Ministerul Educatiei vrea sa revizuiasca programele scolare, pentru a elimina "toate redundantele", a declarat, joi, ministrul Pavel Nastase, care considera ca "manuale scolare sunt foarte incarcate" si afecteaza sanatatea copiilor, dar si a parintilor, care le cara ghiozdanele cand ii conduc la scoala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nastase a participat, joi, la Conferinta Lauder - 2Day Ambassador 2017, organizata la Bucuresti de catre complexul educational evreiesc de la Bucuresti, Lauder Reut.

"Dumneavoastra, ca elevi din invatamantul preuniversitar, studiati dupa programele scolare pe care noi le aprobam la Miniserul Educatiei si care sunt valabile la nivel national. Exista insa o mare diferenta in plan educational si anume prin faptul ca manualele dumneavoastra sunt diferite de manualele pe care noi le producem la Ministerul Educatiei Nationale" - le-a spus ministrul Educatiei elevilor de liceu si de scoala generala din acest complex educational privat.

Referindu-se la intregul sistem educational romanesc, el a afirmat ca intr-un an isi propune sa modifice manualele scolare din Romania.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei

Pavel Nastase

Foto: Agerpres

"Cunoastem aceasta problema, societatea civila, asociatiile de elevi, asociatiile de parinti - toata lumea este constienta ca avem programe scolare si implicit manuale scolare foarte, foarte incarcate, ca sa nu mai vorbesc de greutatea ghiozdanului, care in ultima vreme este o tema de dezbatere publica, cu repercusiuni asupra sanatatii copiilor si nu numai a copiilor, si asupra parintilor. Eu am vazut de foarte multe ori copii care merg la scoala condusi de parinti si parintii poarta acel rucsac in spate , care ai impresia ca merg intr-o expeditie pe Himalaya, ceea ce nu este sanatos" - a spus ministrul Pavel Nastase.

"Dorin foarte mult sa realizam o revizuire totala si sistematica a programelor scolare, incepand in clasa I pana in clasa a XII-a. Vom face o analiza pe verticala, pe nivelul de invatamant primar, gimnazial, liceal si, de asemenea, vom face o analiza pe orizontala, astfel incat sa putem elimina toate redundantele care exista in momentul de fata. Ne propunem ca intr-un an, printr-un proiect pe care eu il consider foarte ambitions si care este chiar realizabil, sa producem aceasta schimbare in privinta manualelor scolare", a completat el.