Decat o Revista anunta anularea unui eveniment prevazut joi seara la Teatrul Excelsior, acuzand institutia din subordinea Primariei Bucuresti ca a informat-o pe ultima suta de metri ca nu sustine difuzarea in unui montaj despre protestele din februarie.

"Ne pare rau sa va anuntam, dar DoR Live din seara aceasta se amana pentru o data care va fi anuntata ulterior. Motivul este o serie de neintelegeri dintre noi si Teatrul Excelsior, care, in ultimele 12 ore, ne-a comunicat ca nu sustine difuzarea in DoR Live a unui montaj despre protestele din februarie", scrie DoR, pe pagina sa de Facebook.

"Nici in contract, nici in alta comunicare precedenta zilei de ieri, cand am facut probe tehnice si cativa angajati au vazut o parte din program, nu a existat vreo referire la limitari de continut. Credem ca e important sa nu cedam la astfel de presiuni, de a nu fi complici intr-o cultura a tacerii care domina atatea sfere publice romanesti, de la medicina, la invatamant, la cultura", arata DoR, care precizeaza ca a informat persoanele care au cumparat bilete cum isi pot recupera banii.

Decat o Revista precizeaza ca a cerut si o pozitie oficiala din partea conducerii Teatrului Excelsior, care ar arata astfel:

"E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti.

Nu ne propunem sa va cenzuram sau sa dictam continutul manifestarii noastre, va solicitam doar sa respectati indatoririle spatiului in care ati ales sa va desfasurati activitatea".

UPDATE: Punctul de vedere al Teatrului Excelsior:

Teatrul EXCELSIOR își manifestă regretul pentru neînțelegerea intervenită în comunicarea cu Asociația MEDIA DOR pentru organizarea evenimentului DoR Live programat joi, 30 martie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

Precizăm că motivul disensiunilor dintre cele două părți vizează nerespectarea clauzelor contractului nr. 542/10.03.2016 încheiat între Teatrul EXCELSIOR (LOCATOR) și Asociația MEDIA DOR (LOCATAR), care la art.4 (Destinația bunurilor închiriate) stipulează:

4.1. Spaţiul închiriat va fi folosit de LOCATAR în vederea organizării unui eveniment cultural în data de 30.03.2017, între orele 17.00-20.00;

4.2. LOCATARUL va putea desfăşura și alte activităţi decât cele menţionate la pct.4.1., însă numai după obţinerea în scris a acordului prealabil al LOCATORULUI.

4.3. Destinaţia spaţiului închiriat nu va putea fi schimbată fără consimţământul scris al LOCATORULUI. Orice toleranță nu implică renunţarea la această clauză și la sancţiunile prevăzute în contract.

Considerăm că o parte din evenimentul Asociației MEDIA DOR vizează o poziție politică față de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră.

Precizăm că DOR a inclus în programul evenimentului un film despre protestele de stradă care au avut loc în București în această iarnă. Montajul prezintă imagini cu protestatarii din Piața Victoriei, însă coloana sonoră cuprinde mesaje instigatoare. Teatrul EXCELSIOR nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg, susținut pe scena unei instituții care desfășoară o activitate dedicată copiilor și tinerilor, cu precizarea că formula actuală a materialului frizează sfera politică și depășește spațiul și tema culturală a evenimentului. Prin urmare, considerăm că nu am limitat un act artistic, ci am încercat să nu ne asociem mesajelor cu conținut politic.

Iata mai jos filmul: