire de anii trecuti, acuma au lipsit 2 voturi, cel al ministrului Justitiei, al carui post este vacant datorita refuzului presedintelui de a o numi pe Norica Nicolai, si cel al reprezentantului societatii civile.

Barbulescu nu-l iubeste pe Basescu

Lidia Barbulescu, vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este o mai veche adversara a Monicai Macovei. In 2007, fostul ministru al Justitiei a cerut CSM cercetarea Lidiei Barbulescu pentru trafic de influenta. Aceasta ar fi intervenit, in calitate de membru al Comisiei de legislatie a CSM, pentru modificarea regulamentului la examenul de intrare la Institutul de Criminologie, cerind sa se scoata Dreptul civil. Fiica sa urma sa dea concurs la Institut. CSM a stabilit insa, cu 16 voturi contra si 2 pentru, ca nu este necesara o ancheta.

Judecatoarea Barbulescu este cea care i-a dat o replica acida presedintelui, care de Ziua Justitiei a criticat dur CSM, dar s-a razboit si cu CE. " Nimeni, nici chiar presedintele Romaniei si nicio autoritate internationala, indiferent de rang, ca de exemplu, Comisia Europeana, nu poate sugera ori comenta solutiile pronuntate de judecatori, fara a fi pasibili a li se reprosa incalcarea principiului independentei Justitiei", afirmat Lidia Barbulescu.

Isac, anti-macovista cu state vechi

Gratiana Isac a fost recent subiect de presa din cauza faptului ca s-a abtinut de la votul pe care CSM trebuia sa-l dea pentru anchetarea penala a doi dintre procurorii acuzati de DNA ca au luat mita pentru favorizarea candidatilor la examenul pentru sefia instantelor si parchetelor.Isac este nasa unuia dintre procurorii pentru care s-a cerut arestarea preventiva.

Pina in vara lui 2005 a fost adjuncta controversatului procuror Gheorghe Muscalu, sef al DIICOT, si a fost data afara din Ministerul Public de Monica Macovei. De fapt, in 2005, Macovei a demis dintr-un foc opt procurori de la virful Parchetului General, printre care Ioan Amarie, Gheorghe Suhan, Alexandru Chiciu, Vasile Draghici, Horia Miclescu si Ion Panaitescu.

Un tandem dur

Tandemul Barbulescu- Isac este considerat de majoritatea magistratilor o formula buna, tocmai prin opozitia pe care ar putea sa o faca presedintiei, dar si criticilor ce ar putea veni din partea Comisiei Europene. Magistratii, in special judecatorii, considera ca este nevoie ca CSM sa fie mai activ in apararea lor si sa se fereasca de implicarea in diferite jocuri politice.

Precedentul 2007

La alegerile pentru conducerea CSM de la inceputul lui 2007, in competitie nu s-a inscris niciun candidat pina in ultimul moment, desi speculatii au existat. Anton Pandrea si-a depus candidatura chiar in ziua alegerilor, iar presedintele Traian Basescu i-a urat succes. " Domnule Pandrea, am auzit ca veti candida. Succes", au fost vorbele presedintelui care au dat nastere unui scandal de presa, gestul fiind interpretat ca o sustinere fatisa a lui Pandrea.

Pandrea a fost numit "judecatorul rosu", deoarece a facut parte din Completul de 9 judecatori care s-a opus retrocedarii caselor nationalizate catre fostii proprietari, dind astfel curs indicatiilor primite de la Ion Iliescu, decizie care a adus Romaniei zeci de procese la CEDO.