Fostul premier Petre Roman a venit, miercuri, la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul Revolutiei, in care se fac cercetari pentru infractiuni contra umanitatii, transmite News.ro.

Petre Roman a mai fost audiat in 1 martie de procurorii militari, fostul premier fiind chemat atunci sa dea declaratii in calitate de martor, intrucat in dosarul Revolutiei se fac in prezent cercetari fata de fapte, nicio persoana nefiind pusa sub acuzare.

Fostul premier spunea atunci ca le-a povestit procurorilor militari ce stie ca a fost in decembrie 1989, el precizand ca a retinut ce a trait pana cand Revolutia a fost o reusita si romanii au fost admiratia intregii lumi.

Roman preciza ca intotdeauna se poate face dreptate, cu conditia sa fie cautat adevarul in fapte, si nu in imaginatie.

In cadrul anchetei, procurorii militari ai Parchetului instantei supreme au audiat, in ultima perioada, mai multi fosti membri ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale si au cerut acte de la mai multe institutii, care vor fi folosite in ancheta in care se fac cercetari pentru infractiunii contra umanitatii.

Printre cei care au fost audiati de procurori, in calitate de martor, sunt fostul presedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru si Mircea Dinescu.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au dispus, in 1 noiembrie 2016, extinderea urmaririi penale in rem, pentru infractiuni contra umanitatii.

Din actele dosarului rezulta ca, pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, conducerea politica si militara instaurata dupa decembrie 1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, "fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii", a precizat PICCJ.