Presedintele Klaus Iohannis a anuntat sambata, la Roma, ca intentioneaza sa ii invite si sa ii provoace pe politicienii romani la discutii in formate variate pentru a vedea cum privesc viitorul Europei. Aceste discutii s-ar putea derula la Snagov, la Bucuresti sau in alta parte.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Intrebat cu ce poate contribui concret Romania mai bine ca proiectul Uniunii Europene sa mearga mai departe, Klaus Iohannis a raspuns.

"Dupa ce vom termina aceasta festivitate de la Roma voi invita si voi provoca politicienii de acasa la discutii in multiple formate pentru a vedea cum vede lumea politica de la noi viitorul Europei. Si am de gand sa fac acest lucru. Daca se va intampla la Snagov sau la Bucuresti sau in alta parte, vom vedea. Dar da, am intentia sa particip la formate si sa incurajez formate de discutii pentru a avea o energie pozitiva in definitiv in acest demers. Este clar ca noi vrem sa jucam un rol pozitiv".

"M-ati intrebat ce putem sa facem concret. Sunt nenumarate lucruri pe care putem sa le facem si Romania are o pozitie chiar privilegiata. Ati urmarit, ultimul Eurobarometru a aratat ca romanii sunt in continuare cei mai euro-optimisti. Mai demult, in 2006, 2007, eu am spus ca romanii sunt euroforici, adica chiar isi doresc foarte mult sa fie in Uniune. Pana in ziua de astazi, cu toate ca optimismul a scazut un pic, suntem in continuare in varf. Asta inseamna sa ne facem treaba. Asta inseamna, sigur, sa ne facem treaba si acasa. In primul rand sa respectam ce am convenit cu totii, bunaoara sa nu avem deficit bugetar excesiv. E un lucru foarte, foarte concret pe care putem sa-l facem", a adaugat Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui, " Romania poate sa faca mult mai mult. Am avut si inca mai avem intr-o oarecare masura ce s-a numit 'criza migratiei'. Romania a facut fata foarte bine si cred ca toata lumea imi da dreptate fiindca am stiut cum sa ne aparam granita. Nu suntem in Schengen, actionam ca un membru de facto Schengen si am aratat cum poate o tara europeana sa-si apere foarte bine granitele. Poate reusim sa-i convingem si pe altii sa foloseasca abordari similare, fiindca una din preocuparile de baza pentru toti europenii este securitatea granitelor externe. Nu-si doreste nimeni sa revenim la situatia din 2015 cand populatii straine, cred ca putem sa spunem, au intrat in UE fara niciun fel de control. Asa ceva nu se mai poate repeta si nu trebuie sa se repete. In domeniul apararii, nu vrem sa construim ceva paralel cu NATO, dar cred ca exemplul nostru cu 2% pentru inzestrare, pentru aparare este nu doar o promisiune politica sau un exemplu, este un fapt cu care noi, concret, vom contribui la cresterea securitatii in Europa si multe alte lucruri de acest tip. Nu trebuie sa-si imagineze lumea sa se asteapta de la noi mari filosofii europene si pe urma sa-i convingem pe toti. Ca intr-o familie, functioneaza cel mai bine daca fiecare isi face treaba fara sa vorbeasca mai mult decat e necesar, dar sa munceasca mai mult decat trebuie."