Replica UE la anuntul oficial privind declansarea Brexit: Conferința Președinților din Parlamentul European a aprobat miercuri o propunere de rezoluție întocmită de liderii a patru grupuri politice și Comisiei pentru afaceri constituționale, în care stabilesc condițiile pentru aprobarea finală de către Parlamentul European a oricărui acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE. Proiectul de rezoluție va fi dezbătut și votat în plen miercurea viitoare, în cadrul sesiunii de la Strasbourg, potrivit unui comunicat de presa.

Antonio TajaniFoto: Parlamentul European

Rezoluţia acordă o mare importanță tratamentului echitabil față de cetățenii celor 27 de ţări care rămân membre UE și subliniază necesitatea reciprocității și non-discriminării între cetățenii Regatului Unit care trăiesc în UE și cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit.

Continuarea respectării obligațiilor

Marea Britanie trebuie să se poată bucura în continuare de drepturile sale, dar şi să își respecte toate obligațiile în temeiul Tratatului UE până la ieșirea oficială, inclusiv angajamentele financiare din cadrul bugetului UE pe termen lung, chiar dacă aceste angajamente depășesc data retragerii, se arata in proiectul de rezolutie. Aceasta înseamnă şi că Regatul Unit va trebui să accepte în continuare cele patru libertăți, jurisdicția Curții Europene de Justiție, contribuțiile bugetare generale și politica comercială comună UE, până când procesul de retragere este finalizat. Deputații insistă și asupra importanței abordării situației frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

„O retragere ordonată este atât o cerință absolută, cât și o condiție prealabilă pentru orice posibil viitor parteneriat UE - Regatul Unit. Acest lucru nu este negociabil. Privilegiul de a fi membru al Uniunii vine cu responsabilități și aceste responsabilități înseamnă garantarea celor patru libertăți. Cele patru libertăți sunt liantul Uniunii Europene și sunt indivizibile”, a susținut Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European.

Cooperarea sinceră

Grupurile politice și Comisia pentru afaceri constituționale notează că ar fi împotriva legislației UE ca Regatul Unit să înceapă negocieri privind posibile acorduri comerciale cu alte țări înainte de a părăsi UE și se așteaptă, de asemenea, la o cooperare sinceră din partea Regatului Unit în cadrul negocierilor cu privire la legislație și alte domenii de politici, până la momentul retragerii. Aceștia avertizează că acordurile bilaterale între Regatul Unit și una sau mai multe țări membre, de exemplu, în ceea ce privește instituțiile financiare din Regat, ar constitui o încălcare a tratatelor UE.

„Pentru noi, soluționarea drepturilor cetățenilor cât mai curând posibil este o prioritate absolută. Aceasta ar trebui să fie prima problemă abordată în cadrul negocierilor. Cetățenii nu ar trebui să devină un obiect de negociere”, subliniază Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit.

Un statut mai bun în interiorul UE, decât în afară

Deputații susțin cu fermitate ideea că beneficiile de a fi membru UE nu pot fi aceleași pentru un stat care părăsește Uniunea. Relația viitoare dintre UE și Regatul Unit ar putea, totuși, să fie un acord de asociere, menţionează moțiunea elaborată de Manfred Weber (PPE), Gianni Pittella (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE) și Philippe Lamberts şi Ska Keller (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană), precum și de președintele Comisiei pentru afaceri constituționale Danuta Hübner. Un astfel de acord ar necesita respectarea de către Regatul Unit a standardelor UE în ceea ce privește mediul, schimbările climatice, lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale, concurența loială, comerțul și politica socială.

Acorduri tranzitorii

Deputații au convenit că pot începe discuții despre posibile acorduri tranzitorii, bazate pe planuri pentru relaţiile viitoare dintre UE şi Regatul Unit, dar numai când și dacă au fost realizate progrese considerabile în ceea ce priveşte acordul de retragere. Un viitor acord de parteneriat poate fi încheiat numai după ce Regatul Unit a părăsit UE, iar un acord tranzitoriu nu poate dura mai mult de trei ani.