Sapte copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani care invata la scoala din comuna galateana Branistea s-au taiat pe maini, o eleva de clasa a VI-a recunoscand ca a jucat "Balena albastra", iar ceilalti au facut acest gest din teribilism. Politistii au deschis o ancheta pentru loviri sau alte violente, scrie news.ro.

Primarul comunei Branistea, Marian Adamache, a declarat, vineri, ca a aflat ca sapte copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani care invata la scoala din localitate si-au provocat taieturi pe maini. El a spus ca este vorba inclusiv despre o fata care a recunoscut ca a jucat jocul "Balena albastra".

"Stiu ca sapte elevi s-au taiat pe mani, cinci dintre ei fara legatura cu jocul Balena albastra, din teribilism, din curiozitate, am inteles. Mai este cazul unei eleve de 13-14 ani care a recunosct ca a jucat jocul Balena albastra. Mai este un alt elev care s-a taiat. Fetita a spus ca a intrat in legatura cu o persoana, jucand acest joc, care i-a spus ce sa faca. Sunt taieturi superficiale pe care si le-au facut", a spus primarul.

El a precizat ca Politia a facut verificari la unitatea de invatamant, iar un psiholog a discutat cu copii.

"S-a facut o comisie, a fost Politia, un psiholog si li s-a spus copiilor la ce riscuri se expun", a mai declarat primarul.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Galati au confirmat ca este vorba despre sapte elevi care s-au taiat la maini, printre care si o eleva de clasa a VI-a care a recunoscut ca a jucat jocul 'Balena albastra', motiv pentru care s-au luat deja o serie de masuri pentru siguranta copiilor.

Purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache, a spus ca eleva respectiva a relatat ca, dupa ce accesat jocul, s-a taiat la mana si pentru ca a simtit durere s-a speriat si nu a mai jucat, lucruri pe care probabil le-a povestit celorlalti copiilor.

"O fetita a accesat jocul Balena albastra, s-a speriat cand a vazut despre ce e vorba, mai ales dupa ce a incercat sa isi provoace rau singura. Ea a abandonat jocul, dar probabil le-a povestit la scoala colegilor, motiv pentru care inca sase copii au incercat sa faca acele teste. Nu s-au ranit foarte grav. Ceilalti s-au taiat din curioziate, unul dintre ei cu o ascutitoare. Doamna directoare a anuntat Politia, s-a apelat si la un specialist din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala. S-au facut si consilieri privind riscurile de pe internet, de pe diferite site-uri, la care sunt expusi copiii. Se discuta si cu parintii", a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache.

Totusi, specialisti de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala spun ca intampina dificultati in relationarea cu familiile copiilor.

"Avem ceva dificultati care tin si de relationarea cu familia pentru ca serviciile de consiliere sunt acordate doar la solicitarea familiei. Noi am facut recomandarea catre familii sa acceseze servicii specializate de psihiatrie infantila si psihologie clinica, dar este evident optiunea familiei. Copiii care au recurs la aceste gesturi provin din medii diferite si motivatiilor lor pot fi diferite. Poate fi lipsa afectiunii parintilor pentru ca in unele cazuri este vorba de familii in care unul dintre parinti este plecat in strainatate, cazuri de violenta in familii, dar si cazuri in care familiile sunt extrem de bine structurate si atunci singurul lucru care leaga copiii intre ei se refera la maturizarea ei emotionala, la criza specifica adolescentei", a spus psihologul Diana Bulai de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.

Politistii au deschis o ancheta in acest caz pentru loviri sau alte violente.

"Exista un dosar de cercetare pentru loviri sau alte violente. Se fac cercetari, motiv pentru care nu putem afirma ca cele intamplate au legatura cu accesarea jocului la care faceti referire", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Galati, Andreea Rogojina.

Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Judetean Galati va incepe in scolile din judet o campanie in cadrul careia li se vor explica elevilor riscurile la care se expun pe internet.