Nava militara franceza "La Fayette" este intr-o escala in portul Constanta, in perioada 24-27 martie, urmand ca luni sa efectueze impreuna cu nave ale Fortelor Navale Romane, pe Marea Neagra, un exercitiu de lupta impotriva amenintarilor aeriene si de suprafata, anunta Agerpres.

Fregata LaFayetteFoto: defense.gouv.fr

"Nava desfasoara un exercitiu impreuna cu fortele militare romane, l-am pregatit azi (vineri - n.r.). Exercitiul va avea loc luni, cand "La Fayette" si alte doua nave, din Romania, vor efectua manevre de grup, exercitii de schimb de informatii, simulari de aprovizionare in mare, exercitii de lupta anti-nava", a afirmat, vineri, la bordul fregatei franceze, comandorul Stanislas Delatte, conform traducerii oficiale.

Intrebat daca, la venirea catre Romania, echipajul a simtit prezenta armatei ruse, comandorul fregatei franceze a mentionat ca dupa ce trece stramtoarea Bosfor, orice nava este detectata.

"Da, ne-am dat seama ca am fost detectati, dar orice nava ce trece Bosforul este detectata. Scopul nostru principal este de a exersa libera navigatie si activitate. Marina franceza face acest exercitiu in cadrul misiunilor efectuate regulat de fortele NATO'', a spus Stanislas Delatte, mentionand totodata ca "La Fayette" "este o nava greu detectabila, este detectata ca un vaporas de pescuit" si ca in timpul exercitiilor echipajul este pregatit pentru "eventualitatea de a intalni orice".

Comandorul Delatte a facut impreuna cu ziaristii un tur al navei franceze, prezentand, printre altele, infirmeria vaporului, unde lucreaza un medic si un asistent medical, precum si postul de comanda al motoarelor, unde totul este automatizat, fregata avand patru motoare Diesel pentru propulsie si trei motoare care genereaza electricitate.

"Vaporul produce, de asemenea, propria sa apa dulce, din apa de mare, ceea ce permite o autonomie mai mare, poate ramane in largul marii multe saptamani", a spus Stanislas Delatte.

Referitor la bucataria fregatei, el a afirmat ca aici lucreaza cinci bucatari, care pregatesc zilnic mancare pentru 160 de persoane, intreg echipajul, "toata lumea, de la primul marinar, pana la comandant, mancand acelasi fel de mancare" si ca "se mananca foarte bine pe vapor".

O alta zona prezentata a fost ''punctul de navigatie'' - locul de unde se piloteaza vaporul si unde, in permanenta sunt de serviciu patru persoane atunci cand fregata este in mars, conform comandorului.

El a mai spus, cu privire la elicopterul de la bordul fregatei, ca este folosit in misiunile de lupta impotriva altor vapoare.

"Decoleaza si aterizeaza pe aceasta platforma, iar cand nu se foloseste este inchis in acest hangar. (...) Este echipat, printre altele, cu o camera de filmat, un tun, un radar, are doi piloti, un tactician si un scufundator, poate ramane in aer aproximativ doua ore, poate urca pana la 10.000 de picioare, atingand o viteza de 120 de noduri. A fost fabricat in urma cu aproximativ 15 ani, dar a fost modernizat acum 5 ani", a afirmat Delatte.

Fortele Navale Romane au informat ca, in timpul escalei fregatei franceze "La Fayette" in portul Constanta, vor avea loc intalniri oficiale ale reprezentantilor navei cu comandantul Flotei, activitati sportive la Academia Navala "Mircea cel Batran" si vizite la Muzeul Marinei Romane.

"La exercitiul programat a se desfasura pe mare, in comun cu marinarii francezi, echipajele corvetei "Contraamiral Horia Macellariu" si dragorului maritim "Locotenent Lupu Dinescu" isi vor consolida deprinderile de a pune in practica proceduri standard de operare NATO, in contextul unor scenarii de asigurare a libertatii de navigatie si a traficului maritim", potrivit unui comunicat de presa al Fortelor Navale Romane.

Fregata "La Fayette" este comandata de comandorul Stanislas Delatte si a intrat in serviciul Marinei Nationale Franceze in anul 1996. Nava are o lungime de 125 m si dispune de sisteme de rachete anti-nava Exocet40, sistem de rachete Crotale, mitraliere de 12,7 mm si tunuri de 20 mm si de 100 mm.

Conform unui comunicat al Ambasadei Frantei la Bucuresti, Marina Nationala Franceza trimite in mod frecvent nave de razboi in toata lumea, respectand principiile maritime de libertate a navigatiei, facand acest lucru si in Marea Neagra, cu respectarea Conventiei de la Montreux din 1936, iar misiunea fregatei "La Fayette", care se desfasoara pana pe data de 27 martie in Romania, arata respect pentru aceste principii.

"Vizita bastimentului francez permite consolidarea cunoasterii acestei zone si mentine, totodata, capacitatea de evaluare autonoma, inscriindu-se in seria actiunilor derulate frecvent de Franta in Marea Neagra, impreuna cu aliatii sai, precum Romania", se arata in comunicatul ambasadei.